Søt statistikk

Vi lider ikke av støvallergi på toppen av Haugen. Vi strever riktignok med de fleste andre tenkelig allergier i – det som for andre må oppfattes som – århundrets beste sommer. Derfor har vi tatt turen nede i katakombene dypt under Haugen, der den eldste og mest støvete statistikken ligger lagret.

Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.
Professor Kjetil Kåre Haugen er prorektor ved HiMolde.

Hjemmelagets poengfangst så langt i sesongen har vært over alles forventninger. Spillet har kanskje ikke alltid – spesielt i det siste – vært like overbevisende. Men poengfangsten, da. 39 poeng på 16 kamper er aldeles strålende etter tolv seire, tre uavgjorte og ett tap. Dette tilsvarer et poengsnitt på 2,4375, noe som er helt i toppen både nasjonalt og internasjonalt.

I sakens anledning har vi altså gjort et dypdykk i statistikken. Grunnet det fine været har vi begrenset oss til kun å se på de siste 25 åra, men resultatene er interessante. Det viser seg nemlig at det kun er ett lag som er i nærheten av å ha registrert en lignende poengfangst i løpet av de 16 første kampene. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse (sparking av Perry gjorde vel heller ikke det), men laget er altså ÆRBEKÅ.

I løpet av de siste 25 åra, inkludert RBKs aller beste perioder, framstår tre sesonger med RBK-åpninger som interessant sammenligningsgrunnlag. Sesongene 1994, 1995 og 2003, som antydet i figuren under.

statistikk

Dette er de tre beste sesongene – poengmessig etter 16 kamper – RBK har spilt i denne perioden. Det mest interessante å merke seg er kanskje det besynderlige faktum at RBK i disse sesongene oppnådde 39 poeng etter 16 kamper også etter tolv seire, tre uavgjorte og ett tap. Nøyaktig det samme som MFK har oppnådd i år.

Litt spooky dette, eller hva? Skjønt, fra toppen av Haugen er vi verken overtroiske eller tilhengere av Åndenes makt. Her er det naturvitenskapelige prinsipper som gjelder og vi heller vel til å tro at dette muligens er i nærheten av en maksprestasjon i norsk toppseriesammenheng.

Hva så med fortsettelsen? Allerede til helga kommer nettopp trønderlaget på besøk. De ytterste optimistene vil nok hevde at nå har vi sjansen til å avgjøre en gang for alle. Seier mot RBK vil nemlig gi en tabell-luke på tolv poeng til RBK, noe som antagelig blir helt umulig å ta igjen. Fra toppen av Haugen betrakter vi imidlertid situasjonen langt mer forsiktig og kritisk, og vil være ytterst fornøyde om et uavgjort resultat blir realisert her. Dette vil holde avstanden til RBK. Godset, Odd og VIF kan riktignok i beste fall (for dem) ta inn et par poeng, men spenningen beholdes derved litt lenger. Vi skal også erindre at MFK deltar i to andre, minst like viktige turneringer, og nå er tida inne for å anvende knappe ressurser optimalt.

Egentlig er vi ganske så fornøyde med å betrakte situasjonen fra toppen av Haugen, uten operativt og reelt ansvar. Dette er ikke enkle avveininger. Spesielt ikke i en situasjon der skadesituasjonen er ugunstig. Uansett, vi har den største tiltro til Tor Ole og hans team, som uten tvil vil gjøre de nødvendige vurderinger, refleksjoner og analyser slik at vi – publikum – kan se andre halvdel av tippeligasesongen 2014 lyst i møte.

Avslutningsvis må vi også si oss aldeles strålende tilfredse med den arrangementsmessige utviklingen vi har observert i det siste. Borte er kiss- og dance-cam. Nå bestemmer publikum via SMS hvem som er hjemmelagets beste spiller. Fra toppen av Haugen er vi ikke snauere enn at vi tror vi kanskje har en bitteliten finger med i spillet.

Fortsett slik, MFK. Litt informasjon underveis om hvem som leder så langt vil muligens trigge flere til å SMS-e. Det faktum at undertegnede ble vinner av første konkurranse – etter å ha stemt på Daniel Chima Chukwu – synes muligens litt spesielt, men jeg sendte enda en SMS på slutten av kampen der Tommy Høylands nummer var behørig lagt inn, så vi får vel tro at fru Fortuna slo både godt og korrekt til i dette tilfellet.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Kai A. Olsen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.