Vernepleierne Frida Sponås (f.v.), Susanne Davanger og  Joachim Gjelsvik, har brukt deler av praksistiden sin til å utvikle bedriften Actio SB. Foto: Ole Johan Svorken

Imponerte i Forskningsparken — søker engleinvestorer

FORSKNINGSPARKEN (Panorama): Vernepleierne Frida Sponås, Joachim Gjelsvik og Susanne Davanger har en bedriftsidé  som skal fremme inkludering. Vi møtte HiMolde-studentene under finalen i NM Studentbedrift i Oslo.

Av OLE JOHAN SVORKEN

Med et sterkt tverrfaglig samarbeid og støtte fra både kommunen og næringslivet, imponerte Actio SB på NM-finalen i studentbedrift torsdag 6. juni.  Men hva er deres motivasjon, og hvordan ser fremtiden ut for Actio SB?

Hvorfor valgte dere å starte Actio SB?
– Det gjorde vi for å fremme innenforskap og forebygge utenforskap. Og så ville vi bruke vår vernepleierfaglige kompetanse for å være pådrivere for at alle skal kunne delta, både på aktiviteter og i arbeidslivet, sier Joachim.

Hva var den viktigste motivasjonen bak å starte denne bedriften?
– Mye av verdiene er knyttet til vernepleierutdanningen ved Høgskolen i Molde. Samtidig har vi verdier som samstemmer med disse fra før. Og to av oss har skrevet bachelor om temaet utenforskap.

– Ja, du Joachim, skrev om utenforskap i skolen og jeg om utenforskap i arbeidslivet blant unge arbeidssøkere, skyter Susanne inn.

Hva har dere lært om entreprenørskap gjennom denne prosessen?
 – Vi har lært masse. Vi hadde ikke så mye kunnskap fra dette fra før, så vi fikk en smakebit på det under Innovasjonsuka med Høgskolen i Molde, som vi vil anbefale andre skoler å ta i bruk. Det har vært nyttig og inspirerende, sier Joachim.

– Vi har også lært viktigheten av innovasjon og idéutvikling, smetter daglig leder, Frida Sponås, fra Bergen inn.

– Og så har vi lært mye om oss selv og har vokst veldig mye. Vi har gått fra å ikke være så flinke til å snakke foran store forsamlinger til i dag å snakke foran en fullsatt sal, sier Susanne.

– Jeg føler at man på mange måter har fått bedre selvtillit i det at man klarer mye hvis man bare vil, sier Frida.

– Ja, «tørs å prøv», svarer Susanne.

– Gønn på, legger Joachim til.

Hvordan har dere opplevd å delta på NM i studentbedrift så langt?
– Det har vært veldig kjekt og lærerikt. Det var også veldig kjekt å bli kvalifisert, sier Susanne Davange fra Bergen.

– Ja, det var ikke forventet. Vi deltok på fylkesmesterskapet fordi vi ville ha et mål å jobbe frem mot. Vi hadde ikke noen forventninger i det hele tatt. Vi skulle bare delta og ha det artig og utfordre oss selv,  De delte ut pris etter pris, etter pris. Plutselig, da de hadde kåringen av «beste samarbeid med næringslivet», ropte de opp Actio, og da ble vi alle veldig overrasket. Det var ikke noe vi hadde sett for oss. Men det var jo veldig stort da. Vi er veldig stolte over å ha kommet oss til NM, sier daglig leder Frida Sponås fra Steinkjer.

Frida Sponås (f.h.), Joachim Gjelsvik og Susanne Davanger på stand under NM Studentbedrift i Forskningsparken i Oslo. Foto: Ole Johan Svorken

– Og så har det vært kjekt å bli kjent med nye folk på NM, men så må vi jo nevne at det har vært hektisk også, sier Joacim Gjelsvik fra Malmefjorden.

– Ja, absolutt har vært hektisk med både bachelor og studentbedrift. Lange dager hvor vi bare har måttet gi jernet, legger Frida til.

 Har det vært noen spesielle høydepunkter eller utfordringer?

– Kjekt å komme til Oslo, treffe nye mennesker og spise middag med Anne Madeleine Botslangen i går, sier Joachim.

– Det største høydepunktet har vært å besøke Oslo, for jeg har jo ikke vært her ennå, ler Frida Sponås

– Utfordringen har jo vært å komme oss fra flyplassen til Forskningsparken. Det har vært utfordrende å finne frem, svarer Susanne, før hun legger til:

– Oslo er jo dritsvært! Bare det å vite hvilken side man skal stå på perrongen for å finne ut hvilken vei man skal ta t-banen.

– Ja, vi reiste frem og tilbake tre ganger da vi skulle ta t-banen for første gang, innrømmer Joachim.

– Ja, opptrapping fra fylkesmesterskapet til NM har jo også vært en utfordring.

– Ja, det var en helt annen liga å delta på NM. Jurymøtene var intense. Litt vanskelige. Det var noen spørsmål vi ble tatt litt på senga av, blant annet spørsmål innen økonomi, sier Susanne.

Hva har dere lært av å presentere ideen deres for juryen og publikum? Har dere fått noen verdifulle tilbakemeldinger?

– En av tilbakemeldingene er å spisse forretningsplanen enda mer innenfor både økonomi og hvem vi kan samarbeide med videre. De savner vel litt mer konkrete nye samarbeidspartnere, svarer Susanne

– Ja, og så savner de vel at vi tar det siste steget, så vi får ut produktet. Det har vært særlig utfordrende innen finansiering og økonomi, for det har ikke vi hatt i vår utdanning, og det merkes, svarer Joachim.

Hvordan skiller Actio seg ut fra de andre studentbedriftene som deltar i konkurransen? Hva tror dere er deres største styrke?

– Vår største styrke er kompetansen vi har gjennom vår vernepleierutdannelse, hvor vi har en helse- og sosialfaglig kompetanse. Vi dekker jo mange områder, som helse, pedagogikk, psykologi, tilrettelegging, samarbeid, kommunikasjon  og tverrfaglig samarbeid, sier Susanne.

– Vi ser behovet for andres kompetanse. Og jeg tror vi er mer ærlige og ydmyke på hvor vi ligger an og hva som er målet, skyter Joachim inn.

Hvordan har dere jobbet som et team for å forberede dere til NM? Har dere noen tips til andre som vurderer å starte en studentbedrift?

– Åpen dialog, sier Susanne.

– Grupperegler, vær ydmyk, vis respekt, la alle få komme med sine innspill, drøft dem, diskutere dem, møt hverandre på midten, svarer Joachim.

– Hvert år skal vi i basisgruppen etablere grupperegler. Mange kan nok tenke at det kan være unødvendig, men vi har hatt veldig nytte av det. Særlig nå som vi har startet bedriften. Hva kan vi forvente av andre? Vi vet at det har vært lavterskel for å ta opp ting som har vært vanskelig. Så har vi hatt god kontakt med kontaktlærer, som har hjulpet oss masse. Og viss du lurer på noe, så tør å spørre andre, sier sier Frida

– Og studerer du ved Høgskolen i Molde, ta kontakt med Anne Botslangen. Hun har svaret på det meste. Hun  har vært som en bibel i forhold til det med studentbedrift, og hvordan vi kan utvikle oss, sier Susanne, og får bekreftende nikk fra Frida til beskrivelsen av kontaktlæreren.

Joachim Gjelsvik (f.v.), Frida Sponås og Susanne Davange i studentbedriften Actio. Foto: Ole Johan Svorken

Hvilke muligheter ser dere for Actio etter NM, uansett utfall? Hva er de neste stegene for bedriften?

– Vi tør ikke å forvente at vi skal vinne noe i dag. Men om vi ikke vinner, spiller det ingen rolle, for vi har gjort det beste vi kan, og er kjempefornøyd med å ha kommet oss til NM. Det neste steg er å ta opp praten med Protomore etter sommeren, og etablere en plan, ta kontakt med flere i næringslivet, og se om vi kan få oppstartsmidler til å få opp den digitale plattformen og få en pilotkommune, sier Susanne.

– Ja, og så håper vi jo at det er noen ildsjeler der ute som er interessert i å investere i prosjektet vårt, legger Frida.

– Ja, engleinvestorer, legger Joachim til.

– Ja, det blir jo spennende å se. Vi må jo forsøke å promotere oss mest mulig i media, få folk til å bli oppmerksomme på at Actio eksisterer og hva våre verdier er, sier Susanne.

– Ja, og sjekk Actio på Instagram, avslutter Joachim.

Studentbedrifter på stand under NM Studentbedrift i Forskningsparken i Oslo.

Innovasjon, bærekraft og skaperglede

Ungt Entreprenørskap arrangerte NM studentbedrift i Forskningsparken i Oslo torsdag 6. juni. Med fokus på innovasjon, bærekraft og skaperglede konkurrerte 21 studentbedrifter om å bli Norges beste. 

Arrangementet åpnet med en velkomsttale av administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap, Grete Nykkelmo. Hun hyllet studentenes innsats og understreket viktigheten av læring og samarbeid, og påpekte at det har vært mye hard jobbing, men forhåpentligvis også lyspunkt, fremgang og dager der alt har gått på skinner.

Digital plattform for inkludering

Blant finalistene var Actio SB fra Høgskolen i Molde, bestående av tre vernepleiere. Deres idé er en digital aktivitetskalender som skal fremme inkludering og synliggjøre lavterskeltilbud for alle i kommunen, uavhengig av bakgrunn og forutsetninger.

Innovasjon og bærekraft på agendaen

NM viste frem en rekke innovative og bærekraftige ideer. Claim SB presenterte en app for bærekraftig håndtering av reklamerte varer, mens SoundFence SB demonstrerte et system som bruker lydteknologi for å holde hjortedyr unna jordbruksområder.

Digi dose. Foto: Ole Johan Svorken

DigiDose introduserte en elektronisk dosett med påminnelsesfunksjon, og Droptag viste frem en løsning for å finne igjen mistede nøkler. Pling presenterte en løsning for å digitalisere kommunikasjonen mellom pasienter og sykepleiere, mens SoundShop viste frem en digital markedsplass for lydeffekter til spillutviklere. Gutta Grut fokuserte på bærekraftige løsninger for kaffegrut.

Gutta grut. Foto: Ole Johan Svorken

Actio SB: Første fra Molde

Actio SB er den første studentbedriften fra Høgskolen i Molde som har kvalifisert seg til NM. Vernepleierne Joachim Gjelsvik, Susanne Davanger og Frida Sponås har brukt deler av praksistiden sin til å utvikle bedriften.

Lars Øyvind Baltzersen, manager for Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, og Anne Madeleine Botslangen, fagansvarlig foreleser for vernepleierne ved Høgskolen i Molde, har begge fulgt opp Actio SB under konkurransen i Oslo. Botslangen uttrykte sin stolthet over studentene på Facebook dagen før avreise:

«Jeg er så stolt av dere og arbeidet dere gjør. Bacheloroppgaver er levert og bachelorseremoni er ferdig, og fortsatt jobber dere like iherdig. Jeg ønsker dere masse lykke til på NM og er helt sikker på at det blir inspirerende og lærerikt.»

En fremtid uten barrierer

Actio SB jobber for et mer inkluderende samfunn ved å utvikle en digital plattform som bistår arrangører med å tilrettelegge aktiviteter for alle. Forretningsideen er å fremme innenforskap og inkludering i samfunnet. Med vernepleiefaglig kompetanse kan Actio bistå ulike aktører med å tilrettelegge aktiviteter gjennom plattformen, som skal bli et bindeledd mellom arrangører og forbrukere.

På Instagram forteller vernepleierne at de blant annet har hjulpet Romsdal Tindegruppe og Molde klatresenter med å søke midler til tilrettelegging av klatring i distriktet. Actio SB deltok først på fylkesmesterskapet for studentbedrifter i Møre og Romsdal, hvor de vant prisen for beste samarbeid med næringslivet.

Bedriftene ble vurdert ut fra forretningsplan, pitch, stand og jurydialog. Vinnerne av de ulike kategoriene ble annonsert under festmiddagen. Europamesterskapet for studentbedrifter, Gen-E, arrangeres på Sicilia i juli 2024.

Årets vinnere

Det var fem ulike konkurranser under årets NM i studentbedrift og de ble vurdert ut fra disse fem kriteriene: Forretningsplan og IPR-strategi (Intellectual Property Rights Strategy), som bedriftene måtte levere inn før konkurransen startet, pitch fra scenen, standen i lokalet og dialogen med juryen underveis.

Først under festmiddagen, som startet klokken 19.30, ble det klart hvem som hadde vunnet hva og disse bedriftene vant i de ulike kategoriene:

Beste studentbedrift:

1. plass: BotaniQ SB, USN campus Bakkenteigen

2. plass: Marine Spark SB, UiT Norges Arktiske Universitet

3. plass: Sound Shop SB, OsloMet

Beste samarbeid med næringslivet:

Arctech Robotic SB, OsloMet,

Beste HR-bedrift:

Marine Spark SB, UiT Norges Arktiske universitet

Beste sosiale entreprenør:

Vibryr SB, USN campus Porsgrunn

Bærekraftsprisen:

Marine Spark SB, UiT Norges arktiske universitet

Les mer om de nominerte, vinnerne og juryens begrunnelser her.

Følg med på ferden videre
Se oversikt over Actio SB og alle studentbedriftene som deltok under NM i studentbedrift her: Link til Airtable

Følg vernepleierne fra Høgskolen i Molde og deres studentbedrift Actio SB på Instagram: Link til Instagram