Cato Karbøl. Foto: Arild J. Waagbø

– Falt pladask

Student Cato Karbøl (23) er frelst og stiller seg i spissen for innovasjon og entreprenørskap blant Molde-studentene.

I morgen kl. 14.30 samles de i Valhall på Molde Campus, studentene som har ambisjoner om å skape sine egne produkter, tjenester og arbeidsplasser. Da er det såkalt kick off for Venture Cup – BØK411, HiMoldes mest innovasjonsrettede fag for fremtidige gründere.

Her blir det informasjon om Venture Cup (som er en internasjonal forretningsplankonkuranse) og Start HiM (nystartet studentorganisasjon i Molde), samt foredrag ved Gunn Anne Lyngstad fra Lanullva.

Nummer 20 i Norge

Cato Karbøl fra Sauda, som tar en master i event management, ble kjent med studentorganisasjonen Start Norge da han studerte organisasjon og ledelse på Lillehammer. Fra før av hadde han da en idrettsbachelor fra Stavanger i skolesekken sin.

– Jeg falt pladask for den organisasjonen. Den har mye å tilby både studenter og samfunnet forøvrig, sier Karbøl.

I høst startet han arbeidet med å opprette Start HiM – som er Start Norges lokallag nummer 20 i rekken, og har headhuntet to medstudenter til å sitte i styret han leder.  Han forteller at Venture Cup er kjernearrangementet til organisasjonen, men at organisasjonen har flere aktiviteter som bl.a. Mixer og Kvinnemiddagen.

Kontor i Kunnskapsparken

Karbøl sier at daglig leder Finn Amundsen og forretningsutvikler Sjur Vindal i Molde Kunnskapspark (sistnevnte er faglærer i BØK411) har tatt Start HiM i mot med åpne armer.

– De sa at de har ventet på oss. Nå har vi fått kontor der, sier han.

Lik Start HiM’s side på Facebook.

Start HiM-lederen syns at HiMolde faglig sett er særlig sterkt på logistikk og tror at det kan komme innovasjoner fra studenter med utspring i det fagmiljøet. Selv har han fortid som aktiv sykler og drømmer om arrangere World Tour-ritt i Norge.

– Jeg har mer lyst til å starte min egen bedrift enn å begynne å jobbe i noe som allerede er etablert, sier Karbøl.

Vil ha mer innovasjonsfag

– Det er utrolig bra at studentene har fått i gang Start HiM, sier Finn Amundsen i Kunnskapsparken på Molde Campus.

Han sier at tidligere har noen bedrifter startet med utgangspunkt i IT-studenter i Molde, men i dag er det ikke mange IT-studenter igjen i byen. Amundsen håper at det dukker opp gode ideer hos studenter som studerer logistikk eller helsefag, gjerne i kombinasjon som helselogistikk.

–  Vi får henvendelser fra studenter som vil starte for seg selv, særlig utenlandske studenter. Mange av dem vil inn på etablerte markeder. Jeg syns det er for lite faglig fokus på innvasjon ved HiMolde, så jeg håper det satses mer på det fremover, sier Amundsen.