Figur 1: Faksimile fra Facebook

For godt til å være sant

Mørke skyer samler seg i horisonten og driver ustoppelig over vårt kjære utkikkspunkt. Det er ikke nødvendigvis den faktiske værsituasjonen vi tenker på, selv om den for så vidt godt kan beskrives slik, snarere den geopolitiske himmelen.

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.
Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Lave oljepriser, arbeidsledighet, krig, nød, flyktningekatastrofer og elendighet; for ikke å snakke om et hjemmelag som framstår litt ribbet etter høstens jubelresultater, er nok metaforens egentlige innhold.

Desto hyggeligere er det da å observere en mulig tilvekst som antydet i bildet ovenfor. Undertegnede, som oppdaget Gudjohnsen-nyheten tidlig, fikk en umiddelbar følelse – dette er for godt til å være sant. Noe min FB-kommentar med all tydelighet bekrefter. Dette er nemlig ingen «hvem-som-helst»-tilvekst. Eiður Smári Guðjohnsen (som hans egentlige navn faktisk er) har spilt for kremen av europeiske toppklubber, og vunnet heder og ære i både Premier- og Champions League.

I henhold til nær historie har han (ifølge informerte kilder nær toppen av Haugen) også spilt en betydelig rolle i kunststykket å kvalifisere Island til sommerens EM-sluttspill – en formidabel prestasjon for en nasjon med 300.000 innbyggere.  I tillegg til å være mestscorende på det islandske landslaget med 24 mål på 60 kamper, kan han kanskje til og med fylle noen vel store hull som midtbanespiller på hjemmelaget. Mange er kanskje ikke klar over at han startet sin internasjonale karriere som midtbanespiller, ikke spiss.

Det er fristende å sitere vår kjære informasjonssjef (Jens P.), som i tidlige morgentimer kom jublende inn på mitt kontor og utbrøt: «Dette er jo som om vi skulle få Zlatan på laget om 5 år!»

Fødselsdato indikerer imidlertid en spiller som kanskje har avsluttet de beste årene, men Eiður er jo fortsatt ung, sammenlignet med f.eks. Daniel Berg Hestad.

Er alt så rosenrødt som argumentasjonen foran indikere? Nei, det er som alltid et men eller to. Våre islandske kilder indikerer at Guðjohnsen har tydelige planer om å legge opp etter sommerens EM-sluttspill, og at interessen for en kontrakt med MFK lengre enn fram til sommeren ikke er særlig stor. Det er jo slett ikke sikkert at OGS og hans aldeles utmerkede apparat vil bruke noen millioner på en så vidt kortsiktig kontrakt; det er jo tross alt høstsesongen som normalt har de viktigste kampen i gamlelandet. Da avgjøres både serie og cup. Når det i tillegg (fra flere kilder) antydes at det foreligger tilbud fra flere klubber og at det dermed er sterk konkurranse om vår islandske venns underskrift, føler vi på toppen av Haugen en snikende frykt komme. Frykten for at også dette initiativet ender i null og niks.

Slike fryktelige følelser har gjerne en tendens til å avføde handling. Og, som sagt så gjort, på kort varsel samlet vi alle gode krefter til en lyn-diskusjon med headingen: Hva kan vi gjøre for (om mulig) å øke sjanse for at den islandske helten allikevel velger MFK?

På underlig vis ble løsningen hjulpet fram av FrP – av alle! Hvordan kan dette henge sammen? Jo, i helga ble vi vitne til historieskriving. For aller første gang i historien – vi må selvsagt ta forbehold om at Fra toppen av Haugen-teamets hukommelse er korrekt her – ble vi (målløse) vitner til «minister-demonstrasjonstoget». Vi kan i alle fall ikke huske verken i Norge eller andre steder at en enkelt minister har fått sitt eget demonstrasjonstog. De fleste vil nok både erindre og vite hva vi tenker på; den noe selsomme seansen i Oslo på søndag, der innvandringsministeren ble hyllet av en (riktignok noe broket) forsamling. Noen vil kanskje mene at en minister som trenger egne demonstrasjonstog kanskje ikke har gjort riktig alt riktig, men slike bagateller bekymrer oss lite.

Dette er jo en strålende ide! La oss samles om et felles demonstrasjonstog til ære for denne hedersmann av en fotballspiller. Om hans underskrift eventuelt skulle komme så vidt sent at kampene mot Sevilla må spilles uten ham, tar vi med stor ro og fatning. Bare navnet og en kontraktsmessig tilknytning til MFK vil alene medføre at alle spanjoler (og spesielt de med tilhold i nærheten av Sevilla) vil skjønne at vi mener alvor. Ikke rent få vil sette bacalaoen i halsen, og vi kan se fram mot både nær og en noe fjernere framtid med hevet hode og optimistisk blikk.

Heia Molde!

(Red. anm.: Haugen skrev denne saken i god tid før dagens nyhet om at Gudjohnsen signerer og blir MFK-spiller.)

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.