Alex Krumer er professor ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild Waagbø

Flere går på Eliteserie-kamper på lørdager

En analyse av Eliteserie-kamper spilt i sesongene 2009 til 2019 viser at lørdagskamper har cirka fem prosent flere betalende tilskuere enn kamper som spilles søndag.

Det viser en artikkel av HiMolde-professor Alex Krumer og Stepan Ermakov. Artikkelen, som ennå ikke fagfellevurdert, er basert på en masteroppgave fra i fjor som Ermakov skrev med Krumer som veileder.

– Jeg så tidlig at masteroppgaven var lovende, at det kunne bli en artikkel av den, sier Krumer.

En regresjonsanalyse Krumer og Ermakov har utført på de elleve sesongene tar høyde for rundt 30 variabler, som f. eks. temperatur, om kampen vises på TV,  lagenes styrke og avstanden mellom klubbenes hjemmebaner.

Analysen viser at lørdagskamper har 4,9 prosent flere betalende tilskuere enn kamper som spilles søndag. I gjennomsnitt for Eliteserien betyr det at 311 flere personer ser en kamp om den spilles lørdag i stedet for søndag, noe som i snitt ville gitt Eliteserie-klubbene årlig cirka en million kroner mer i kassa fra billettsalg.

Denne tabellen fra Ermakov og Krumers artikkel viser at det – med unntak av i Kristiansund – er mange ledige seter på tribunene når kamper i Eliteserien spilles.

Krumer mener det er grunn til å være bekymret over at antall betalende tilskuere på Eliteserie-kamper er redusert med hele 35,3 prosent fra 2009 til 2019. I 2009 var det totale publikumstallet for hele Eliteserie-sesongen 2,15 millioner, mens det i 2019 var redusert til 1,39 millioner

– Det er mye! fastslår Krumer.

Krumer mener at sen kampstart på søndag før skoledag gjør at færre barn oppdras til å bli gode fotballsupportere.

– Mister du barna, så mister du også framtidas tilskuere, sier Krumer.

Krumer, som holder med ukrainske Dynamo Kiev og israelske Maccabi Haifa, følger nå Molde FK tett. Han tar gjerne med seg sin snart åtte år gamle sønn på Molde-kamper, men ikke på søndager, sier han.

Siden 2014 har andelen søndagskamper i Eliteserien økt fra 52 prosent til 66 prosent, mens andelen lørdagskamper har sunket fra 21 til 11 prosent mellom 2013 og 2019.

Ermakov og Krumer avsutter artikkelen med å be Fotballforbundet vurdere å øke andelen av lørdagskamper i Eliteserien.

Artikkelen av Stepan Ermakov (bildet) og Alex Krumer er basert på Ermakov masteroppgave i sportsledelse som han leverte ved HiMolde i fjor. Foto: Privat