OSLO (Panorama): Samtidig som Molde campus gikk til urnene i dag, forsvarte prorektorkandidat Jeanette Varpen Unhjem doktorgraden om sykepleie i Oslo.
Og da arbeidsdagen var over, kunne høgskolelektor Unhjem skilte både med doktorgrad og at hun i sommer tiltrer som prorektor for de neste fire årene. I valget dro Unhjem 67,5 prosent av stemmene, mens motkandidat Judith Molka-Danielsen fikk 26,5 prosent av stemmene.
Rektor Steinar Kristoffersen hadde ingen motkandidat, og ble gjenvalgt med 82,5 prosent av stemmene. Han fortsetter da som rektor til sommeren 2023.
– Hvordan er det å bli doktor og prorektor samme dag?
– Det er jo ekstra gledelig, det er fint å kunne markere avslutning på et løp og begynnelsen på et nytt, sier Unhjem.
– Hvordan vi din bakgrunn prege rektorkollegiet?
– Det er viktig å ha en med kjennskap til profesjonsfagene, og hvordan de er andeledes enn de mer klassiske fagene. Vi som kommer fra profesjonsfagene har nye ideer og anderledes pedagogikk å bidra med. Det er viktig å ha en engasjerende og meningsfull undervisning. Profesjonsstudiene er flinke til å bruke andre pedagogiske metoder. Da jeg fulgte mer akademiske fag var det mye klasserom og auditorieundervisning, der har profesjonsstudier flere tilnærminger.
Disputerte i Gamle Festsal
Hvor setter sykepleiere grensen mellom det personlige og profesjonelle i sin omgang med pasientene? Og er det en motsetning mellom det å være en profesjonell sykepleier og et medmenneske? Dette er blant spørsmålene som Jeanette Varpen Unhjem ved Avdeling for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Molde har vært opptatt av i sitt doktorgradsarbeid.
Mandag forsvarte hun doktorgraden sin i Gamle Festsal ved Universitetet i Oslo, salen som på midten av 1800-tallet huset landets Storting.
Jeanette Unhjem har vært tilknyttet sykepleieutdanningen ved høgskolen siden 2008, og har fulgt doktorgradsprogrammet ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.
Det var også UiO som sto som vertskap for Unhjems prøveforelesning med tittelen «Feminist ethics of care and Mental Health». Prøveforelesningen tok opp et tema fra Unhjems avhandling «Nurses experiences of professional boundaries in mental health» og var basert på en av flere artikler Unhjem har jobbet med sammen med sine veiledere i doktorgradsprosessen.
Unhjems hovedveileder har vært Solfrid Vatne ved høgskolen. I arbeidet med doktorgraden har Unhjem undersøkt hvordan behandlere selv oppfatter grensen mellom det profesjonelle og det private eller personlige. Gjennom kvalitative intervjuer med 16 sykepleiere som jobber med psykisk helse, og observasjon av disses interaksjon med pasienter, har hun undersøkt sykepleiernes egne oppfatninger og erfaringer og funnet at grensene kan være svært individuelle.
Lov å være medmenneske
Ifølge Unhjem ga intervjuene både henne, og de intervjuede, muligheten til å reflektere over et tema som man vanligvis ikke tenker så mye over i arbeidshverdagen. Det var Unhjems egne erfaringer fra yrket som sykepleier innen psykiatrien, som inspirerte temaet for avhandlingen, men grenseoppdragning mellom det personlige og det profesjonelle har Unhjem kjent på også i jobben som underviser ved høgskolen.
– Dette har jeg også erfaring med som lærer, man møter jo ofte elevene sine i en privat sammenheng.
Unhjem fikk flere spørsmål om grensedragning, både som sykepleier, som underviser og som researcher, både fra førsteopponent Alain Topor fra Universitet i Stockholm, og andreopponent Anders Johan Wickstrøm Andersen fra Universitetet i Agder.
I tillegg til Topor og Andersen satt Wenche Schrøder Bjorbækmo fra Universitetet i Oslo i komiteen som skulle bedømme Unhjems avhandling. For denne og publikum i Gamle Festsal måtte Unhjem forklare hvordan hun så på forholdet mellom det profesjonelle og det personlige.
Ofte ses grenseoverskridelser som et problem, men en veldig rigid grenseoppdraging mellom pleier og pasient kan også stå i veien for god behandling. I en litt gammeldags fortolkning av pleierrollen kan det eksistere en kjølig distanse, dette er ikke alltid hensiktsmessig. På spørsmål om hva hun ville si til helseminister Bent Høie om hun fikk muligheten til å gi et råd, svarte Unhjem kontant:
– La de profesjonelle pleie pasientene sine.