Lars Magnus Hvattum med det ferske New York Time-oppslaget om Toni Kroos på dataskjermen. Foto: Arild Waagbø

HiMolde-forsker sitert i New York Times

Professor Lars Magnus Hvattum fikk lørdag æren av å bli sitert i The Athletic, som er sportsredaksjonen til New York Times.

— Artig! sier Hvattum om at han er brukt som ekspertkilde i verdens mest prestisjefylte avis.

I artikkelen Why do the numbers show that Real Madrid do better without Toni Kroos? pekes det på at Real Madrid alltid har gjort det bedre uten tyske Toni Kroos (34) på banen. Kroos sa nylig har at han legger fotballskoene på hylla etter sommerens EM.

Kan en av verdens mest beundrede midtbanespillere i sin generasjon i all hemmelighet ha vært en klamp om foten på sine lagkamerater? spør artikkelen retorisk.

Det er her Lars Magnus Hvattum, som er professor i kvantitativ logstikk og viserektor for forskning ved høgskolen,  forklarer New York Times lesere at rangeringer basert på pluss/minus-mål for når en spiller er på banen ikke er dekkende for en fotballspillers kvalitet, selv om det ifølge Hvauttum kan gi mening for f. eks. basketball.

Årsaken er blant annet at det er flere spillere og færre spillerbytter i fotball enn i basketball.

Hvattum karakteriserer i artikkelen ujusterte pluss/minus-rankinger for fotball generelt som «støy», og opplyser at Kroos alltid har kommet bedre ut Hvattums egen Football Player Ratings-modell.

Hvattum nevner også at i hans egen modell var Kroos i en kort periode i 2018 rangert som bedre enn Lionel Messi.

Til Panorama sier Hvattum saken i New York Times demonstrerer at Kroos er en spiller som viser at det er vanskelig å finne en fasit for hvordan fotballspillere skal rangeres.

Nå i mai er 23-årige Erling Haaland blant de ti beste spillerne på Hvattums Football Player Rating:

Verdens for tiden beste spillere, ifølge ratingsystemet. Etter klubbnavn følger minutter spilt i databasen, estimert topprating i løpet av karrieren og til slutt nåværende rating.