Trollstigen. Foto: Andreas Levers (CC BY-NC 2.0)

Et tastetrykk unna?

Gjennom Internett kan vi finne hva det måtte være. Opplysningene er bare et tastetrykk unna. Eller er de det?

Høgskolen har besøk av en professor fra USA. Han har lyst til å se litt av Nordvestlandet. Jeg har anbefalt at han kjører over Trollstigen til Valldal og Geiranger. Nå kom det litt snø i helgen i høyere strøk. Derfor vil jeg sjekke om Trollstigen er åpen – for sikkerhets skyld.

1

Jeg bruker da Google og søker på «Trollstigen vegvesen» og kommer til siden over. Veien er altså stengt. Det synes jeg er litt rart. Det er ingen dato på oppslaget. Jeg leter videre.

2

På en annen nettside kan vegvesen.no fortelle at Trollstigen er åpnet. Men det gjelder åpningen av turistsenteret på Trollstigen tidlig i sommer.

På nok en nettside fra Vegvesenet med overskrift Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen står det at «Trollstigen og vegen mellom Geiranger og Langvatn er vinterstengt». Vi kan oppfatte dette som en bekreftelse på den første meldingen over, men jeg vet av erfaring at dette er en fast tekst på denne siden. Du finner altså samme tekst midt i juli. Problemet er at setningen er uklar. Det de nok mener, men som de ikke klarer å utrykke, et at veien over Trollstigen er stengt om vinteren. Det er ikke det samme som at «den er vinterstengt».

3

I engelsk versjon av National Tourist Route (over) står det ingenting om at veien er stengt om vinteren. Det er jo en særdeles viktig opplysning som bør være med. Men kanskje veien er stengt bare for nordmenn?

4

 

Kai A. Olsen er professor i informatikk ved Høgskolen i Molde.
Kai A. Olsen er professor i informatikk ved Høgskolen i Molde.

Siden jeg ikke tror på nyheten om at Trollstigen er vinterstengt går jeg inn på Vegvesenets sider og ser på trafikkmeldinger for alle fjellovergangene.  Der finner jeg «Ingen vegmeldinger» for Trollstigen. Ut ifra ideen om at «No news are good news» antar jeg at veien er åpen.

Dette kaoset på nett skyldes at Vegvesenet ikke har vurdert hvilke behov kundene har for informasjon. Først og fremst er vi vel interessert i status for veien: åpen, stengt, i ferd med å stenges, i ferd med å åpnes, etc. Et slikt statusfelt vil være langt bedre enn «ingen meldinger». I tillegg, alle opplysninger om åpning og stengning bør selvfølgelig være datert. Om Vegvesenet er smarte legger de slike meldinger ut slik at Google bare finner siste melding og ikke alle de irrelevante meldingene fra tidligere år. Det er de ikke, og derfor er sannsynligheten like stor (egentlig større) på at du får treff på gamle meldinger enn på nye (gamle meldinger har flere treff enn nye).

5

Så kommer spørsmålet om når vi kan forvente at veien stenges. Visit Norway kan fortelle oss at «Trollstigen er normalt stengt fra oktober til mai. Åpningstidene avhenger av mengden snø i fjellet.» Ikke så veldig informativt. Hva om du planlegger å kjøre over fjellet 5. mai. Er det sannsynlig at veien er åpen? Svaret er nei. Jeg fant en melding fra Vegvesenet om at veien åpnet torsdag 8. mai i 2014 – den tidligste åpningen på 23 år!

Det kan gi oss idé til hvordan vi skal presentere opplysningene om når veien er stengt. Dersom en oppgir åpnings- og stengningsdatoene for de siste årene, kan folk selv se om deres planlagte passering er realistisk.

Nå skulle jeg gjerne tatt på meg æren for denne metoden selv, men det er slik amerikanerne presenterer sine veidata. I figuren har jeg klippet inn data for Tioaga Road, et fjellpass 3000 moh. i Sierra Nevada. Her vises åpningstider helt tilbake til 1980. Vi planla å kjøre over midt i oktober og med dette grunnlaget tok vi risken på at det skulle gå bra. Som vi ser, selv i slutten av denne måneden var det sannsynlig at vi kunne passere. Gjennomsnittet er stengning 5. november, medianen den 12. november. Vær så god Statens vegvesen. Her har dere oppskrift på suksess.

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Kai A. Olsen og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

2 kommentarer til “Et tastetrykk unna?”

Det er stengt for kommentarer.