Jørgen Horn er fotballspiller og kaptein på Strømsgodset. Foto: Wendell Skottevik

Fra fyllearrest til Godset-kaptein

Jørgen Horn (27) er i dag kaptein for et av Norges beste fotballag, Strømsgodset. I 2010 var karrieren truet, men nå kjemper han om en landslagsplass.

Av ØRJAN DIMMESTØL, ANDERS LØKKEN og WENDELL SKOTTEVIK

Det er 24. oktober 2010. Mørket begynner å legge seg og flomlysene er slått på. Viking tar i mot Aalesund på Viking stadion. Jørgen Horn har fått i oppgave å stoppe sunnmøringene, men må se tre baller havne i eget nett. 24 timer senere er Oslo-gutten klubbløs og i en dyp personlig krise.

Vi skrur tiden drøyt fire år frem, og treffer Jørgen Horn på Espresso House i Oslo. I mellomtiden har han vært kaptein for Fredrikstad FK, vunnet gull i Tippeligaen og nå kaptein for topplaget Strømsgodset IF. Han har satt seg godt til rette i en skinnsofa med en kopp cappuccino. Vi starter med å gratulere den nyutnevnte Godset-kapteinen med ny signert kontrakt.

– Lå i kortene

– Tusen takk! Det var en kjapp prosess mellom meg og Jostein (Flo, red. anm.). Vi diskuterte på kontoret hans og det ble gjort i løpet av noen få minutter. Det er ekstra stort å få bære kapteinsbindet, det er noe ekstra. Jeg fikk bære det et halvt år i Fredrikstad og man får litt mer ansvar for spillergruppen, klubben og utad. Derfor må jeg passe litt mer på hva jeg driver med enn det jeg har gjort tidligere.

Horn overtok kapteinsbindet fra Adam Larsen Kwarasey, etter at den ghanesiske landslagskeeperen i vinter valgte å søke lykken i USA. Etter å ha fått rollen i sommer når Larsen Kwarasey var opptatt med VM i Brasil, var det ikke overraskende at nettopp Horn arvet kapteinsbindet.

– Tidligere har vi mistet de beste kapteinstypene i Ola Kamara og Stefan Johansen. De var kanskje naturlige arvtakere av Adam. Når de har dratt videre lå det vel egentlig litt i kortene at jeg skulle få det.

Horn beskriver seg selv om en type av den “gamle garden” i forhold til dagens fotballspillere. Med det mener han at Tippeligaen har mistet flere typiske ledertyper. Spillere som står frem verbalt, blør for drakta og løfter laget med gode prestasjoner. Oslo-gutten sikter til de tidligere Tippeliga-profilene Steffen Iversen og Daniel Nannskog som de beste eksemplene på nettopp dette.

– Det å være gæren og utadvendt, og tørre å stå opp for egne meninger, føler jeg er mangelvare  hos den yngre generasjonen. I forhold til hvordan kulturen i dagens fotball er, synes jeg vi mangler brautende spillere som tar i et tak, forteller en tydelig engasjert Horn.

– Helt avgjørende

David Nielsen er hovedtrener for Strømsgodset og Jørgen Horn. Danske Nielsen ønsker å vinne medaljer med drammenslaget. Han ser på 27-åringen som den absolutt viktigste brikken for å nå denne sesongens mål.

– Jørgen er helt avgjørende. Det at han signerte ny kontrakt med klubben var utrolig viktig for oss alle. Noe som er helt naturlig. Han er kapteinen vår og er dermed en meget viktig del av troppen. Jeg tvilte aldri på at han var det rette valget til å overta etter Adam (Larsen Kwarasey, red. anm.), slår Nielsen fast.

Horn er nærmest blitt et symbol på Godset, som en som ikke kun tenker på seg selv og sin egen karriere. Det er tydelig at Horn er en mann som virkelig bryr seg om fotballen og klubben han nå tjener som kaptein. Han tar kapteinsrollen på alvor og er opptatt av klubben i sin helhet. Kapteinen ønsker at klubben skal være byens ansikt utad.

– Man må se det med et helhetlig perspektiv. Det er viktig å skape interesse rundt klubben og skape god stemning på stadion. Da kan vi lokke de som ikke er så interessert, til å komme på kamp. Publikumsinteressen er jo det vi lever av! Som da vi vant i 2013 var det sinnssyk stemning på stadion og ikke minst i byen etterpå. Det var 43 års ventetid som skulle ut på en kveld, minnes kapteinen.

Gustav Valsvik (21) kom til Godset sommeren 2014. Som en ung midtstopper er det viktig å ha en tydelig leder ved siden av seg. Sogningen mener han har vokst som spiller under Horn sine vinger, og midtstopperne har også blitt godt kjent utenfor banen.

– Jørgen er en god spiller og flink til å kommunisere, noe som gir trygghet for en ung spiller som meg selv. Han er en spiller jeg ser opp til. Jørgen har lært meg mye, og gjort meg til en bedre fotballspiller. Vi har blitt godt kjent utenfor banen, og som ny i klubben er det kjekt med en fin fyr som leder.

Ola Niemann, journalist i Drammens Tidende, er en av de som følger Strømsgodset tettest. Han mener at Jørgen Horn var en av de viktigste signeringene Godset og trener David Nielsen gjorde i vinter. Med sin forlengelse har drammenslaget sikret seg en kaptein med en forståelse for Godsets spillestil som gjør at Nielsen vil bruke kortere tid på å utvikle laget videre.

– Jørgen Horn er en veldig viktig mann for klubben. Han er en del av ryggraden i Godset anno 2015, og var også en viktig årsak til at de tok gull i 2013. Han bidrar ikke bare med sine defensive styrker, men også sin verbale tilstedeværelse, kunnskap og vinnervilje.

Starten på oppturen

Før Horn ble en del av drammenslaget som vant Tippeligaen i 2013 tilbrakte han to år i Fredrikstad. Det var vendepunktet i karrieren og da oppturen virkelig startet. Etter ett og et halvt år i klubben ble daværende kaptein Tarik Elyounoussi solgt til Rosenborg. Da fikk den tidligere Vålerenga-spilleren en forsmak på å bære kapteinsbindet i en Tippeligaklubb. Spillemessig fikk han også stabile rammer og var fast i lagoppstillingen.

– Jeg gikk jo skadefri i to hele år der nede. Jeg fikk en sportslig opptur og jeg fikk vist meg fra min beste side. Da hadde jeg det bra både på og utenfor banen.Vi hadde det sinnsykt bra sosialt utenfor banen, med kafébesøk, kortspill… Egentlig alt du kan tenke deg som er gøy på fritiden. Det var vel det som gjorde at det var mer suksess, fra fiaskoen i Viking.

Druknet sorgene

For Jørgen Horn kom til Fredrikstad etter noen turbulente måneder. Vi går tilbake til senhøsten 2010 etter hans siste kamp i Stavanger. Da var livet som mørkest og Horn vurderte sterkt å legge opp proffkarrieren, satse på økonomistudier og la fotball bare være en hobby. Han trente blant annet med futsallandslaget i de to månedene før FFK kom på banen og fikk tilbake gleden med spillet.

Som en del av Vålerengas store talentgenerasjon var forventningene høye til midtstopperen. I 2007 var det stor konkurranse i Vålerengas midtforsvar som resulterte i lite spilletid for Oslo-gutten. Sesongen etter ble 20-åringen sendt på lån til Viking i jakten på å oppnå guttedrømmen. Årene i Viking skulle vise seg å bli mer frustrerende enn tiden i hovedstadsklubben.

– Det var vel først og fremst skadene i Stavanger som var slitsomt å håndtere, i tillegg til at jeg ikke hadde noe spesielt liv utenfor fotballen. Livet mitt besto av fotball i to-tre timer på treningsfeltet, så ble det mye alene- og dødtid på kvelden, forteller han.

Spesielt den siste halvdelen av 2010-sesongen ble en tung tid for Jørgen Horn. Nok en gang gikk han mye skadet, noe som åpnet for mer dødtid og han følte seg utilpass både i klubben og i byen. Den daværende 23-åringen slet med å takle sin sportslige motgang, og 25. oktober 2010 våknet Horn i fyllearresten.

– Jeg var ute på byen med et par bekjente fra Vålerenga etter en kamp, og så var det vel egentlig svart helt til jeg våknet opp i fyllearresten dagen etter. Jeg skjønte hva som kom til å skje i etterkant, da jeg hadde 30 ubesvarte anrop fra sportsdirektøren (Egil Østenstad, red. anm.), sier Horn alvorlig.

Samme dag avsluttes midtstopperens kontrakt  med Viking. Dette var hans andre fylleskandale på kort tid som endte med fyllearrest. Når vi spør hvorfor det gikk så galt, tar han en lengre tenkepause og gjentar spørsmålet høyt. Horn har ingen forklaring på hvorfor, men han ønsket ikke lenger å leve slik han gjorde.

– Når ting ble som det ble (sportslig motgang og ensomt sosialt liv, red. anm.) druknet jeg bort sorgene, bokstavelig talt. Jeg skulle gjerne vært den episoden foruten, men hadde ikke det skjedd ville jeg ikke vært der jeg er i dag. Jeg angrer, det gjør jeg, men jeg er fornøyd med det som kom ut av det i ettertid.

– Følte du deg presset ut av Viking?

– Ja, det var jo mer eller mindre en enighet vi kom til, men alle skjønner jo selvfølgelig at det er bare sånn det blir med en sånn sak. De hadde vel egentlig alt sitt på det rene. Kontrakten kunne egentlig sies opp. De ønsket å gjøre det slik, for at de skulle ha rettigheter på en kompensasjon om jeg gikk til en annen klubb, sier han etter en lengre tenkepause.

Kan forlate fotballen

Jørgen Horn er en mann som liker å ha flere baller i luften samtidig. Han er ikke redd for å ta på seg flere oppgaver. Et par dager før intervjuet tapte det nyopprykkede 4. divisjonslaget Teisen IF 8-0 mot Strømsgodset 2 på Marienlyst Stadion. Jørgen Horn er hovedtrener for Teisen, og synes tross tapet at laget fikk en god erfaring inn mot årets sesong.

– Gutta fikk kjørt seg på Marienlyst. Det er nivåforskjell, en del av spillerne der vipper på kanten av 2. divisjonsnivå. På Marienlyst går ballen fortere enn på vanlig kunstgress. Vi fikk rett og slett et temposjokk, forteller han.

Ved siden av å være profesjonell fotballspiller og trener for Teisen, tar han økonomistudier på Handelshøyskolen BI i Oslo. Det er tydelig at han har flere interesser utenom fotballen, og når vi spør han om ambisjoner etter spillerkarrieren blir han ivrig.

– Jeg skal ta et B-lisenskurs etter sesongslutt, så får vi se. Jeg tar økonomi og administrasjon-utdanning på BI i tillegg, det er også noe som fascinerer meg. Det blir nok en av de to veiene der uansett, så får vi se hvilken vei som er den morsomste.

Det er tydelig at vi snakker med en mann som ønsker å ha flere muligheter etter endt spillerkarriere. Han har vært nede i en mørk bølgedal, men er nå oppe igjen både sportslig og personlig. Med tanke på den erfaringen han nå får med kapteinsvervet, kunne det tenkes at en lederrolle innen fotballen ville vært aktuelt med økonomiutdannelsen han holder på med.

– Hvis jeg først bestemmer meg for den linja, så tror jeg at jeg at hadde valgt en helt annen jobb enn fotball, en mandag til fredag-jobb, med litt mer helgefri. For det er det eneste som fotballspiller du føler litt mangel på, at du ikke kan ta deg en hyttetur en helg, forteller han oss.

 – Litt irritert

Men Horn er fremdeles motivert for mange år på fotballbanen. På landslagets vinterturné i Sør-Afrika i 2013 fikk Horn sine to første, og hittil eneste, landskamper. Etter gode prestasjoner der, etterfulgt av det han selv beskriver som sin beste sesong noensinne, ble han selv skuffet over å ikke få sjansen når det virkelig gjaldt. Det er tydelig at Horn er skuffet over å ikke ha fått en ordentlig mulighet til å spille seg inn på et landslag som har famlet i blinde i mange år.

– Jeg fikk muligheten og tok godt vare på den i Sør-Afrika under Drillo, så hørte jeg aldri noe mer. Det kan godt være at konkurransen var stor akkurat på den tida, men jeg følte hvert fall ikke selv at jeg gjorde meg bort på noen som helst måte. Jeg er litt irritert i etterkant av den 2013-sesongen for at jeg ikke fikk muligheten igjen, det kan jeg vel ærlig innrømme, understreker han

Oslo-gutten har satt seg et personlig mål om å spille seg inn i landslagsvarmen denne sesongen. Gustav Valsvik støtter Horn i jakten på en landslagsplass. 21-åringen mener at lagkameraten er god nok for landslaget allerede nå.

– Ja, jeg synes han er god nok, svarer sogningen kontant.

DT-journalist Ola Niemann, beskriver Horn som en ekte proff. I Drammens Tidende har Niemann forklart at midtstopperen tenker på kosthold, driver med videoanalyser og er detaljorientert. Finnes det forbedringsmuligheter så tar Horn dem på ramme alvor. Som kaptein setter han standarden på treningsfeltet, og han har troen på at Horn kan oppnå sine ambisjoner om fast landslagsspill.

– Han krever mye av sine lagkamerater og hever nivået på trening med tilstedeværelse og klare beskjeder. Horn har store ambisjoner og ønsker å få være med i A-landslaget i løpet av 2015. Holder han seg skadefri mener jeg han har potensialet til å etablere seg på det norske landslaget, svarer Niemann.

 – Skvise ut noen ekstra kroner

Strømsgodset har etter hvert skaffet seg et navn også internasjonalt, spesielt etter salg av Stefan Johansen og Martin Ødegaard, samt suksesstreneren Ronny Deila. Man skal ikke stikke under en stol at de fleste norske fotballspillernes drøm er å få en internasjonal karriere. Jørgen Horn er intet unntak, men innrømmer at alderen ikke er på hans side og at det ikke kun er sportslig suksess som står i fokus hos den barske midtstopperen.

– Realistisk sett så kan det tenkes å bli noe lignende Kina og Russland for å prøve å skvise ut noen ekstra kroner på tampen av karrieren, for å være helt ærlig.

Så gjenstår det å se om Jørgen Horn kan bringe gullet tilbake til Drammen og få en smak på utenlandseventyret.

Egil Østenstad besvarte ikke våre gjentatte henvendelser.

—> Artikkelen er en arbeidsoppgave i kurset IDR105 Sport, media og journalistikk ved HiMolde. Panorama vil publisere studentinnleveringer fra dette kurset i uke 20 og 21.