Professor Lisa Hansson (t.h.) i aksjon på Innnbyggerlaben i Molde. Foto: Arild Waagbø

HiMolde-forsker: – Flaut at vi har gratis parkering

Sist uke var var parkering og partnervold tema på arrangementer under Forskingsdagene i Molde. Denne uka står sorg, laks og energi på programmet i Molde og Kristiansund.

Se programmet for Forskningsdagene her.

Lisa Hansson, professor i samfunnsplanlegging ved HiMolde, holdt torsdag et interessant foredrag på Innbyggerlaben i Storgata om hvordan regulering av parkering kan redusere biltrafikken i byer.

Hun pekte på at 40 prosent av CO2-utslippene fra vegtrafikk i EU kommer fra bymobilitet, og at i Norge skjer 92 prosent av persontransporten med bil.

Hansson sa at priselastiteten for parkering er slik at en prisøkning på 10 prosent fører til en nedgang i etterspørselen på 3 prosent, men at avvisningseffekten er enda høyere om prisøkningen gjelder parkering på jobb eller kjøpesenter.

– To av tre parker gratis på jobb i Norge, sa Hansson, og la til at en halvering av gratisparkering på jobb vil redusere bilbruken knyttet til arbeid med 7 prosent.

Hansson er kritisk til at Høgskolen i Molde har gratis parkering.

– Det er flaut at vi har gratis parkering, med tanke på hvor mange transportforskere vi har på høgskolen, sa Hansson.

Professor Solveig Vatnar er spesialist på vold i nære relasjoner og partnerdrap, og det holdt hun foredrag om på Storyville under Forskningsdagene som pågår nå. Foto: Arild Waagbø

Kvelden før sto HiMolde-professor Solveig Vatnar på scenen foran publikum på Storyville. Da var det vold i nære relasjoner og avvergeplikt som var tema.

Etter en innledning ved Vatnar, deltok representanter for politi, barnevern og krisesenter i en paneldebatt som ble ledet av Vatnar.

Professor Solvei Vatnar (f.v.) i samtale med politioverbetjent Anniken Stormyr i Møre og Romsdal politidistrikt, fagleder Kristin Heggdal i Barneverntjenesten i Molde, Aukra og Vestnes, og daglig leder June Obam ved Krisesenteret i Molde. Foto: Arild Waagbø