Professor Lars Magnus Hvattum utenfor kontoret sitt på Molde campus. Foto: Arild Waagbø

Forskerteam peker ut Frankrike som EM-favoritt

Før EURO 2024 åpner med Tyskland vs. Skottland fredag kveld, holder logistikkprofessor Lars Magnus Hvattum og et internasjonalt forskerteam Frankrike som EM-favoritt.

Forskerne mener Frankrike er gode for gull (med 19,2 prosent sannsynlighet), fulgt av England (16,7 prosent) og vertslandet Tyskland (13,7 prosent).

Her finner du alt om forskernes metode og simulering av fotball-EM.

Hvattum, som er professor i kvantitativ logistikk, sier at forskerne ikke nødvendigvis tror at prediksjonene deres vil slå til, men at de gir et utgangspunkt for en debatt.

— Bookmakerne har England som favoritt, så vi er litt uenige med dem. Men det er marginale forskjeller, sier Hvattum.

Kort oppsummert har forskerne tatt utgangspunkt tre sofistikerte statistiske modeller for oddsdata, spillerrating (Hvattums Football Player Ratings) og lagprestasjoner. Dette er datagrunnlaget for flere maskinlæringsprosesser som videre bruker faktiske data om landslag og nasjoner, som f.eks. lagets markedsverdi og bruttonasjonalprodukt. Resultatet av beregningen gir en prediksjon på hvor mange mål hvert lag kommer til å score, og med dette utgangspunktet har forskerne simulert EM-sluttspillet 100 000 ganger.

Lars Magnus Hvattum selv er ikke veldig fotballinteressert, men han vedgår at han kommer til å følge litt med TV-sendingene fra EM for å se hvordan prediksjonene til han og medforskerne slår ut.

Han peker på en hyggelig effekt knyttet til å predikere utfallet av fotballmesterskap er at prediksjonene og forskerteamet, inkludert Høgskolen i Molde, får internasjonal oppmerksomhet.

Prediksjonen teamet ga for EURO 2020 i 2021, ble omtalt i et 30-talls europeiske medier.

Også den gangen holdt Hvattum & co. Frankrike som favoritt på forhånd, men det var Italia (som teamet rangerte på sjuende plass) som gikk seirende ut av mesterskapsfinalen.