Vemodig: Stine Danielsen Pedersen (t.v.) og Anna Rist ble kjent på Høgskolen, og synes det er vemodig å skilles. Men de vil opprettholde kontakten. Foto: Anders Tøsse

Bacheloravslutning med vemod, men med gode fremtidsutsikter

KRISTIANSUND (Panorama): Høytidelig i dress, kjole og bunad mottok studenter torsdag  beviset for ferdig bachelor ved Høgskolen i Molde, avdeling Kristiansund. For ei av de som kom flyttende til byen for å studere, blir det videre studier til master i Molde, men bosted i Kristiansund.

Av ANDERS TØSSE

I Kulturfabrikken i Kristiansund møtte studentene med foreldre, lærere og ledere ved høgskolen. Tre år er unnagjort, og nå skal de videre i livet.

— Før jeg kom flyttende hit fra Lofoten visste jeg ingen ting om Kristiansund. Nå skal jeg studere til master innen marin logistikk og økonomi i Molde, men trives så godt her i byen at jeg fortsetter å bo her, sier Anna Rist.

Hun og Stine Danielsen Pedersen holdt takketale på vegne av studentene under bacheloravslutningen, og går hver sin vei videre i livet. Stine drar tilbake til Stavanger etter tre år med petroleumslogistikk og økonomi i Kristiansund, og starter først i sommerjobb for Equinor i Stavanger. Håpet er fast jobb i selskapet.

— Mange av oss reiste bort for første gang og måtte løsrive oss fra for å bli selvstendig. Gjennom disse årene har vi lært mye av hverandre som studenter, sa Anna Rist til de fremmøtte.

Fint med småby

Hun er med i studentstyret og vil fortsette litt i samme omgivelser, selv om mange av medstudentene forsvinner til jobb eller videre studier.

— I de tre årene har det vært mye sosialt og aktiviteter også utenom selve studiene, påpekte Stine.

Høytidelig: Kontorsjef Bente Weiseth Frantzen kunne høytidelig overrekke bachelor-papirene til Martin Oddekalv og de andre studentene. Foto: Anders Tøsse

Selv om lærere og ledere trakk fram at pandemien preget mye av studietiden for studentene, er mange likevel godt fornøyd.

— Vi har hatt en veldig fin tid tross restriksjoner som har vært. Mange ønsker seg til et større studiested, men Kristiansund har motbevist at ikke små byer kan ha et godt tilbud og miljø, mener Anna.

Beholde kontakten

Hun skulle gjerne fått med seg mer av Campus-perioden, men med at hun fortsetter å studere ved Høgskolen i Molde vil hun kunne få med seg noe av det positive som skjer i Kristiansund.

Begge studentene sier det er litt godt å være ferdig med bachelor, samtidig som de vil savne noe av denne perioden. Mange drar videre rundt i landet til videre studier eller jobb, mens noen blir igjen i området.

-Jeg håper vi kan opprettholde kontakten videre, sa Stine til de andre med gråten i halsen.

Studieleder Øystein Klakegg for maritim logistikk og økonomi holdt studieleders tale og trakk fram at bare i sjømatsektoren er behov for et femsifret antall nye ansatte de nærmeste årene.

Takket av: Over 30 studenter møtte opp i finstasen for å bli takket av som studenter etter tre år i Kristiansund. Foto: Anders Tøsse

Behov for mennesker

— Kunstig intelligens kommer for fullt, men fortsatt er det behov for menneskelige ressurser. Undersøkelser viser at over 50 prosent av de som studerer et sted, blir værende i samme distrikt, påpekte han.

Viserektor Heidi Hogset viste til at det er slutt på tiden da det ble valgt et yrke for resten av livet.

— Det som dere først og fremst har lært her, er å lære. De fleste skifter yrke i livet, og det er snakk om livslang læring, sa Hogset.

Hun takket for tre spennende år og sa til slutt:

— På gjensyn, for jeg håper å få noen av dere tilbake igjen, sa hun, og viste til at mange etter noen år i yrkeslivet tar ny utdannelse.

Mat: Etter det offisielle programmet var det klart for småretter og mat i munnen for studentene. Foto: Anders Tøsse

Ettertraktet

Ordfører Kjell Neergaard kom i sin hilsen til studentene inn på det som skjer fremover i Kristiansund.

— Dere har ikke vært med på Campus, men har likevel vært viktig brikke for å bygge opp det nye tilbudet i byen, sa Neergaard.

Han viste til at det er kamp om god kompetanse, og at studentene er ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Stian Aakvik bidro med flere sanger under seansen, som ble avsluttet med småretter og hygge utover ettermiddagen torsdag.

Sang: Stian Aakvik bidro med kultur under bacheloravslutningen med flere sanger og spill på keyboard. Foto: Anders Tøsse