Professor Eivind Wang ved HiMolde samlet et stort og treningsinteressert publikum på Molde klatresenter torsdag 26. september. Foto: Arild Waagbø

Et varmt forsvar for overbelastningsprinspippet

Professor Eivind Wang  vil å hjelpe folk ved å gi treningsråd basert på forskning. Hans rasjonelle tilnærming til treningsoppplysning har vakt oppsikt nasjonalt.

Under Forskningsdagene i slutten av september holdt HiMolde-professor Eivind Wang foredraget «Ungdomskilden: Kan vi fysisk prestere som yngre livet ut og hva er oppskriften?» for en fullsatt kafé på Molde klatresenter.

— Alle vil ha nytte av følge treningsrådene jeg skal presentere. Målet mitt er å hjelpe andre med informasjon, sa Wang da han startet foredraget.

Det fins en medisin mot alle sykdommer, fortsatte Wang, en medisin som virker mot angst, demens, lungesykdommer, kreft, MS og Parkinsons, en medisin som  gir deg bedre mental og fysisk helse.

— Du kan forbli ung lenge! sa Wang, før han ga seg i kast med å beskrive for tilhørerne hvordan det kan la seg gjøre.

I flommen av alle  råd og tips i en kanal nær deg om hvordan vi skal trene, var det i januar i år friskt å se og høre medisinprofessor Wang i Debatten på NRK TV ta til orde for at folk bør trene på den måten som beviselig gir størst effekt.

All trening er ikke like bra, var Wangs budskap, og det var et budskap som synes egnet til å provosere. I Romsdals Budstikke ble Wang noen dager etter Debatten-sendingen sitert på at han synes folk har plikt til å trene.

» — Du har en slags plikt til å prøve å trene et par timer i uka. Du blir en ressurs i stedet for en byrde, for både familie, venner og kollegaer. Og du får det bedre med deg selv», sa Wang i RB.

Senere i januar ble han portrettintervjuet i lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv under tittelen «Pliktløperen». Der sa han at trening må ses på samme måte som jobb:

«— De må bare se på trening som en jobb som skal gjøres for folkehelsen, for samfunnet. De fleste har minst 40 timers arbeidsuker. Har de lyst på hver eneste time av arbeidstiden sin? Gleder de seg til hver eneste time på jobb? Nei. Men de gjør det likevel. Trening er en jobb som skal gjøres, selv om du ikke liker det.

– Det høres ut som en plikt?

– Ja, men folk blir så provosert av plikt. Jeg kan ikke si det.»

Også i Molde klatresenter sammenlignet Wang trening med en jobb. Han sa at de som trener utholdenhet og styrke effektivt, kan trekke tiår av sin fysiske alder og vil prestere bedre i hverdagen.

— Inaktivitet påvirker kroppen enormt, sa Wang.

Så hva er Wangs medisin? Vi snakker to ganger fire ganger fire — to-tre ganger i uka.

Professor Evind Wang viste publikum på Molde klatresenter hvordan man bør trene utholdenhet. Foto: Arild Waagbø

Det er viktig med høy intensitet i treningen, sa Wang, og pekte på det han kalte for overbelastningsprinsippet.

Utholdenhet: Wang anbefaler 4 x 4 minutters intevalltrening i form av løping/gåing i over 5 prosent motbakke på rundt 90 prosent av makspuls og tre minutter aktiv hvile mellom intervallene på 70 prosent av makspuls. Med oppvarming og nedtrapping tar utholdensøkten cirka 30 minutter.

Styrke: Wang anbefaler 4 serier av 4 repetisjoner i øvelsene beinpress, brystpress og nedtrekk, hvor vekten skal være så høy at du ikke klarer mer enn fire repetisjoner.  Styrkeøkten tar det også rundt 30 minutter å gjennomføre.

Se treningsanbefalingene på HiMoldes hjemmeside.

Wang sa at å trene to ganger i uka er bra, og at tre ganger er bedre. Han pekte på at forskning viser at de som gjennomører styrketrening som vist over tre ganger i uka i over en periode på åtte uker, blir 20-30 prosent sterkere — uansett alder.

Det fins altså en ungdomskilde. Er det da vår etiske plikt å drikke av den?

Wang svarte ikke direkte på det på spørsmålet denne kvelden i Molde klatrehall, men han ga kveldens publikum et godt grunnlag til å reflektere over hva deres svar kan være.

Mange tok veien til Molde klatresenter for å høre Eivind Wangs foredrag om effektiv trening under Forskningsdagene. Foto: Arild Waagbø