Studenttinget ble kåret til beste stand på Foreningsdagen på Molde campus i oktober. Her er Arbeidsutvalget (fra venstre.): Nestleder Sara Liv Lay Flø, økonomiansvarlig Weronika Kostilek, leder Hawjin Mirzaie, fagpolitisk ansvarlig Reidar Andre Heilevang og informasjonsansvarlig Lavina Vasan. Foto: Privat

Starter podkast om studenter og studentpolitikk

Studenttinget ved HiMolde starter i januar egen podkast om studenter og studentpolitikk. — Det er første gang vi i Studenttinget gjør noe slikt, og vi gleder oss veldig, sier studenttingleder Hawjin Mirzaie.

— Fokuset fremover skal være podkast! Vi i Arbeidsutvalget til Studenttinget har utviklet en plan fremover der vi skal publisere cirka to podkaster i måneden fra og med januar. Det er studenter og studentpolitikken som er hovedfokuset vårt. Det vil være spennende tema som blir diskutert av studenter, ansatte og eventuelle gjester. Mer informasjon om dette kommer fortløpende på Studenttingets Instagram konto, så vi anbefaler alle å følge oss der.

Det er viktig for oss at studenter trives og føler seg inkludert på studiestedet sitt. På vårt første møte i januar ønsker vi å se nærmere på resultatet av studiebarometeren. Vi skal i tillegg besøke Kristiansund for å engasjere studentene der til å bli med i Studenttinget. Det er utrolig viktig at studentene på hele høgskolen får være med og bidra i studentdemokratiet, sier Mirzaie.

— Fortell litt om hva Studenttinget har gjort i høst!

— Vi har vært veldig aktiv denne høsten, både med arrangementer og på sosiale medier. Målet har vært å spre informasjon om hva Studenttinget går ut på. I tillegg har vi ønsket at Studenttinget skal være en studentorganisasjon som også holder en del aktiviteter for studenter. Dette får dere se mer av til neste semester!

Høgskolen arrangerte en foreningsdag 18. oktober, og det var en suksess. Vi var heldige og ble kåret til foreningsdagens beste stand, noe vi er svært glade for. I semesteret har vi hatt et par vaffelstands i 90-meterskogen og vi har holdt tre Studentting-møter, men vi har hatt enda flere Arbeidsutvalg-møter. På det siste møte vårt i november fikk vi besøk av nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ole-Markus Simonsen.

Vi hadde også en veldig vellykket quiz  på Smuget der alle studentene som deltok var kjempefornøyd med spørsmålene og kvelden generelt. Vi gleder oss til å arrangere dette på nytt 31. januar.

Sammen med iStudent arrangerte vi workshop for nytt studenthus. Her fikk vi mange gode innspill til hva et eventuelt studenthus skal innebære og hvordan det skal drives. Tilbakemeldingene har blitt overlevert til høgskolen som skal ta en endelig beslutning på om det blir Studenthus og evt. hva dette skal inneholde.

Løpende gjennom halvåret har vi deltatt på arrangement, konferanser og samlinger med NSO. I oktober var jeg og to fra forsamlingen med på høstkonferansen til NSO i Kristiansand. I tillegg har jeg som studenttingleder deltatt på et studentpolitisk toppmøte som Kunnskapsdepartementet og Sandra Borch inviterte til, sier Hawjin Mirzaie.

— Er det noe viktig som har skjedd studentpolitisk i det siste?

— Generelt har det vært mye rundt det med studentøkonomien og studentboligene. Det har også vært diskusjoner rundt det nye forslaget til opptak til høyere utdanning.

Vi har gjennom NSO og på det studentpolitiske toppmøtet jobbet en god del med å få en økt stipendet. Nylig vedtok regjeringspartiene og SV landets statsbudsjett og her økes studiestøtten med 10%, altså nesten 14 000 kr i året!

Dette viser oss at studentene er blitt lyttet til og at vår stemme er viktig og det teller!

— Hva syns dere om den stadige økningen i bruken av kunstig intelligens (KI)?

— Dette har vært et svært aktuelt tema som har vært oppe på ulike konferanser og i studentpolitikken. Studenttinget skal ta opp dette til diskusjon på nyåret.

Min personlige oppfatning er at det er komplisert. Det er både fordeler og ulemper med den stadige økningen i bruken av KI. Jeg ser at mange studenter benytter seg av ChatGPT, som er en kunstig intelligensmodel utviklet av OpenAI. Det kan være av hjelp i visse tilfeller, men ganske ofte kan det også lage usant innhold, propaganda og generelt innhold som man ikke vet om er sant eller ikke. Det er viktig at vi er kildekritiske ved bruken av kunstig intelligensmodeller som ChatGPT. En annen ulempe med hyppig bruk av KI-modeller som ChatGPT er at det kan erstatte evnen til egen refleksjon og kritisk tenkning. Hvis det skal være økt tilgang og bruk av dette på utdanningsinstitusjonene er det viktig at studenter og ansatte vet hvordan det brukes.

Jeg er helt enig med professor Anis Yazidi fra OsloMet som i en artikkel på deres egen nettside sier at kunstig intelligens kan være svært positivt hvis det brukes til det beste for samfunnet, dersom det brukes til blant annet å bedre helse og øke velferden. Det negative er om det brukes til militære formål, øke kapitalismen, forsterke diskriminering og erstatte mennesket, sier Hawjin Mirzaie.

Dette er Studenttinget

Studenttinget ved Høgskolen i Molde arbeider for å ivareta HiMolde-studentenes interesser, og er studentenes viktigste stemme opp mot høgskolen og andre aktuelle aktører.

Studenttinget er bygget opp av Arbeidsutvalget og Forsamlingen.

Arbeidsutvalget (AU) er Studenttingets utøvende organ. AU består av fem studenter som jobber daglig med å utøve vedtatt politikk, og det er AU som står for driften av Studenttinget.

Det er i Forsamlingen saker diskuteres, stemmes over og vedtas.

Les mer på Studenttingets hjemmeside.