Onsdag flyr Maria Josefsen fra Bergen til Molde for å ta eksamen i matematikk. Foto: Privat

Etterlyser lokal eksamen for fjernstudenter

Onsdag kveld flyr fjernstudent Maria Josefsen (32) fra Bergen til Molde for andre gang i desember. Hun skulle gjerne ha sluppet eksamensreisene.

– Det ville ha vært en stor fordel for meg å kunne ta eksamen i Bergen. Da ville jeg ha sluppet organisering, barnevakt og utgifter. Det går greit, men jeg er jo bekymret for at dårlig vær – storm og sånt – skal forhindre meg fra å komme til Molde. Det ville vært synd om et halvår med studier skulle ende med at jeg ikke får tatt eksamen, sier Josefsen.

Kostnadene hennes knyttet til reise og en natt på hotell i Molde er rundt 3000 kroner per eksamen.

– Totalt begynner prisen å nærme seg det det hadde kostet å ta de samme fagene på BI her i Bergen. Jeg har lagt opp til det selv, så jeg skal ikke klage. Men det optimale hadde vært å kunne gå opp til eksamen i Bergen, sier Josefsen.

LES MER: Vedtok mer bruk av video og øvingstimer

Maria Josefsen har fødselspermisjon, men sier at hun i høst tenkte at hun måtte finne noe å bruke hjernen på. Da hun fant ut at HiMolde hadde mange fag på nett via HiMoldeX-plattformen, ble hun en av høgskolens fjernstudenter.

– HiMoldeX er ekstremt bra, så alle skolens fag skulle vært tilgjengelig der. I matte er all Per Kristian Rekdals undervisning tilgjengelig på video. Han er i tillegg veldig til stede på Facebook, så jeg føler ikke at jeg går glipp av noe selv om jeg er i Bergen. Jeg ser forelesningene mine når jeg vil. Det passer veldig fint med at jeg må ta meg av den lille gutten her i huset, sier Josefsen.

I tillegg til MAT100 har Josefsen også studert Finansregnskap 1 (BØK105) med Oddbjørn Sættem er faglærer. Dette regnskapskurset er ikke på HiMoldeX-plattformen, så i det faget har hun i stor grad drevet med selvstudier .

– Sættem hadde et tilsvarende kurs på Norges Handelshøyskole i høst, så han var egentlig ikke langt unna deg.

– Ja, jeg oppdaget det. Jeg vurderte faktisk å snike meg inn på undervisningen der, men gjorde det ikke.

– Har du kontroll på deriveringen før torsdagens matte-eksamen?

– Ja, jeg sitter hos frisøren nå, så det burde tyde på at jeg har kontroll. Jeg føler meg godt foreberedt og tror det går bra, sier Josefsen.

LES MER: X-erne ses av 2-300 studenter daglig

Studiesjef Sissel Waagbø ved HiMolde sier at å arrangere lokale eksamener for fjernstudenter er for arbeidskrevende i en travel eksamenstid, men at inntoget av digital eksamener åpner for at det blir lettere å avlegge HiMolde-eksamen ved andre UH-institusjoner i årene fremover.

– Dersom det er digital eksamen i det aktuelle faget og det andre studiestedet også avvikler digital eksamen, så vil det jo bare være å logge seg på, få oppgaven og ta eksamen digitalt, sier Waagbø.

Hun opplyser at det i høst blir holdt et 20-talls digitale eksamener på Molde campus. Neste år skal rundt en tredjedel av alle eksamenene på Molde campus – et 60-talls fag – avholdes digitalt.