En delegasjon på fem fra Høgskolen i Molde reiste i november til Khon Kaen University (KKU) i Thailand.
Thailand er et mangfoldig og fargerikt land som deler grenser med Myanmar, Laos, Kambodsja og Malaysia. Khon Kaen ligger i det nordøstlige Thailand og har 1,8 millioner innbyggere. Med 38 000 studenter har Khon Kaen University bidratt til å gjøre byen og regionen til et akademisk senter.
Formålet med denne reisen var å signere en samarbeidsavtale mellom Faculty of Nursing ved KKU og Avdeling for helse og sosialfag ved Høgskolen i Molde, for å styrke internasjonaliseringen.
Hva betyr egentlig internasjonalisering? Det betyr å forberede våre studenter på å bli globale borgere, gi dem en forståelse for ulike kulturer og ruste dem med kunnskap og ferdigheter som er relevante i en stadig mer sammenkoblet verden.
Høgskolen i Molde ønsker studenter fra ulike deler av verden velkommen, og denne avtalen vil bidra til dette mangfoldet som ikke bare beriker våre klasserom, men også samfunnet. Å studere ved et universitet eller en høgskole i et annet land gir muligheten til å forstå forskjellige perspektiver, få ny kunnskap og bygge nettverk som vil kunne være verdifulle resten av livet.
Internasjonalisering betyr også å stimulere til forskningssamarbeid på tvers av landegrenser. Det gir tilgang til ulik kompetanse og ressurser som gjør oss bedre rustet til å løse felles globale utfordringer.
Internasjonalisering er en del av høgskolens strategi. Gjennom utvekslingsprogrammer, praksisplasser og internasjonale forskningsprosjekter legges det til rette for at studenter og ansatte tilegner seg kulturell kompetanse og utvikler seg til globale borgere rustet til å møte utfordringer både nasjonalt og internasjonalt.
President of Khon Kaen University, Charnchai Panthongviriyakul, og hans team tok imot oss første dagen. Signeringsseremonien med dean of Faculty of Nursing, Ampornpan Theerant, markerte starten på samarbeidet mellom våre institusjoner.
Ambisjonene er studentutveksling på både bachelor, master og doktorgradsnivå, og forskningssamarbeid. Under besøket holdt vi forelesninger for doktorgradsstudenter, der noen møtte fysisk og andre deltok digitalt.
I løpet av besøket fikk vi muligheten til å besøke universitetssykehuset Srinagarind Hospital, et stort sykehus med en kapasitet på mer enn 1500 senger. Der ble vi tatt imot på fem ulike avdelinger, med både omvisning og presentasjoner.
Et besøk i kommunen Bankho ga oss verdifulle innsikt i ulikheter og likheter i primærhelsetjenesten i Thailand og i Norge. Der deltok vi først på en presentasjon om de ulike tjenestetilbudene og deretter diskuterte vi utfordringer og muligheter med deres organisering av kommunehelsetjenesten.
Videre fikk vi se ambulansetjenestetilbudet, besøke en barnehage og et kommunalt helsesenter. På helsesenteret hadde de blant annet en egen enhet for naturmedisin. Vi ble også invitert hjem til to pasienter som fikk helsetjenestetilbud der de bodde. Besøkene på sykehuset og i kommunehelsetjenesten ga et lite innblikk i mulige steder for praksisopphold for studenter fra høgskolen.
Thailand er kjent for sine fargerike og livlige festivaler. En minneverdig kveld ble viet til å delta på den årlige Loy Krathong-festivalen, arrangert av Khon Kaen University. Festivalen feiret respekt for naturen og vann som en dyrebar ressurs. Under festivalen deltok vi i en parade der studentene fra hvert fakultet hadde ulike temaer. Vi fikk små dekorative «båter» laget av bananblader, fylt med blomster og stearinlys. Da vi forsiktig plasserte båtene på vannet ble vi oppfordret til å ønske oss noe.
Deltakelsen i Loy Krathong-festivalen var en visuell fest for sansene. Lyset fra de flytende «båtene», fargerike rislamper og vakre antrekk skapte en magisk stemning. Anslagsvis 50000 mennesker var med å skape en atmosfære preget av glede og fellesskap.
Thailands kultur er også preget av buddhistisk tro. De mange templene, gir et innblikk i landets åndelige arv. Wat Nong Wang, en imponerende buddhistisk tempelkompleks, er en av byens hovedattraksjoner.
Som rektor fikk jeg også innsikt i det thailandske hierarkiske systemet. Det betydde en rask innføring i hvor rektor skulle sitte, når rektor skulle snakke og hvor rektor skulle stå når det ble tatt bilder, og det ble tatt svært mange bilder.
Gjestfrihet i verdensklasse preget vårt vertskap. Smilende mennesker, gaver og deilig mat var en konstant gjennom hele oppholdet. Vi forlot Khon Kaen med takknemlighet for denne unike opplevelsen og en ambisjon om videre samarbeid.
Vi ser frem til fremtidig student- og lærerutveksling og forskningssamarbeid, og takker Khon Kaen University og byen for deres gjestfrihet.
–> Elin Mordal, Arve Hjelseth, Lise Lillebrygfjeld Halse og Mads Langnes skriver fast på fredager i Panorama.