Fjord og fjell trekker studenter fra utlandet til Molde, hvor de nå opplever større frihet under koronapandemien enn i hjemlandene sine.
I januar i år kom 19 håpefulle Erasmus-studenter til Molde, klare for å studere ved høgskolen. Tyske Sophie, franske Emile og italienske Francesco er alle enige om akkurat hvorfor de kom til Molde – nemlig det fantastiske landskapet.
De tre Erasmus studentene kommer alle fra relativt store byer i forhold til Molde, men forteller oss at de trives i en mindre by og at muligheten er mange.
– Jeg føler meg fri her
20 år gammel er Emile Uny Carlier blant de yngste Erasmus-studentene, og er på sitt andre år i bacheloren i logistikk. Han kommer opprinnelig fra Paris i Frankrike, en gigantby sammenlignet med Molde.
Han ønsket å oppleve nye ting, og følte behovet for å reise langt vekk fra Paris. Etter en rask titt på et par bilder av Molde var han sikker på at han ville reise hit. Til tross for at han kunne velge mellom både Spania og England, appellerte landskapet her i Norge mer.
– Den opprinnelige avreisedatoen i august ble utsatt, og siden da har jeg kun ventet på at jeg kunne reise til Molde. Jeg var så lykkelig da jeg endelig kunne gå ut av flyet, jeg føler meg fri her. Det er god plass og veldig fin natur, sier Emile.
Han forteller at byen og universitet har overgått forventingene hans, og han har kommet godt i gang med både fotballtrening med universitetslaget, i tillegg til andre aktiviteter som blir organisert av ulike organisasjoner. Erasmus-studentene har alle et ønske om å få så mange opplevelser som mulig når de først er her, og Emile, sammen med andre franske studenter, ønsker å gjøre en roadtrip før de returnerer til Frankrike på slutten av semesteret.
– Å være utvekslingsstudent er en fin og viktig mulighet, man lærer mye om andre kulturer, og møter masse nye mennesker. Jeg trives veldig godt i Molde, og jeg er veldig glad for at jeg tok denne muligheten, sier Emile.
Ble norgesfrelst på ferietur
For ti år siden ferierte Sophie Pfeiffer (24) fra Augsburg i Tyskland i Norge med familien sin, og hun ble mildt sagt betatt av landet. Allerede da bestemte hun seg for at hun ville tilbake en dag.
Noen år senere studerte hun ved et universitet i Østerrike, hvor hun fikk sjansen til å dra på utveksling. Det eneste problemet var at landet hun ønsket å dra til ikke hadde en slik avtale med universitetet og den studieretningen hun hadde valgt. Sophie var likevel fast bestemt på at hun ønsket å gjennomføre utvekslingen sin i Norge, og fikk dermed universitetet til å gå med på å lage en avtale.
Hun ankom Molde sammen med de andre Erasmus-studentene i januar, og forteller oss at hun er veldig fornøyd med valget sitt.
– Jeg er veldig takknemlig for at jeg er her. I Østerrike har vi ikke hatt fysisk undervisning siden februar 2020 på grunn av pandemien, så nå som jeg er her i Molde går jeg alltid på skolen for å jobbe. Hjemme i studentboligen min klarer jeg ikke å fokusere, jeg blir kun sittende å stirre på den fine utsikten, sier hun.
Noe alle Erasmus-studentene har til felles, er at de ønsker å oppleve mest mulig i løpet av de seks månedene de er her. De har allerede rukket å hatt flere turer i nærområdet til blant annet Ålesund, Åndalsnes og Midsund. Nå i mars går turen til Tromsø, om restriksjonene tillater det.
Sophie forteller at det kan være vanskelig å bli godt kjent med lokalbefolkningen når man allerede er en etablert gruppe som har det samme målet, men hun synes likevel nordmenn er veldig hyggelig og imøtekommende.
Det eneste hun kan peke på som er negativt ved Norge, er prisene. Forskjellene fra både Tyskland og Østerrike blir store, og Erasmus-stipendet som studentene får rekker så vidt til husleien.
De fleste studentene har spart mye penger i forveien, og mange får også hjelp av familien sin. Uten det hadde det vært umulig, sier hun.
Den eneste italieneren
Francesco Giusti (23) fra Modena i Italia tar en master i international management i hjembyen. Han hadde flere valgmuligheter om hvor han kunne dra på utveksling, men valgte Norge for å forbedre engelsken sin.
– England var ikke et alternativ ved mitt universitet, og jeg har et sterkt ønske om å forbedre engelsken min siden dette er viktig innenfor min studieretning. Jeg ser på Norge som et land hvor de fleste kan snakke engelsk, og tenkte at det var et fint alternativ, forteller han.
Francesco føler at det er en drøm at han nå er her i Molde, og forteller om et trist år i Italia, hvor de har vært i lockdown i ett år. Han beskriver det som å endelig begynne å leve igjen, dra på treningssenter, bli kjent med nye mennesker og oppleve nye ting. Men når det kommer til kulde, er dette noe han ikke setter veldig stor pris på. Han er ikke vant til veldig kaldt vær, og ser frem til at det blir litt varmere.
I likhet med de andre Erasmus-studentene, er ikke korona noe Francesco tenker spesielt mye over her i byen. Han forteller at han legger merke til forskjellige restriksjoner og at ikke alt er åpent, men ser ikke på det som et stort problem sammenlignet med restriksjonene i Italia.
– Jeg trives veldig godt her, og er fornøyd med at valget falt på Norge. Jeg er den eneste fra Italia av Erasmus-studentene, så det er en god sjanse til å forbedre engelsken min, som er et av målene mine. Vi har blitt veldig gode venner, og jeg liker at vi alle kommer fra ulike kulturer, og kan lære hverandre nye ting, sier Francesco.
– Glad i å bruke naturen
I tillegg til Erasmus-studenter, finner vi flere som er kommet fra andre land for å studere på Høgskolen i Molde. En av disse er Ivan Terekh (23) fra Minsk i Hviterussland.
Han startet å studere logistikk i hjemlandet, og nå fullfører han en mastergrad i faget her i Molde.
I september i fjor demonstrerte både ansatte og studenter ved Høgskolen i Molde for demokrati og ytringsfrihet for Hviterussland på Rådhusplassen i Molde. Ivan forteller oss at situasjonen i hjemlandet fortsatt er anspent, og at det for øyeblikket ikke finnes en konkret løsning på problemet.
– Situasjonen er komplisert, og har virkelig eskalert til det verre det siste året. Mennesker som ønsker forandring, og som arrangerer demonstrasjoner blir arrestert og fengslet. Det hele er rett og slett basert på frykt og makt. Jeg tenker at systemet i Hviterussland ikke fungerer helt slik som det skal, sier Ivan.
Han forteller oss videre at det hele henger på en måte sammen, og gjenspeiler seg også i utdanningssystemet. Valgene med tanke på utveksling var ikke mange ved det hviterussiske universitet han studerte ved, så når han fikk sjansen til å reise til Molde måtte han gripe den. Det er ikke mange som får en slik mulighet, og Ivan mener han er svært heldig som kom seg hit.
Han har allerede studert ved høgskolen i halvannet år, og har kommet seg godt inn i studiemiljøet i byen. Blant annet er han leder for ESN Molde (Erasmus Student Network), en organisasjon som arrangerer forskjellige aktiviteter for å hjelpe utvekslingsstudenter med å føle seg velkommen her i byen.
Sammenlignet med mindre byer i hjemlandet sitt, fins det flere muligheter for å holde seg i aktivitet her i byen, mener Ivan. Selv er han spesielt glad i å være ute i naturen, hvor han sykler, går på ski eller tar en tur på fjellet.
Til tross for koronapandemien trives Ivan fortsatt godt i Molde, og er glad for at byen ikke er hardt rammet.