Rolf Magnus Orø (60) begynner fra nyttår som studentmiljøkoordinator på Molde Campus. Han kommer fra stilling som leder for Bjørnsonfestivalen. Foto: Arild J. Waagbø

Nå skal Bjørnsonfestival-sjefen bygge studiemiljø

– Da jeg leste stillingsannonsen, så tenkte jeg: Skulle jeg ha skrevet min egen ønskejobb, så ville det vært denne, sier Rolf Magnus Orø (60).

Orø – som har ledet fire Bjørnsonfestivaler de siste årene – er ansatt som studiemiljøkoordinator av Studentsamskipnaden i Molde og begynner i den nyopprettede stillingen i januar.

– Jeg kommer til å jobbe med ulike tiltak rettet mot studentmijøet ved å støtte opp om studentaktiviteter og være en brobygger for studentene i forhold til byens organisasjoner og institusjoner. Høgskolen har over 2000 studenter, men det merker man ikke så mye til i byen. Ved å bygge broer kan studenter og etablerte miljøer i byen møtes og bli småkjærester. Her fins det flere vinn-vinn-situasjoner, sier Orø.

Han utdyper:

– Studentene kommer til Molde og blir noen år før drar de videre. Ved å sikre en god kobling mot kulturlivet i byen, så vil det bli mer kontinuitet i studiemiljøet. Jeg er f.eks. ganske trygg på at Molde Swing- og Rockeklubb fortsatt er der om ti år.

Orø er utdannet førskolelærer og dramalærer. Han har jobbet med kultur, drama og musikk i hele sin karriere, blant annet på folkehøgskole i Åsane, med frigruppa Kolon Musikkteater, med den kulturelle skolesekken i Møre og Romsdal fylkeskommune, som formidlingsleder på Teatret Vårt og som leder for Bjørnsonfestivalen de siste årene. I Molde – der han har bodd siden 1988 – er han også kjent for å lede Lærlingan, et musikerkollektiv med utgangspunkt i musikklinja på Molde videregående skole.

– Lærlingan startet ved Teatret Vårt i 2006, men jeg fikk prosjektet med meg da jeg sluttet der og det skal jeg fortsette med. Det er den store gleden her i livet, den gjengen der, sier han.

LES MER: Satser hardt på studiemijøet

Orø sier at han er fornøyd med det han har oppnådd som festivalsjef,

– Det har vært spennende å bygge opp festivalen rundt kulturhuset Plassen og å få til mer helårsdrift, men med en festival som går i månedsskiftet august-september følger det med mye sommerjobbing. Jeg har blitt farfar og vil gjerne være med barnebarnet på hytta når det er sommerferie.  Fire år er en normal festivalleder-periode. Jeg hadde fast stilling, men det er en grunn til at slike jobber vanligvis går på åremål, sier Orø.

– Du hadde takket ja til en stilling som lærer på Gossen barne- og ungdomsskole. Hva sa de på Aukra når de fikk vite at du i stedet velger å gå til jobb på Molde Campus?

– Det var ikke så hyggelig å gi dem den beskjeden, men jeg ble møtt med stor forståelse. Jeg har fortsatt prosjekt der, så har ikke gjort det helt slutt. De tok beskjeden på en proff og hyggelig måte. For min egen del må jeg bare konstatere at det er en luksus å bli tilbudt to jobber man har lyst på når man er kommet opp i min alder.

– Selv om du ikke har musikkutdannelse, så har jeg observert at du er en veldig engasjert musiker. Hva var det som gjorde at musikken tok deg?

– Faren min drev med munnspill, klikking og stepping, og jeg var med han, sang og opptrådte fra jeg var en 5-6 år. Senere ble det sånt som viseklubb, band og kor, svarer Orø.

– Smittende engasjement

Hege Karina Bøe, økonomi- og personalansvarlig i SiMolde, sier at samskipnaden er veldig fornøyd med å ha rekruttert Orø.

– Han har et smittende engasjement, samt mye erfaring og kompetanse på området. Vi gleder oss til han skal begynne her, sier hun.