Håkon Hov (34) fra Trondheim forsvarte i går sin doktorgadsavhandling om trening. Forskningen hans viser at trening med høy intensitet gir mest effekt.
Tittelen på Hovs doktorgradsarbeid i helse- og sosialfag er «Interval training for improving VO2max in males and females: Aerobic intensity matters».
Før Håkon Hov skulle presentere og forsvare avhandlingen sin på Molde campus, holdt han en prøveforelesning med tittel «How can cancer treatment impact cardiorespiratory fitness and muscle strength, and how may systematic training counteract these effects?»
Hov sa at så lite som 40 minutter trening per uke gjør stor forskjell for den enkelte kreftpasient, og at forskjellen etter to til seks måneder kan være større enn 20 prosent mellom de som trener og ikke trener når man måler styrke og muskelmasse.
Doktorgradsarbeidet til Håkon Hov har resultert i tre vitenskapelige artikler. I de to første artiklene har Hov og medforfatterne påvist at veltrente menn og kvinner hadde større utbytte av kondisjonstrening i form av intervalltrening med høy intensitet (HIIT) enn av trening med sprintintervaller (SIT).
Den tredje artikkelen viser at i en gruppe pasienter med uspesifikke muskel- og skjelettplager, ga det å øke intensiteten på kondisjonstrening og beinpress fra medium til høy under et et fire uker langt rehabiliteringsopplegg dobbelt så god effekt på kondisjon og styrke som det ordinære treningsregimet for disse pasientene.
Hov har hatt professor Eivind Wang (HiMolde) og Jan Helgerud (NTNU) som veiledere underveis i forskerutdanningen.