UiO-professor Harald Baldersheim har kalt kommunereformen den største politiske massakren i norsk historie.
Baldersheim, som er professor emeritus i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, innleder på kulturhuset Plassen kl. 19 torsdag 9. april. Deretter vil romsdalsordførerne drøfte utfordringene kommunereformen byr på i en paneldebatt. Arrangementet «Kommunereforma: Farvel til lokaldemokratiet slik vi kjenner det» er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og Høgskolen i Molde.
I et intervju med Enebakk Avis tidligere i år uttalte Baldersheim – som særlig har forsket på lokaldemokrati og -forvaltning – bekymring for at antall folkevalgte vil bli kraftig redusert som følge av reformen.
– Etter kommunereformen kan tallet på kommunestyrerepresentanter gå dramatisk ned. I dag har vi totalt 11 000. Om vi får 150 kommuner kan tallet gå ned til 4000. Dette vil være den største politiske massakren i norsk historie, sa Baldersheim.
Han mener at dette er alvorlig både fordi det vil bli større avstand mellom folket og de folkevalgte, og fordi rekrutteringen til politikken vil gå ned.
– De fleste parti har lokalparti i hver kommune. Med færre kommuner vil det bli færre lokalparti. Det vil bli en dramatisk reduksjon i grasrotforankringen. Sannsynligvis vil det bli færre «vanlige» folk i politikken. Fredrikstad er et eksempel på dette. Da kommunene ble slått sammen, var det nesten bare tidligere formannskapsrepresentanter i det nye kommunestyret. Det var altså den politiske eliten som ble med videre, sa Baldersheim, og etterlyste bevis for at store kommuner er bedre for tjenestetilbudet til innbyggerne.
Arrangørene skriver i en pressemelding at disse spørsmålene må diskuteres før reformen settes i verk:
«Kva grupper i befolkninga, kva lokalsamfunn og kva parti kan vi rekne med blir representerte i kommunestyret, når konkurransen blir hardare?
Korleis kan lokalkunnskap og lokale interesser ivaretakast, om det ikkje lenger er representantar frå bygdene og dei små partia til stades i kommunestyret?»
Arrangementet er gratis og åpent for alle.