Søt statistikk

Vi lider ikke av støvallergi på toppen av Haugen. Vi strever riktignok med de fleste andre tenkelig allergier i – det som for andre må oppfattes som – århundrets beste sommer. Derfor har vi tatt turen nede i katakombene dypt under Haugen, der den eldste og mest støvete statistikken ligger lagret.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Hjemmelagets poengfangst så langt i sesongen har vært over alles forventninger. Spillet har kanskje ikke alltid – spesielt i det siste – vært like overbevisende. Men poengfangsten, da. 39 poeng på 16 kamper er aldeles strålende etter tolv seire, tre uavgjorte og ett tap. Dette tilsvarer et poengsnitt på 2,4375, noe som er helt i toppen både nasjonalt og internasjonalt.

I sakens anledning har vi altså gjort et dypdykk i statistikken. Grunnet det fine været har vi begrenset oss til kun å se på de siste 25 åra, men resultatene er interessante. Det viser seg nemlig at det kun er ett lag som er i nærheten av å ha registrert en lignende poengfangst i løpet av de 16 første kampene. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse (sparking av Perry gjorde vel heller ikke det), men laget er altså ÆRBEKÅ.

I løpet av de siste 25 åra, inkludert RBKs aller beste perioder, framstår tre sesonger med RBK-åpninger som interessant sammenligningsgrunnlag. Sesongene 1994, 1995 og 2003, som antydet i figuren under.

statistikk

Dette er de tre beste sesongene – poengmessig etter 16 kamper – RBK har spilt i denne perioden. Det mest interessante å merke seg er kanskje det besynderlige faktum at RBK i disse sesongene oppnådde 39 poeng etter 16 kamper også etter tolv seire, tre uavgjorte og ett tap. Nøyaktig det samme som MFK har oppnådd i år.

Litt spooky dette, eller hva? Skjønt, fra toppen av Haugen er vi verken overtroiske eller tilhengere av Åndenes makt. Her er det naturvitenskapelige prinsipper som gjelder og vi heller vel til å tro at dette muligens er i nærheten av en maksprestasjon i norsk toppseriesammenheng.

Hva så med fortsettelsen? Allerede til helga kommer nettopp trønderlaget på besøk. De ytterste optimistene vil nok hevde at nå har vi sjansen til å avgjøre en gang for alle. Seier mot RBK vil nemlig gi en tabell-luke på tolv poeng til RBK, noe som antagelig blir helt umulig å ta igjen. Fra toppen av Haugen betrakter vi imidlertid situasjonen langt mer forsiktig og kritisk, og vil være ytterst fornøyde om et uavgjort resultat blir realisert her. Dette vil holde avstanden til RBK. Godset, Odd og VIF kan riktignok i beste fall (for dem) ta inn et par poeng, men spenningen beholdes derved litt lenger. Vi skal også erindre at MFK deltar i to andre, minst like viktige turneringer, og nå er tida inne for å anvende knappe ressurser optimalt.

Egentlig er vi ganske så fornøyde med å betrakte situasjonen fra toppen av Haugen, uten operativt og reelt ansvar. Dette er ikke enkle avveininger. Spesielt ikke i en situasjon der skadesituasjonen er ugunstig. Uansett, vi har den største tiltro til Tor Ole og hans team, som uten tvil vil gjøre de nødvendige vurderinger, refleksjoner og analyser slik at vi – publikum – kan se andre halvdel av tippeligasesongen 2014 lyst i møte.

Avslutningsvis må vi også si oss aldeles strålende tilfredse med den arrangementsmessige utviklingen vi har observert i det siste. Borte er kiss- og dance-cam. Nå bestemmer publikum via SMS hvem som er hjemmelagets beste spiller. Fra toppen av Haugen er vi ikke snauere enn at vi tror vi kanskje har en bitteliten finger med i spillet.

Fortsett slik, MFK. Litt informasjon underveis om hvem som leder så langt vil muligens trigge flere til å SMS-e. Det faktum at undertegnede ble vinner av første konkurranse – etter å ha stemt på Daniel Chima Chukwu – synes muligens litt spesielt, men jeg sendte enda en SMS på slutten av kampen der Tommy Høylands nummer var behørig lagt inn, så vi får vel tro at fru Fortuna slo både godt og korrekt til i dette tilfellet.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Kai A. Olsen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

4 kommentarer til “Søt statistikk”

 1. Nå som RBK ikke har de samme midlene å rutte med, og etter at halvtomsingen Hoftun tok spakene der oppe så er nok RBK kjørt av lasset for en god stund framover. Dog tror jeg de blir farlige med ny sportslig ledelse, en manager av godt kaliber og muligens nye friske krefter i styret.

  De andre lagene i Tippeligaen sine resultat syns jeg egentlig er irrelevante nå som tippeligaen i Norge har hele (og vanvittige) 16 lag. Dette gjør den generelle kvaliteten skrekkelig mye dårligere, og dette gjør nok muligheten for å etablere topplag mye mye vanskeligere. Slik som ståa er nå, vil kun 2 lag her til lands kunne klare noe i Europa ettersom at den dagligdagse motstanden er grufull.

  Det er kun MFK som kan levere så til de grader, men hadde det her ikke vært for de tilførte midlene til klubben hadde nok ikke dette vært en realitet heller.

  Summa sumarum så er dette nok ett eksempel på ett av symptomene ved fotballen i norge sin verste sykdom. Mangelen på økonomisk kompetanse, og de utrolig store utslagene i forskjeller dette gir.

  Jeg tror RBK egentlig har det største potensialet (pr. dd), men grunnet den totale mangelen på sportslig (og noe økonomisk) på brakka, samt MFK sin rike onkel Røkke. Så har kongene i fotball Norge tatt bopel i Molde. (Nå skal seff OGS og sportslig i MFK også ha skryt, men muligheten for at de skulle kunne bli realisert, og realisere kom faktisk «rekan på ei fjøl»)

  Man kan kanskje si at dette egentlig er smått sunt for Norsk fotball, at tilogmed foregangsklubben i Norge nå må ta seg en bolle. Og at andre klubber kan få muligheten.
  Men det er altså grunnen til at dette skjer som er skummel. Ikke hovedsaklig det sportslige, men tilførselen av penger i MFK, sog ga muligheten for den sportslige satsningen.

  Uansett, man må gratulere MFK med ett fortjent gull, igjen. Uansett hvor vondt det gjør

  Utover det, så tror jeg tippeligaen hadde fått ett bedre produkt, bedre kvalitet på banen, kanskje av banen, om man hadde redusert tippeligaen til 12 lag. Muligens burde man her spilt dobbelt serie, enkel, med dobbel mot topp 6/bunn 6.

  Antallet kamper burde være overkommelig for spillere og klubber, så kunne kanskje en vri vært å gitt de en runde seeding til i cupen.

  PS: Disclaimer; har ikke lest igjennom dette og tatt en vurdering av helheten :p

 2. Tusen takk for en lang, hyggelig og innsiktsfull kommentar mopedbart. Snurrig navn forresten. Jeg synes vel kanskje du er vel tidlig ute med å fordele gull til MFK. Som du sikkert har forstått har vi fra toppen av Haugen svært lite i mot et eventuelt gull til MFK, men det er fortsatt 39 poeng å spille om og sånn sett kan MFK teoretisk sett fortsatt bli forbigått av Brann. Hvorvidt et slikt utfall er sannsynlig er selvsagt en helt annen sak. Uansett, stå på med gode kommentarer modepbart, ingenting er bedre å lese fra toppen av Haugen:-) Heia Molde!!!

 3. PS: Joda, vi er fullstendig klar over at antall lag har økt i TL. Vi vurderte allikevel sammenligningen etter 16 spilte kamper som god nok til ikke å skape unødig forrvirring blant hordene av lesere og lot dermed (helt bevisst) være å nevne denne detaljen. Takk allikevel for presisering:-)

Det er stengt for kommentarer.