En stor plakat viser at det er studentprest tilgjengelig ved Campus Kristiansund, og her ser vi studentprest Sindre Stabell Kulø sammen med preses Olav Fykse Tveit og biskop Ingeborg Midttømme. Foto: Anders Tøsse

Fikk besøk av biskoper som vil bidra til bedre student-helse

KRISTIANSUND (Panorama): Mange kjenner på at de er tøft å studere, og da er det godt å ha noen å snakke med. Studentpresten i Kristiansund tok med to biskoper på besøk til Campus Kristiansund, og møtte både ansatte og studenter.

Av ANDERS TØSSE

Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme og preses i Den Norske Kirke, Olav Fykse Tveit, ble med prost og studentprest Sindre Stabell Kulø til både samtale og omvisning på nybygget i Kristiansund.

— Eksamenspress og nederlag underveis i studietiden er mye av det vi snakker om når jeg møter studenter, sier Kulø, som er studentprest i 25 prosent stilling ved Campus Kristiansund.

Krevende hverdager som student gjør at studentprest Sindre Stabell Kulø (t.h.) får spørsmål om alt fra eksamenspress til andre mentale utfordringer. Her ser vi ham sammen med direktør Øyvind Sørensen (t.v.) og rektor Elin Mordal ved HiMolde. Foto: Anders Tøsse

Her møter han studenter både ved Høgskolen i Molde, studiested Kristiansund, Fagskolen og Dronning Mauds Minne Høgskole. Her er det mange studenter samlet i et stort bygg, og det er jevnlig behov for en samtale mellom student og studentprest når det røyner på.

— Vi har våre krevende stunder som studenter, og vi har rektoren å snakke med om det faglige. Samtidig kjenner mange på at det er tøft mentalt å studere, og har behov for noen å snakke med, sa Sean Marcus Gundersen, som er nestleder i æStudent og studerer petroleumslogistikk.

Må trives

— Fantastisk å komme hit for første gang og se bygget og alt som er her. Selv om det er dårlig økonomi i Kirken, er vi enig om at studentprest må vi ha, sa Ingeborg Midttømme.

Samtale mellom student Sean Marcus Gundersen og biskop Ingeborg Midttømme ble både gemyttlig og interessant. Foto: Anders Tøsse

Midttømme kan fortelle at det er 20 slike studentprester rundt i landet og at det er studentprester i 25 prosent stilling både i Kristiansund og Molde.

— Det er viktig at studentene trives for at de skal kunne lære, påpekte Karen Wiik, som er studiemiljøkoordinator i Studentsamskipnaden.

Etter at Gundersen ramset opp alt som gjøre hos æStudent og andre for å sørge for at studentene har det bra, kom det et hjertesukk fra biskop Midttømme:

— Hvordan får du tid til å studere? spurte hun.

— Vi er flere som deler på ansvaret og oppgavene slik at det kan kombineres med studiene, sa Gundersen.

Høyt under taket er det på Campus Kristiansund og studentprest Sindre Stabell Kulø fikk presen i Den Norske Kirke Olav Fykse Tveit til å løfte blikket oppover. Foto: Anders Tøsse

Krevende tid

— Vi er opptatt av læring ved skolen, og det er viktigere å lære enn å bli ferdig tidlig. Mange studenter har spørsmål som trenger svar utenom selve studiene, og synes denne tiden kan være krevende. En studentprest har spesialkompetanse som vi trenger, sa rektor ved HiMolde, Elin Mordal.

Mordal er glad for de mulighetene studentene har til å snakke med en prest kompletterer det som gjøres blant annet av annet arbeid for studentene i Kristiansund.

Kirken i Kristiansund arrangerer jevnlig middager for studenter og har andre tilbud i tillegg til at studentpresten kan møtes på Campus Kristiansund.

— Dette er et åpent bygg hvor mange møtes i gangene og trappa, og da er det lett å prate sammen, påpekte Kulø.

Samtale i ring ble en time med utvekling av opplysninger og synspunkter rundt behovet som studentene har for å tenke på mer enn bare kunnskap. Foto: Anders Tøsse

Jobb og studier

I det timelange møtet var det en åpen dialog om hvordan skolene og studentene har det i hverdagen, og hva kirken kan bidra med for å gjøre hverdagen lettere for de som studerer.

Her ble det orientert om de ulike behovene som studenter har i hverdagen. Mange kommer fra lokalområdet, men andre kommer flyttende fra andre steder i Norge og trenger å bli husvarm i byen.

— Her er det også en del som tar utdannelse samtidig som de har jobb og familie. Hvordan legger vi til rette for at de skal takle hverdagen, spurte Midttømme.

— Vi er gode på mye her i fylket, men å ta høyere utdanning på minst fire år er vi dårligst på. Vi må vise at utdanning betyr noe, sa Mordal.

Lokalt og hele landet

— Er det ikke viktig å få flere til å ta utdanning i området der de bor? spurte Olav Fykse Tveit.

— Vi ønsker å rekruttere både lokalt og ellers i landet, og må da legge godt til rette for dette, svarte Mordal.

Kulø pekte på hvor gøy det var under bachelorseremonien i forrige uke hvor mange ulike dialekter var å høre.

— Da jeg skulle studere var det ingen tilbud her i byen, påpekte Kulø.

— Når studenter møter problemer skal de ikke bli møtt av stengt dør eller moralpoliti, påpekte Middtømme, som er glad for at Kirken kan bidra til å hjelpe de som trenger det med små og store spørsmål.

I trappa opp til 6.etasje kunne student Sean Marcus Gundersen smile sammen med preses Olav Fykse Tveit, biskop Ingeborg Midttømme og studentprest Sindre Stabell Kulø. Foto: Anders Tøsse

Styrte skuta

Under møtet ble det pekt på viktigheten av at alle studentene som er på Campus Kristiansund kan møtes og ha det sosialt, og ikke bare de på høgskolen.

Sean Marcus Gundersen viste til at de har faste samlinger på studenthuset, hvor det ellers i uka er åpent hus. Og når det er sosiale arrangementer er det økt fokus på at lederne skal være mest mulig edrue for å kunne takle situasjoner som oppstår.

— Når vi annonserer sosiale sammenkomster fokuserer vi på andre ting enn alkohol, sa Gundersen, som fikk positive nikk fra de geistlige.

Etter samtalen ble det vist rundt på bygget med alt som finnes av utstyr og muligheter.

Blant annet ble rommet som kalles hvilerom og stellerom vist frem, og det ble pekt på at her kan en muslim komme og ta sin bønn, eller andre kan ha bønn eller en stille stund for seg selv. Dette er også et ammerom for de som har små barn.

Da biskop Midttømme fikk prøve simulatoren for å styre en større båt gjennom havna i Kristiansund, var konklusjonen klar:

— Det er nok lettere å styre Kirken enn å styre en slik båt, innrømmet biskopen med et lurt smil.