Magnus Wolff Eikrem celebrating after scoring Molde’s third and final goal against Rosenborg, Sunday 28th of April, 2019. Archive photo: Arild J. Waagbø

Slik lages kampoppsettet for Eliteserien

Søndag fløytes Eliteserien i gang. Fotballforbundet skiller mellom kalender og spilleplan i arbeidet med å lage terminlisten.

Av MARKUS SLYNGENBORG JENSEN

Kalenderen er de forskjellige datoene som rundene skal spilles på, mens spilleplanen er hvilke lag som møter hverandre i hvilke runder. Arbeidet med å utarbeide kalenderen starter på sommeren hvert år og blir offentligjort på høsten. Det er ikke før sesongene er ferdigspilt, og man vet hvilke lag som er med i turneringen ,at spilleplanen utarbeides.

TV-rettigheter gir stor makt

Ved fastsettelse av kalenderen til eliteserieklubbene er det mange forskjellige hensyn som må tas. Klubbene, interesseorganisasjoner, UEFA og de som har TV-rettigheter må alle involveres i prosessen.

Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund (NFF) forteller at Fotballforbundet kan bli straffet av UEFA for å legge norske kampdager på samme tidspunkt som europeiske turneringer spilles, og at de så godt det lar seg gjøre legger til rette for norske klubber som skal konkurrere i de kontinentale turneringene når de utarbeider kalenderen.

Den som sitter med TV-rettighetene har mye å si for når kampene blir spilt, og er kanskje den interessenten med mest makt over kalenderen. Fisketjønn mener det er naturlig at rettighetshaverne ønsker innflytelse når de betaler om lag 400 millioner kroner i året for å vise norsk fotball på norske skjermer.

– Kampdager og tidspunkt blir regulert sammen med Discovery som er rettighetshaver. I tidligere sesonger har vi testet ut fredagskamper, men dette har vi sluttet med da vi så at dette ikke var gunstig for verken fans eller klubbene, forteller Fisketjønn.

HiMoldes Alex Krumer og Stepan Ermakov har en artikkel i arbeid som viser at Eliteserie-kamper på lørdag trekker flere tilskuere enn søndagskamper.

LES MER: Flere går på Eliteserie-kamper på lørdager

I 2021-sesongen er det foreløpig bare tre kamper som er lagt til lørdag i den første tredjedelen av sesongen, men pandemien legger inntil videre uansett begrensninger på hvor mange tilskuere som slipper inn på arenaene, noe som gjør at en eventuell lørdagseffekt uteblir til restriksjonene oppheves.

Forbehold som må tas

Fisketjønn sier at NFF har en god dialog mellom alle interessentene i Eliteserien i utarbeidelsen av spilleplanen.

– Klubbene kan komme med ønsker om hjemmekamp eller bortekamp på en dato, men ikke ønske om motstander, sier Fisketjønn.

Ønsker fra klubbene kan for eksempel være at de ønsker bortekamp i en runde fordi et annet stort arrangement pågår i klubbens by, og stadion er opptatt eller lignende. Ønsker om motstander vil ikke bli lyttet til.

Når alle interessentene har kommet med sine innspill, setter et team som er ledet av Fisketjønn seg ned og utarbeider spilleplanen. Alle restriksjoner og forbehold går så inn i en matematisk datamodell som har blitt utviklet med hjelp av eksperter. Spilleplanen blir så vedtatt av forbundsstyret og presentert til klubbene.

Den endelige spilleplanen vil ikke nødvendigvis tilfredsstille alle i like stor grad, men konkurransedirektøren har aldri opplevd noen sterke reaksjoner på spilleplanen, mye takket den gode dialogen de har gjennom hele prosessen.

De som får hjemmekamp 16. mai

16. mai er en festaften for norsk fotball og er uten tvil den fotballdagen i Norge som trekker flest tilskuere til arenaene. Hvem som får hjemmekamp på «Fotballens Nasjonaldag» er i bunn og grunn de mest populære. De lagene som har høyest tilskuertall fra tidligere år, sammenholdt med kapasiteten på stadion ,får oftere hjemmekamp på 16. mai enn resten av klubbene.

To lag som alltid har hjemmekamp 16. mai er Rosenborg og Brann, de to lagene som gjennom norsk historie har trukket flest tilskuere til stadion. Denne regelen stammer fra 80-tallet, da en bestemmelse om dette ble gjort. På grunn av pandemienen kan ikke klubbene fylle stadionene 16. mai denne sesongen, noe som betyr at denne bestemmelsene ikke gjelder i år. Både Rosenborg og Brann spiller bortekamp på 16. mai i år.

Molde tar imot Brann 16. mai. TV-kampene for de ti første rundene har blitt fastsatt, og nedenfor kan du se hvordan den første tredjedelen av sesongen ser ut for Molde sin del:

Runde Dato & Tid Hjemmelag   Bortelag
1 Søndag 09.05 kl. 18:00 Molde Kristiansund
2 Torsdag 13.05 kl. 18:00 Tromsø Molde
3 Søndag 16.05 kl. 20:00 Molde Brann
4 Mandag 24.05 kl. 20:00 Rosenborg Molde
5 Torsdag 27.05 kl. 20:00 Molde Vålerenga
6 Søndag 30.05 kl. 15:00 Mjøndalen Molde
7 Lørdag 12.06 kl. 15:00 Sandefjord Molde
8 Søndag 20.06 kl. 18:00 Molde Stabæk
9 Torsdag 24.06 kl. 18:00 Bodø/Glimt Molde
10 Onsdag 30.06 kl. 18:00 Molde Strømsgodset