Komiker Sofie Frøysaa holdt onsdag formiddag foredrag om mental helse for studenter på Molde campus. Foto: Benas Osman

Komiker om mental helse: – Ta sjansen

Eksponeringsterapi lærte komiker Sofie Frøysaa å ta flere sjanser i livet.

Av BENAS OSMAN

Det sa Frøysaa, som tidligere var lærer i grunnskolen, da hun onsdag holdt foredrag for studenter på Molde campus om mental helse. Hun fortalte åpent at hun selv har slitt med psykiske problemer i forskjellige faser av livet.

– Ingenting er så farlig at vi ikke kan snakke om det, sa Frøysaa til rundt 20 studenter på arrangementet i regi av Studentsamskipnaden i Molde.

Frøysaa viste til den ferske undersøkelsen som viser at unge er mindre lykkelige enn før. Hun mener sosiale medier kan gjøre unge misfornøyde med seg selv, slik at de blir stresset og får mental uhelse.

Frøysaa sa at det er kultur i Norge for å se positivt på ting, men at det også  bidrar til at det er vanskelig å si ifra om noe som er negativt. Hun mener også at det er en myte at jenter sliter mer med mental helse enn gutter.

Det skal ikke være flaut å gå til psykolog, eller å gråte foran andre, mener Frøysaa.

Frøysaa ble mobbet og utsatt for kroppshets da hun var tenåring. Hun mener at flere må gripe inn overfor mobbing, i stedet for å være passive tilskuere.

Hun ga to tips til studentene som var til stede:

Skriv to-do-liste! Det gjør hverdagen mer oversiktlig, og det å krysse av på lista gir en god følelse av mestring.

Skriv brev til deg selv i fremtiden! Da får du noe å se fram til, og kan sammenligne din situasjon i fremtiden med den du hadde før.

Publikum lukket øynene, og forestilte seg at de var barn igjen. Foto: Benas Osman

Hun ba publikum lukke øyene sine og huske hvordan de var som barn, og hvordan det var å ikke kjenne noe kroppspress.

Frøysaa sa at eksponeringsterapi snudde livet hennes. Hun fortalt at å lene seg mot angst og oppleve økt ubehag, har gjort at hun tør å ta flere sjanser i livet.

– Ta sjansen, selv om du ikke vet om det går bra, sa Frøysaa.