Journalist Kristin Solberg på oppdrag i Afghanistan. Foto: Privat

Farlig oppdrag

Sikkerheten står i høysetet når journalist Kristin Solberg (32) rapporterer om krig og konflikt.

96. Det er tallet på drepte journalister og medieansatte så langt i år, ifølge International Federation of Journalists (IFJ). Kristin Solberg, som lørdag mottar Bjørnsonprisen 2014 i Molde, sier at enkelte frilansere utsettes for en «vanvittig risiko» i konfliktområder.

– Jeg følger Aftenpostens sikkerhetsregler. Om min ledelse mener at det er for risikabelt å reise et sted, så gjør jeg ikke det. Man må ha forsikringer, sikkerhetsutstyr, førstehjelpsutstyr og nødvendige kurs på plass. Det er viktig at frilanserne får nødvendig opplæring, så vi slipper at noen må bøte med livet på grunn av manglende kunnskaper om f.eks. førstehjelp, sier Solberg.

Åpent foredrag

Fredag holder Solberg foredrag om krigsjournalistikk og logistikk på Molde Campus kl. 12-13.30. Foredraget er åpent for alle.

– Alt man kan tenke seg er vanskelig er også vanskelig på slike oppdrag. Det handler i første rekke om sikkerhet, om det er kidnapping, bomber, militser eller hærer som utgjør faren på det aktuelle stedet. Det er det grunnleggende. Videre kansånt som overvåkning, lange avstander og spesielt tilgang til internettvære en utfordring. Eller det kan være noe så banalt som at du får problemer med en kranglete taxisjåfør. Det gjelder å finne ut hvordan du tar deg rundt – kjapt, sier Solberg.

Jobber alene

Hun jobber stort sett uten følge av fotograf, men leier ofte sjåfør og tolk når hun er ute på oppdrag.

– Når hele verdenspressen dukker opp på et sted, så ryker prisene på tolker, sjåfører og hotellrom til værs. Husleien i Kabul er som på Manhattan i New York, sier hun.

Utenriksjournalistikk er veldig dyrt og det er blitt mindre av den, konstaterer hun. Men hun er ikke i tvil om at utenriksjournalistene fyller en viktig funksjon.

Journalist Kristin Solberg i en intervjusituasjon i Pakistan. Foto: Privat
Journalist Kristin Solberg i en intervjusituasjon i Pakistan. Foto: Privat

– Det skjer mange overgrep i konflikt og krig, og det skjer mer av det om det foregår i mørket. Journalister kan skinne et lite lys inn i verdens avkroker. Jeg har troen på viktigheten av å ha journalister ute i felt, sier Solberg.

Solberg, som sammen med journalist Anders Sømme Hammer mottok Den store journalistprisen i år, ble frilanser i India i 2007. Hun mente landet var underdekket i pressen. Senere arbeidet hun i Pakistan og Afghanistan, blant annet i Swat-dalen, på steder der «grensen mellom de to landene kun fins på kartet». For et år siden ble hun Aftenpostens korrespondent i Midtøsten, stasjonert i Kairo.

Kvinneundertrykkende

Områdene hun arbeider i er blant verdens mest kvinneundertrykkende, men selv fremholder hun at det å være kvinne først og fremst er en fordel, særlig i Pakistan og Afghanistan.

– Jeg får i større grad enn en mann tilgang til kvinner. Hva gjelder sikkerhet, så kan jeg gjemme meg i en burka. Det gir lavere risiko for å bli kidnappet, sier hun.

– Blir du trakassert av menn på offentlige steder i Kairo?

– Bryderi og trakassering på gaten – som alle kvinner opplever – gjør at jeg bedre forstår hva de utsettes for. Jeg skjønner mer av hvor mye styrke og mot som kreves av dem for å gå på skole og jobb, sier Solberg.

Her er programmet for Bjørnsonprisen 2014.

Prisen deles ut av Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet lørdag kl. 14 på Bjørnsonhuset i Molde. Foruten prisvinneren selv vil journalistene Anders Sømme Hammer og Sidsel Wold, samt professor Elisabeth Eide og redaktør Harald Stanghelle, holde foredrag under prisutdelingen.