Kai Olsen er professor i informatikk ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

– Bankfolk er utrolig konservative

HiMolde-professor Kai Olsen vil ha et kontantløst Norge.

Mandag fikk informatikkprofessoren omtale i mange av landets aviser for rapporten «Et kontantfritt reiseliv -Norge blir kontantfritt» skrevet på oppdrag for NHO Reiseliv.

Romsdals Budstikke (ekstern lenke) kan du lese NTB’s  dekning av rapporten.

LAST NED RAPPORTEN:  NHO Norge kontantfritt

– I rapporten er det åpenbart at du ønsker deg et kontantfritt Norge. Hvorfor det?

– Vi som driver med IT er opptatte av å skape en bedre verden. Elektronisk betaling er bedre enn mynter og sedler. Det handler om effektivisering. I dag kaster vi bort penger på å administrere kontanter.

– Er det kostnadene knyttet til distribusjon, produksjon og sikkerhet  du sikter til?

– Fare for ran og stress knyttet til dette er et problem. Videre åpner bruk av kontanter for annen kriminalitet og svart arbeid. Jeg tror det ville forsvinne i et kontantløst samfunn. Bankran har i stor grad allerede forsvunnet, men i noen grad ranes vel fortsatt 7/11-kiosker og rutebusser. Drosjeran er vel også stort sett historie. Elektronisk betaling har positive virkninger i forhold til kriminalitet.

– I USA kommer du ikke langt uten kontanter?

– I motsetning til USA er Norge lite og homogent. Vi bruker nettbank, noe de knapt har hørt om i USA. Vi har et felles kontosystem, noe du ikke har i USA. Og vi har også en felles clearing-sentral for elektronisk betaling som de ikke har i USA. I land med store svarte økonomier, som Italia og Hellas, så kryr det av minibanker på turiststedene. I Italia har jeg opplevd at de har betalingsterminal på hotellet helt til du skal betale regningen. Da må du ut og ta ut kontanter. I disse landene ville man fått inn masse penger som i dag er svarte, om de er interessert i det,

– Hva med personvernet om all betaling blir elektronisk?

– Det vil gi myndighetene bedre muligheter til å overvåke oss, så vi blir pent nødt til å stole på myndighetene.

– Tusenvis av narkomane vil vel få problemer om alle transaksjonene deres blir synlige?

– Ja, det vil være et problem for dem. Politisk er spørsmålet om man skal stoppe eller akseptere narkotikabruk. Vi har sett at forbud ikke er virkningsfullt, så vi må kanskje akseptere at noen bruker narkotika. Men omsetning av tyvegods vil bli stanset i et kontantløst samfunn.

– Er terskelen for å ta i bruk betalingsterminaler blitt så lav at den kan brukes når skolekorpset skal selge vafler?

– Inngangprisen er nå kroner null for en kortleser til mobilen. Realiteten er at Norge på mange måter har blitt kontantfritt. Det største problemet for de som selger lodd på dørene i dag er at folk ikke har kontanter. Også på bomstasjonene til private veier har de forstått at folk ikke har kontanter. Sist helg kom jeg til en bomstasjon i Rødven og begynte å lete etter kontanter, men oppdaget at det tar de  ikke imot. De hadde lagt ut giroblanketter som jeg kunne betale via mobiltelefon og nettbank på stedet. De har forstått at folk ikke har med seg kontanter i våre dager.

– Kan ikke kriminelle ta i bruk andre valutaer som dollar eller bitcoins?

– Å bruke dollar i Norge er teoretisk mulig, men det ville vært veldig tungvint. Og bitcoin er en svært volatil valuta.

– Loven som gjør kontanter til tvungent betalingsmiddel bør – for å oppsumere – skrotes?

– Ja. På alle andre områder tvinger myndighetene oss over på digitale plattformer, så det er ulogisk at de ikke gjør det når det gjelder kontanter. Det er dette som betegnes som schizofreni i NHO-rapporten. Bankfolk er utrolig konservative. Men de må passe seg, for det er andre aktører som kan overta alle betalingstransaksjonene. Mynter og sedler hører hjemme på museum.