Festlig: Med festdrakter fra hjemlandet Kongo ble student Latifa Okoko (midten) hyllet av søsteren Tharcile Okoko og mamma Fureha Mwahanyange etter utdeling av studiebevis og rose. Foto: Anders Tøsse

Vemodig dag med bacheloravslutning, men også med mye skryt

KRISTIANSUND (Panorama): Siste HiMolde-kull fra Løkkemyra i Kristiansund ble i dag hedret med bacheloravslutning. Fra høsten av inntar studentene nye Campus Kristiansund, og det vanket mye skryt over miljøet i byen ved havet fra de som takker for seg.

Av ANDERS TØSSE (tekst og foto)

Høytidelig stemning med bunader, festdrakter og fine klær preget torsdagens avslutningsseremoni, sammen med både vemod og takknemlighet.

—Jeg har blandede følelser med å være ferdig her i Kristiansund. Det er både litt trist, og godt. Vi studenter har nesten blitt som en familie, sa Trine Sundberg Bergsmyr, som takket for tre trivelige år på vegne av studentene i Kulturfabrikken i Kristiansund.

Skryt: Studentene Trine Sundberg Bergsmyr og Ole Martin Tofteng kom med mye skryt av studentmiljøet og en trivelig by da de holdt sin takketale. Foto: Anders Tøsse

Hun kommer fra Trondheim og har hatt det veldig flott i nordmørsbyen med tre års studier med bærekraftlogistikk og økonomi. Det har også Ole Martin Tofteng, som kommer fra Drammen, og hadde ingen aning om byen han kom til i 2021 for å studere petroleumslogistikk.

Ble overrasket

— Med Vestbase og næringslivet som nærmeste nabo har det vært et godt samarbeid mellom skole og bedrifter. Jeg har fått god praksis og har nå fått jobb for NCC i hjembyen Drammen, sier Ole Martin.

Bærekraft: Her er studentene som har gått på studie for bærekraftlogistikk og økonomi som alle hadde fått hver sin rose. Foto: Anders Tøsse

Han hadde som mange andre forestillinger om at lille Kristiansund hadde lite eller ingen studentmiljø, og ellers var en by som ikke var så spennende i utgangspunktet. Men siden mulighet for utdannelse lå i denne byen flyttet han nordover, og har fått et helt annet inntrykk nå.

—Jeg og mange med meg har blitt veldig overrasket over det gode studentmiljøet. Her er det et miljø som mange ikke kjenner til og jeg har mange gode opplevelser å ta med meg videre, sier Ole Martin.

Petroleum: Studentene som har gått studie for petroleumslogistikk og økonomi kan se at til høsten er det rekordsøking til studiet. Foto: Anders Tøsse

Rørt ordfører

Etter at de to studentene hadde skrytt mye av studentmiljøet og byen generelt, kom ordfører Kjell Neergaard (Ap) bort til dem og sa han var direkte rørt over de rosende ordene.

I en kort tale sa ordføreren at selv om disse studentene som nå takker for seg ikke får bli med inn i det nye Campus til høsten, så har de vært med å bidra til å bygge opp et godt studentmiljø som er positivt for fremtiden med Campus.

— Nettverket som dere har bygd opp her kan dere få bruk for resten av livet. Jeg vil si gratulerer, tusen takk og lykke til videre, sa Kjell Neergaard.

Festlig: Med festdrakter fra hjemlandet Kongo ble student Latifa Okoko (midten) hyllet av søsteren Tharcile Okoko og mamma Fureha Mwahanyange etter utdeling av studiebevis og rose. Foto: Anders Tøsse

Blant de fargerike studentene som hadde tatt på seg fineste pynten var Latifa Okoko som gjerne skulle vært i området videre fremover, men må dra til Oslo.

Over all forventning

— Oppholdet her har vært over all forventning. Jeg visste ikke så mye om Kristiansund før jeg kom hit, men har hatt tre veldig fine år, sier Latifa.

Marin: Studentene som har gjennom ført tre år med marin logistikk og økonomi var stolt og flott der de viste seg frem på scenen. Foto: Anders Tøsse

Hun hadde på seg festdrakt fra hjemlandet Kongo, og hadde selskap av søsteren og moren som alle kom flyttende til Stjørdal i 2003. Nå trives de veldig godt i Norge, og for Latifa var det et ønske om å fortsette ved Høgskolen i Molde.

—Jeg ønsker å ta master i marin logistikk, men fikk plass i Oslo. Jeg ønsket heller å være ved høgskolen her, men det må jo gå greit i storbyen også, sier hun.

Å flytte til hovedstaden blir noe helt annet enn lille og intime Kristiansund, som hun ikke hadde peiling på før hun kom for tre år siden.

Mange har fått jobb

Når Latifa Okoko får spørsmål om hva hun vil savne mest av livet i Kristiansund når ferden fra høsten går til Oslo, kommer svaret kontant:

— Tryggheten, og så alle folka her, svarer Latifa, som er klar for å markere at første del av utdannelse er over.

Tale: Prorektor ved Høgskolen i Molde, professor Svein Bråthen, holdt en kort tale hvor han pekte på viktigheten av å være kritisk til det som blir servert av kunnskap og gjøre egne vurderinger. Foto: Anders Tøsse

Det var taler fra flere under den to timer lange seremonien, før det ble avsluttet med mat og videre sosial feiring rundt i byen.

Hver student fra de tre studiene ble kalt opp på scenen og fikk sitt bevis på at studiet var ferdig, og en rose.

Sang og musikk: I flere omganger bidro Maria Nakken Talsethagen med sang og Gunnar Beh og Kjell Atle Orø på saksofon og keyboard. Foto: Anders Tøsse

Mange av studentene har allerede fått seg jobb, og det ble understreket fra flere talere at den kompetansen de får her gir gode muligheter for et næringsliv som skriker etter kompetente folk. Men enkelte vil studere mer.

Ønsker masterprogram

— Hvor mange her har tenkt å studere master fra høsten, spurte daglig leder Gøran Gården ved Høgskolesenteret i Kristiansund.

Nølende kom det opp en hånd, før det endte med en håndfull studenter.

— Nysgjerrighet er noe av det viktigste som gjelder for dere både som studenter og når dere kommer ut i arbeid. Nå håper vi at det på sikt er mulig å få til en mastergrad også her ved skolen, sa Gården.

Fest: Kulturfabrikken var dekket til fest med studenter som hadde tatt på seg finstasen for å feire avslutningen på tre års studier i Kristiansund. Foto: Anders Tøsse

Høgskolelektor Terje Bach ved HiMolde pekte på at studentmiljøet i Kristiansund er både oversiktlig, trygt og gir god læring.

— Dere har selv har bidratt aktivt på å skape et godt miljø. Husk at den som arbeider hardt, arbeider også smart, påpekte Bach.