Forfatter Nawzat Shamdin (t.v.), tolk Basim Mardan og intervjuer Aage Borchgrevink. Foto: Arild J. Waagbø

Skulle skytes, men ble reddet av bombe

Forfatter og journalist Nawzat Shamdin så pistolen med lyddemper bli trukket. En bombeeksplosjon var trolig det som reddet livet hans.

Eller var det bomben som var myntet på Shamdin? Skulle den 12-13 år gamle gutten skyte noen andre? Da Shamdin, som nå er fribyforfatter i Skien, torsdag ble intervjuet av Aage Borchgrevink på Bjørnsonfestivalen i Molde om Irak og IS, fortalte mosulmannen at han den dag i dag ikke kan være sikker på hva som egentlig skjedde den gangen.

Alt i alt ble han forsøkt drept tre ganger før han i mars 2014 flyktet til Norge. Minst 50 av hans venner og kolleger hadde da blitt drept.

– Jeg er en heldig mann. De som skulle drepe meg var ikke like flinke som de som drepte vennene mine, sa han.

Ifølge Shamdin står gutter og unge menn i 12 -til 18-årsalderen bak de fleste likvideringene i Mosul.

– De slår ofte til i et trangt smug. To skudd og så forsvinner de.

Rolf Magnus Orø leder Bjørnsonfestivalen for siste gang i år. Foto: Arild J. Waagbø
Rolf Magnus Orø leder Bjørnsonfestivalen for siste gang i år. Foto: Arild J. Waagbø

Shamdin betegnet Mosul – under Saddam Husseins – som et Irak i miniatyr. USAs invasjon i 2003 styrtet ikke bare regimet, sa Shamdin, men hele staten. Han mener at IS ble en maktfaktor allerede i 2006. Organisasjonen rekrutterte i stor grad irakiske soldater – særlig offiserer – som hadde blitt dimittert av amerikanerne. Han fortalte om en hverdag der amerikanske styrker var synlige i Hummer-biler og Apache-helikoptre, men der maskerte islamister kontrollerte gatehjørnene i byen. Enkeltpersoner, bedrifter og offentlige virksomheter måtte betale IS-utpressere penger eller bli henrettet. Og om angrep og gjengjeldelser mellom den shia-dominerte nye irakiske hæren og IS. I Mosul ble ingen arrestert, men mange ble drept, fortalte Shamdin, om tida før IS tok full kontroll over byen i fjor.

– Vil IS vare? spurte Borchgrevink.

– Dessverre, ja. For et år siden ville jeg ha svart nei, men nå er vi for sent ute. De har fått tid til å slå rot. Vi må innse at dette ikke lenger er Irak. Det vi ser er bare toppen av isfjellet, svarte Shamdin.

Han slo fast at muslimer i vestlige land som slutter seg til IS ikke følger veien til Gud, men veien til helvete:

– Det er bare å se hvilken vei flytkningstrømmen går. IS dreper uskydlige mennesker.

Se programmet for Bjørnsonfestivalen fredag, lørdag og søndag på festivalens hjemmeside.

Forfatter Edvard Hoem (t.v.) og professor Frank Aarebrot fylte torsdag Teatret Vårt med samtale om nasjonsbyggeren Bjørnson. Foto: Arild J. Waagbø
Forfatter Edvard Hoem (t.v.) og professor Frank Aarebrot fylte torsdag Teatret Vårt med samtale om nasjonsbyggeren Bjørnson. Foto: Arild J. Waagbø