- Jeg tror alle har talent, men det er ikke alle som bruker det. Jeg syns man i det minste må prøve å bruke talentet sitt, sier HiMolde-stipendiat Uladzimir Rubasheuski - en av 20 deltagere i det nasjonale Talentjakten-programmet. Foto: Arild J. Waagbø

– Vi er best i Norge

Stipendiat Uladzimir Rubasheuski (27) syns det er viktig å representere HiMolde på den nasjonale arenaen. – Vi må ikke være beskjedne, for vi er best i Norge på logistikk, sier han.

Nylig ble doktorgradsstudenten fra Brest i Hviterussland – fornavnet hans uttales Vladimir og venner kaller ham Vlad – plukket ut til å være en av 20 studenttalenter i Talentjakten-programmet.

– Jeg meldte meg på Talentjakten etter å ha lest en artikkel om programmet i Panorama, faktisk. Det var litt impulsivt. Vi i Molde må gjøre litt mer for å gjøre høgskolen vår kjent i Norge. Jeg merker det på studenter fra større byer, som Bergen, Trondheim og Stavanger, at de er litt skeptiske til at vi er en liten skole. Men vi må ikke være beskjedne, for vi er best i Norge på logistikk og ikke så verst i europeisk målestokk heller. Det er bra for rekrutteringen om det blir kjent, så vi kan trekke til oss flere av de beste internasjonale og nasjonale studentene. Men flere og flere vet om oss internasjonalt, noe jeg hører fra fagfolk i f.eks. Nederland og USA, sier Rubasheuski.

California-år

27-åringen hadde en femårig utdannelse i økonomianalyse fra Hviterusslands statsuniversitet i Minsk før han høsten 2009 begynte på masterstudiet i logistikk ved HiMolde. To år senere begynte han på doktorgradsstudiet i logistikk, med førsteamanuensis Johan Oppen som hovedveileder, og forsker på optimering av lager- og transportkostnader ved å bl.a. benytte seg av linær, ikke-lineær og stokastisk programmering.

LES MER: Moldestudent i talenporgram

– Fra juni 2013 til juni 2014 hadde jeg et år ved UC Davis, nord for San Francisco, der med-veilederen min – professor Dave L Woodruff – holder til. Der er det en helt annen kultur enn her. Været er også annerledes. Folk er mer åpne i California. På ett år ved UC Davis fikk jeg 20 venner, mens jeg har fått ti venner på fem år her i Molde. Jeg har hørt at det skal være vanskelig å bli kjent med folk i Molde, men jeg er iallfall godt fornøyd med de vennene jeg har fått her i byen, sier Rubasheuski.

Blir gjerne i Molde

Rubasheuski, som er gift og har en sønn på to år, bor i Nordbyen Han synes det er flott å ha fem minutters gange til Moldemarka og sier at han på ingen måte savner å bo i en storbyjungel, som han kaller det.

– Jeg trives veldig godt her og syns det er lagt godt til rette for å forske her. Faglig ansatte i Norge har større forskerfrihet enn f.eks. i Hviterussland. Når jeg er ferdig med doktorgraden kunne jeg godt ha tenkt meg å jobbe ved HiMolde, Møreforsking eller en bedrift her i området. Jeg tror flere og flere bedrifter skjønner at det trenger god forsking for å bli best på sine felt, sier han.

LES MER: Talent hunt at MUC

Rubasheuski snakker godt norsk og dette intervjuet ble i sin helhet gjennomført på norsk.

– Det er viktig å snakke språket i landet der du bor, for da forstår du folk bedre. Folk går fort over til engelsk når de snakker meg, for de hører at jeg ikke snakker feilfritt. Men jeg har lyst til å utvikle meg og forbedre norsken min, sier han.