– Teknosløyd, oppsummerer bæringen Carl Christian Sole Semb (25) om den nye prototype-laben på Molde campus.
Han forteller ivrig om Molde Kunnskapspark og iKubens prototype-laboratorium, som blant annet skal inneholde et mekatronikk-hjørne (Lego Mindstorms, Arduino og Rapspberry PI), en «veldig rask» laserkutter og en «treig» 3D-printer.
– Vi vurderer også å anskaffe en 3D-scanner, men det er ikke så lett å bruke dem. Det kan kanskje komme senere, om vi ser behovet for det, sier Semb.
Han forteller at prototype-laben vil bli utstyrt som et verksted, inkludert manuelle og elektriske verktøy for å arbeide med tre, lettmetall og plast. Her skal bedrifter, gründere, studenter og skoleelever drive med rask utvikling av prototyper.
LES MER: Starter prototype-lab i nedlagt studentkro
Semb kombinerer jobben som prosjektmedarbeider i Molde Kunnskapspark med mastergradstudier i produktutvikling og produksjon ved NTNU. Veilederen hans, professor Martin Steinert, noterte seg i vår at den naturelskende bæringen ga uttrykk for at han var interessert i å bo og jobbe på Vestlandet.
– Forretningsutvikler Sjur Vindal i Kunnskapsparken sa til Martin at de skulle sette i gang med en prototype-lab og Martin tok deretter kontakt med meg, sier Semb.
Dette endte med at Semb i juni kastet loss i Trondheim med kurs for to måneders sommerjobb i Molde i en 28 fot lang Laurin Koster-skøyte, 1962-modell. Seilbåten, som han hadde brukt som studenthybel helt fra oktober i fjor, har siden i sommer hatt tilhold i Cap Clara Småbåthavn. Semb har dermed kort gangvei til jobb på Molde campus, men forteller at han i de siste månedene mer eller mindre har trukket inn i en leilighet i Molde.
– Etter sommerjobben fikk jeg fortsette å jobbe ved Kunnskapsparken og har kunnet integrere arbeidet med masterutdanningen, sier Semb.
I starten syns han det var litt tungt å være ny i byen.
– Jeg hadde ingen venner her – ingen jeg kjente fra før – bare jobb. Jeg hadde litt problemer med å komme i kontakt med folk. Løsningen min ble Facebook-gruppa Ferske moldensere, der jeg fortalte om meg selv at jeg liker å seile, klatre i fjell og stå på ski, sier Semb.
Med nyervervede turkamerater ble moldelivet straks mer sosialt. Han beskriver Moldeveggen som både en fin klatrehall og et samlingspunkt med godt miljø. Men det er toppturene i naturen han brenner for.
– Det er jo så fine fjell her, sier han.
Han beskriver utdanningen han har tatt ved NTNU som ganske praktisk og oppgave-orientert, som f.eks.: Lag en sykkel! Bygg en robot!
– Jeg har også hatt et utvekslingsår ved University of Colorado i Boulder. Det var det beste året i mitt liv. Jeg ble med i skolens klatregruppe og deltok på turer hver enste helg i Colorado, California, Utah, Nevada og Wyoming, sier Semb.
Semb har også deltatt på et prosjektkurs i designinnovasjon sammen med studenter ved Stanford-universitetet i Palo Alto i California, USA.
– Oppgaven var å øke tilliten mellom en autonom bil og passasjeren, ved at bilen varsler passasjeren om at den observerer en mulig fare og er klar til å stoppe. Løsningen ble varsling med en fotplate. Vi plukker lett opp signaler med foten og varslingen ble ikke for påtrengende. Løsningen vår ble senere brukt av Renault i en utstillingsbil, sier Semb.
LES MER: Skal øke regionens kompetanse på innovasjon og industrielt internett
Prototype-laben skal etter planen åpne dørene 15. januar og Semb skal være prosjektmedarbeider ved Kunnskapsparken frem til sommeren.
– Når laben åpner i januar, så er det ikke slutten. Det er da det virkelig begynner, sier Semb.
Og nå har vi fått det kuleste gulvet i byen!
https://www.facebook.com/moldekunnskapspark/photos/pcb.1234202226595839/1234199463262782/?type=3&theater