Andrew Trabulsi, forskningsleder i Institute for the Future, på Nordic Innovation House i Palo Alto. Foto: Arild J. Waagbø

20 framtidsprognoser

PALO ALTO (Panorama): Programmer blir lovens lange arm, roboter danner sosiale nettverk og følelsene våre blir kvantifiserbare.

Dette er bare noen glimt av hva framtida vil bringe, ifølge Palo Alto-baserte Institute for the Future (IFTF). Instituttet har laget 20 prognoser for hvordan verden vil endres over det neste tiåret på grunn av teknologiske innovasjoner.

Se de 20 prognosene på dette interaktive innovasjonskartet.

Da Andrew Trabulsi – forskningsleder ved IFTF – nylig møtte en iKuben-delegasjon med lokale næringslivsledere på Nordic Innovation House i Palo Alto, så fortalte han at markedet for syntetisk biologi er ventet å mangedoble seg fram mot 2020.

– I 2013 var markedet på tre milliarder dollar, mens det er estimert til å økte til nær 40 milliarder dollar i 2020, sa Trabulsi.

LES OGSÅ: Unordisk mentalitet

I foredraget trakk han spesielt fram mulighetene syntetisk biologi gir innenfor forebyggende helse. Han trakk også fram Autodesks Project Cyborg som eksempel på hva vi har i vente innenfor bioproduksjon.

Roboter - som disse i Tesla-fabrikken i Fremont i Bay Area - vil dannse sosiale nettverk med andre roboter og jobbe hånd i hånd med mennesker, ifølge IFTF. Foto: Steve Jurvitson (CC BY 2.0)
Roboter – som disse i Tesla-fabrikken i Fremont i Bay Area – vil dannse sosiale nettverk med andre roboter og jobbe hånd i hånd med mennesker, ifølge IFTF. Foto: Steve Jurvitson (CC BY 2.0)

Trablusi pekte også på framveksten av autonome kjøretøy, samt droner som leverer varer. Han brukte selskapet Airware som eksempel på den nye droneindustrien. IFTF mener at verdikjedene i framtida vil bli tatt over av mer komplekse verdinettverk, der folk vil ha øyeblikkelig tilgang til varer og tjenester gjennom mange flere kanaler enn i dag.

Ikke minst vil mange industrier endres av maskinlæring, mener IFTF.

– Vi kommer til å få se algoritmeskapte konsulentrapporter, sa Trabulsi til iKuben-delegasjonen.

LES OGSÅ: Født global

IFTF advarer imidlertid om at et algoritmekappløp kan skape kaos i globale markeder, smarte byer og sosiale nettverk. Instituttet mener at algoritmer som forsøker å utkonkurrere hverandre kan skape et Trollmannens lærergutt-scenario.

Se flere bilder fra innovasjonsseminaret på Panoramas FB-side.

-> Følg med i Panorama for flere reportasjer fra innovasjonsseminaret i California.