HiMolde-student Håkon Bentsen slår de fleste i sjakk, men holder spillingen på hobbynivå. Han bruker mye mer tid på masterstudiet i logistikk. Foto: Arild J. Waagbø

Logistikkstudent slo til i lynsjakk

Håkon Bentsen (34) slo stormester i lynsjakkturnering.

Lørdag 19. april spilte Håkon Bentsen fra Molde seg til en sterk 4. plass i lynsjakkturneringen Fagernes Blitz NGP. På plassene foran ham havnet to stormestere og en internasjonal mester. Bentsen, som i fjor høst begynte på en mastergrad i logistikk ved HiMolde, slo i siste runde den nederlandske stormesteren som vant turneringen sammenlagt.

Ifølge Romsdals Budstikke spilte Bentsen på et ratingnivå cirka 400 poeng over sitt vanlige nivå.

Avisas faste sjakkskribent, Torger Strand, sier at Bentsens resultatet i lynsjakk er det beste en moldespiller har gjort siden Einar Hatlebakk. Hatlebakk vant sensasjonelt Junior-NM i sjakk tidlig på 1960-tallet, som 13-14 åring, for over 50 år siden.

 

Ti minutter

Tirsdag hadde Bentsen undervisningsfri, men møter HiMolde.no på hjemmebane og forklarer at hvert spill i en lynsjakkturnering er over på cirka ti minutter.

– Hver spiller har i utgangspunktet tre minutter til rådighet, pluss to sekunder for hvert gjennomførte trekk. Den siste runden vant jeg på tid, men jeg hadde nok vunnet den runden uansett, sier Bentsen, som spiller i Molde Sjakklubb.

Sjakklubben møtes i selskapslokalet Harmonien hver torsdag, og spillerne er fra ti-tolv år til 60 pluss – ifølge Bentsen.

– Det er lynsjakk som er min spesialitet, men jeg har vunnet min klasse i NM i langsjakk noen ganger. Men jeg har ikke blitt norgesmester, opplyser han.

 

Fem timer i uka

Han sier at han spiller tre-fire timer i uka på klubbsamlingene i Harmonien.

– I tillegg så blir det lynsjakk på nettet – kanskje én time i uka. Totalt fem timer, så jeg er rett og slett en hobbyspiller, sier han.

– Du bruker mer tid på logistikkstudier enn sjakk?

– Ja, så absolutt! svarer han.

 

Trives godt

Bentsen tok en bachelor i økonomi og administrasjon ved HiMolde før han begynte på mastergraden.

– Det er bra miljø og gode lærere på høgskolen, så jeg trives veldig godt. Opprinnelig hadde jeg tenkt at jeg skulle jobbe litt før jeg gikk løs på mastergraden, men fant ut at det var bedre å bare kjøre på og bli ferdig med det, sier han.

– Er det flere HiMolde-studenter som spiller sjakk?

– Det er iallfall to andre studenter er med og spiller på klubbkveldene. Og det er flere studenter som er interesserte, særlig etter at Magnus Carlsen vant VM. Jeg får en del spørsmål fra folk om jeg kan hjelpe dem med trekk.

– Er det likheter mellom sjakk og logistikk?

– Noe er det jo. Logistikk handler jo om å legge gode planer, og slik er det også i sjakk. Og så gjelder det å få sjakkbrikkene dit man vil på kortest mulig tid, og det er slett ikke ulikt det man driver med i logistikkfagene, sier Håkon Bentsen.