Har du gitt opp håpet om å jobbe i sommer? Det er fortsatt mulig å få sommerjobb flere steder i landet.
Av NORA EVENSMO HVISTENDAHL og SKJALG BØHMER VOLD, KHRONO
For mange studenter er det sommerjobb som gjelder i fellesferien, og de aller fleste er allerede i gang i sin nye jobb. Men med et presset sommerjobbmarked er det ikke alle som har klart å skaffe seg jobb for sommeren. Likevel er det ikke for sent å søke. Rundt 100 jobber landet rundt er fortsatt ledige.
Må lete aktivt
— Senest i går hadde vi fortsatt 32 sommerjobber liggende ute på nettsiden vår, sier Silje Valseth, kommunikasjonsrådgiver i Adecco.
Selskapet, som er et av Norges største bemanningsbyråer, mener sommerjobb er viktig arbeidserfaring som kan hjelpe studenter videre inn i arbeidslivet. Selv om det kan være utfordrende og et mindre utvalg, mener hun det fortsatt er flere muligheter for å skaffe seg sommerjobb.
— Ønsker man sommerjobb må man være proaktiv, for det er mange som søker denne typen jobb. Mine tips er å bruke nettverket sitt og venner av familien for å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere. Gå innom steder som kan ha behov for arbeidskraft, ha alltid med en oppdatert CV og følg med på sosiale medier.
Kan dukke opp flere
— Gjennom sommeren kan det også oppstå sykdom eller kunden har et større behov for arbeidskraft enn antatt. Da kan det dukke opp sommerjobber som man opprinnelig ikke hadde tenkt på, sier Valseth.
Om man ikke skulle lykkes med å skaffe seg en sommerjobb dette året, må man ikke fortvile. Ifølge Valseth er det viktigst å arbeidserfaring å vise til når man skal videre ut i arbeidslivet.
— Ikke stå på bar bakke nyutdannet. Da vil man slite med å få den første jobben. Med arbeidserfaring får du nettverk til viktige beslutningstakere og arbeidslivet, referanser og viktig arbeidserfaring. Men om du har sommerjobb eller jobber andre tider av året er ikke avgjørende, sier hun.
Fikk sommerjobb på tampen
Henriette Bøe Nielsen er en av de som har fått sommerjobb helt på tampen. Fra å være nyutdannet med en bachelor i medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) skal hun jobbe i DNB skadeforsikring i sommer. Jobben fikk hun gjennom kontaktnettverket sitt og Adecco.
— Jeg var forberedt på å jobbe i en gammel deltidsjobb, men da det dukket opp en mulig sommerjobb kunne jeg ikke takke nei, sier Nilsen.
Selv om stillingen ikke er relevant for utdanningen hennes er det viktig for Nilsen å jobbe disse månedene.
— Når jeg har vært student så lenge er det viktig å skaffe seg arbeidserfaring og fylle opp CVen. Jeg har heller ikke jobbet så mye ved siden av studiene, og har et behov for å tjene penger i sommer, sier hun.
Vaktmester, kantine, sjåfør sykepleier
Tall fra Arbeids- og velferdsetaten Nav viser at det er utlyst 10 prosent færre sommerjobber i år enn i fjor, ifølge Aftenposten. Likevel ligger det flere stillinger ute hos bemanningsselskapene Adecco, Manpower og på finn.no. Utvalget av ulike type yrker er i ikke veldig stort på denne tiden av sommeren, men det er mulig.
På Adecco sine nettsider ligger det totalt 35 stillinger fra hele landet under søkeordet «sommer». Her er det mange sykepleiere, men det søkes etter blant annet sjåfører, vaktmester og kantineassistenter også.
Hos Manpower er det utlyst totalt 54 stillinger gjennom 17 annonser under det samme søkeordet. Også her søker de spesielt etter sjåfører og kantineassistenter, men også underholdere og salgsmedarbeidere.
På finn.no er det utlyst hele 1011 stillinger i 239 annonser, men flere av disse annonsene gjelder også de samme stillingene som Adecco og Manpower har lyst ut. Mange av stillingene er også vikariater som fortsetter videre utover høsten eller faste stillinger.
For de som fortsatt ikke har fått seg sommerjobb kan man her søke på stillinger som blant annet sjåfør, promotør, salgsmedarbeider og sykepleier.
Viktig målgruppe
Adecco opplever at flere studenter er mer på hugget etter arbeid.
— Det oppleves som om det er flere studenter som henvender seg til oss, men det er vanskelig å tallfeste det, sier Silje Valseth.
Adecco har de siste årene spesielt henvendt seg til studenter gjennom den utlyse sommerjobben som konsernsjef i firmaet. I år viste 16 000 personer interesse. Bemanningsbyrået har benyttet situasjonen til å rekruttere flere studenter.
— Gjennom denne stillingsutlysningen har vi kommet i kontakt med mange dyktige studenter, og vi har kunnet rekruttere flere av dem videre til andre jobber, sier Valseth.
— Vi ser på studenter som en viktig målgruppe for oss, både som nåværende student og nyutdannet. De har en kompetanse og erfaring som vi trenger på lang sikt, sier hun.
Søkte på 15 til 20 stillinger
Men selv om det fortsatt er muligheter for å få seg sommerjobb i siste liten er det ikke alle som er like heldige som Henriette Bøe Nilsen. Andrea Rognstrad (bildet under) studerer til vanlig journalistikk ved University of Technology i Sydney i Australia.
Da sommeren nærmet seg var på tide å dra tilbake til Norge og Rogstrand ønsket å jobbe i de månede hun skulle være hjemme. Så enkelt var det ikke.
— Jeg har søkt på mellom 15 og 20 stillinger siden april. Jeg ville helst jobbe med noe som er relevant for utdanningen min, men jeg har søkt alt fra vaktmester og postbud til ansatt i matbutikk, sier Rognstrand.
Fra de fleste arbeidsgiverne har hun ikke fått noe svar. Andre melder at det har vært svært stor pågang.
— Det virker som det er stor pågang. Dessuten har jeg bare søkt over nettet fra Australia. Det virker som man er nødt til å være mer pågående og møte opp personlig, sier hun og legger til:
— Jeg er nok også en upopulær sommerjobb-kandidat fordi jeg reiser hjem i slutten av juli . De fleste vil nok ha vikarer som kan jobbe hele sommeren.
Selv om det fortsatt ligger ledige stillinger ute har Rogstrand forsonet seg med at det ikke blir sommerjobb i år, og skal jobbe for familie og som ringevakt på den gamle jobben sin.
Studenter og jobb
- Seks av ti studenter jobber ved siden av studiet.
- Studenter jobber sju timer i gjennomsnitt i uken ved siden av studiene.
- Studenter bruker i snitt 29 timer på studiene i uken.
- Samlet bruker studenter i underkant av 36 timer i uken på både studier og betalt arbeid.
- Flertallet jobber fordi støtten fra Lånekassen ikke strekker til.
- Mindretallet har en relevant jobb i forhold til studiet.
- Flesteparten jobber i helgene og på kvelds- og nattetid på hverdager.
- Ønsket om å være heltidsstudent er viktigste årsak til at studenter ikke jobber.
(Kilder: SSB – rapport «Levekår blant studenter 2010», NOKUT)