Tesla Motors - her illustrert med modellen Tesla S - får besøk av ledere fra Nordmøre og Romsdal. Foto: Steve Jurvetson (CC BY 2.0)

Silicon Valley neste

Lokale ledere skal lære innovasjon i San Francisco.

I månedsskiftet november-desember drar ledere fra Nordmøre og Romsdal – over 20 er påmeldt så langt – på innovasjonsseminar til San Francisco og Silicon Valley i California. Seminaret er sydd sammen av HiMolde på oppdrag for næringsklyngen iKuben. Det er førsteamanuensis Peder Inge Furseth, som i høst fikk en bistilling ved HiMolde, som er innovasjonsekspert, kjentmann og reiseleder. Furseth er også førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

– Jeg har reist til dette området to-tre måneder i året i 20 år, opplyser Furseth.

Seminardeltagerne vil blant annet besøke Tesla Motors og høre den anerkjente Berkeley-professoren David Teece fortelle om dynamisk innovasjonsevne.

Tesla og 3D-trykk

Furseth mener at bilprodusenten Tesla Motors er en av verdens mest innovative bedrifter.

– Den er Amerikas sikreste personbil, ladestasjoner lar deg kjøre elbilen gratis fra San Francisco til New York, bilens programvare oppdateres trådløst og den bruker ikke olje. Fremtidens biler er elektriske, sier Furseth.

Ellers trekker Furseth frem 3D-trykk – særlig produksjon av implantater til medisinsk bruk, og tjenesten Airbnb.com, som eksempler på verdensledende innovasjon.

– F.eks. kan en ny hofte eller tann trykkes på ti minutter, sier Furseth.

Under EU-snittet

Norge ligger dessverre under EU-snittet hva gjelder innovasjon.

Innovasjonsevne i europeiske land. Kilde: EU
Innovasjonsevne i europeiske land. Kilde: EU

Men Furseth peker på Ulstein-konsernets baugkonsept X-bow og Stokke’s barnevogn Xplory som gode og lokale innovasjonssuksesser.

– Det gjelder å skape en kultur for innovasjon i bedriften – en kultur for endring og det å være med på utviklingen. Driften må stadig tilpasse seg skiftene i markedet. Det er viktig at ledelsen i bedriften har eierskap i innovasjonsprosessene, sier Furseth.

Furseth sier at innovasjon må ta sikte på å skape verdier for kunder og brukere.

– Man må spørre seg hvordan man kan løse problemer, gjerne hverdagsproblemer. Og hvem man kan løse problemer for, sier han.

– Innovatørby

EUV-leder Geir Arne Svenning ved HiMolde sier at seminaret er en skjønn forening av teori og praksis.

– San Francisco og området rundt er en smeltedigel av mange innovasjonsprosesser. Det er absolutt en innovatørby, sier han.

Han opplyser at de over 20 påmeldte kommer fra ledergruppene i mange av distriktets bedrifter. Fortsatt er det ledig plass til cirka ti deltagere.

– Stikkordet er fart

Hilde Aspås, daglig leder i iKuben, sier at innovasjon er et viktig tema for næringsklyngen.

– Innovasjon ligger over alle våre tre kjerneområder – logistikk, materialteknologi og produksjonsteknologi. Ved å besøke verdens beste innovasjonsmiljø vil deltagerne kunne få gode idéer til hvordan ting kan gjøres. Stikkordet er fart. Vi må få frem en raskere innovasjonstakt, sier Aspås.

Hun legger til at seminaret også er en godt mulighet for deltagerne til å bygge nettverk.