Dag Erik Berg og Lise Lillebrygfjeld fra HiMolde satt i panelet da en klassisk og lokalt forankret arbeideroman i ny og dramatisert form var underlag for en samtale om rovdrift på mennesker og jord.
Teatret Vårt turnerer ut september med en forestilling basert på feministen og samfunnskritikeren Nini Roll Ankers arbeiderroman «Den som henger i en tråd» fra 1935, som skildrer livet til en gruppe kvinnelige skreddere i en liten vestlandsby.
Romanen tar opp temaer som lønn, arbeidsforhold, abort, religion, sosial kontroll, seksuell vold og kjærlighet.
Forestillingen, som er dramatisert og regissert av Toril Solvang, har høstet god kritikk etter premieren. Scenografien er et søppelfjell av brukte klær som vokser over en containerstabel, og flere av scenene og dialogene i dramatiseringen peker grovt sett på at ukritisk shopping ødelegger miljøet vårt.
Etter å ha sett forestillingen på Plassen onsdag kveld, fulgte rundt 70 mennesker en påfølgende panelsamtale om temaene ute i kaféen på kulturhuset.
Formidlingsleder Linn Wennersten fra Teatret Vårt ledet samtalen, mens førsteamanuensis Dag Erik Berg og professor Lise Lillebrygfjeld Halse fra høgskolen satt i panelet.
Halse sa blant annet at hun tror det må globale regler på plass for å hindre rovdrift på mennesker og jord, og sa at elefanten i rommet er den globale kapitalismen.
Flere høgskoleansatte blant publikum meldte seg også på i debatten i kafeen, som f. eks. dreiet seg om god, gammeldags nullvekst.