Industridesigner Heidi Leren ble kåret til «Årets I» på Romsdalskonferansen i dag. Her med juryleder Olav GJerland i bakgrunnen. Foto: Arild J. Waagbø

Heidi Leren ble «Årets I»

Industridesigner Heidi Leren ble i dag kåret til «Årets I» for 2013.

Prisen ble overrakt av juryleder Olav Gjerland på tampen av Romsdalskonferansen i Molde i dag. Leren startet designbyrået Anunatak på Åndalsnes, som per i dag har fem ansatte.

På konferansen kunne økonom og forsker Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå oppplyse at høyere utdanning gir større sannsynlighet for å bli sysselsatt i framtida, da han som første innleder på Romsdalskonferansen 2014 – «Fole flinke folk» – snakket om framtidas arbeidsmarked.

– Man kan si at en av de fine tingene med Statens lånekasse er at du blir gjeldsslave og må jobbe, sa Cappelen.

Ellers mener han at helse- og omsorgssektoren er et sikkert kort, for den norske befolkningen blir eldre.

Tjenesteyting

Cappelen brukte Trysil som eksempel.:Tidligere var skogbruk den dominerende næringen i kommunen. I dag er det skiturisme.

– Dette er en eksportnæring, selv om det ikke er vareproduksjon. Tjenesteyting som eksport har vi drevet med lenge i Norge. Skipsfart er et eksempel på det, sa Cappelen.

Bygg og anlegg er i vekst i antall sysselsatte, selv om produktiviteten i sektoren øker lite. Varehandel, bank/forsikring og Forsvaret er sektorer med stadig færre ansatte, sa Cappelen. De «kontoransatte» har blitt rasjonalisert bort.

Britt Flo, daglig leder i Molde Næringsforum, ønsket velkommen til Romsdalskonferansen. Foto: Arild J. Waagbø
Britt Flo, daglig leder i Molde Næringsforum, ønsket velkommen til Romsdalskonferansen. Foto: Arild J. Waagbø

De gode hodene

Det er Molde Næringsforum, ledet av Britt Flo, som arrangerer Romsdalskonferansen. I år var temaet kampen om de gode hodene og blant årets innledere er også Aslak Sira Myhre, Henrik Syse, Elisabeth Skarbø Moen, Mia Tørnblom og Milad Mohammadi.

Se hele dagens program på Bjørnsonhuset her.

– Molde Fotballkubb er iallfall fole flinke folk, sa Britt Flo da hun åpnet konferansen i Bjørnsonhuset, med klar henvising til semifinaleseieren på Nadderud Stadion kvelden i forveien.

Årets møteledere var journalist Vera Henriksen og eventyrer Stein P. Aasheim.

Svenske Milad Mohammadi - her foran et bilde av sin mor -mener at dagens ledere må se potensialet i innvandrere som arbeidskraft. Foto: Arild J. Waagbø
Svenske Milad Mohammadi – her foran et bilde av sin mor -mener at dagens ledere må se potensialet i innvandrere som arbeidskraft. Foto: Arild J. Waagbø
Journalist Vera Henriksen – en av dagens to møteledere – ledet morgengymnastikken på Bjørnsonhuset. Foto: Arild J. Waagbø
Folk på Romsdalskonferansen 2014 – «Folke flinke folk». Foto: Arild J. Waagbø