Høgskolesenteret i Kristiansund. Foto: Arild J. Waagbø

Petlog-tillitsvalgt: – Flytt studiet til Molde

Tillitsvalgt student Håvard Kalsås sier for mye av undervisningen i petroleumslogistikk foregår på video. Han mener studiet bør flyttes fra Kristiansund til Molde.

– Om høgskolen ønsker at studentene som studerer petroleumslogisitkk skal snakke positivt om studiet, fjern videoforelesningene! Jeg har snakket med nesten samtlige studenter som studerer petlog på førsteåret, og vi er skuffet over at høgskolen gir et så labert tilbud til studentene. Det er flaut for oss studenter å forklare til andre at vi i 2. semester har tre av fire fag på video. Mange av oss hadde ikke valgt petlog igjen, sier Kalsås.

Petlog-studentene Edvard Jensen (f.v.), Håvard Kalsås og Lotte Amundal er misfornøyde med at forelesningene i tre av fire fag dette semesteret gis på video. Foto: Privat
Petlog-studentene Edvard Jensen (f.v.), Håvard Kalsås og Lotte Amundal er misfornøyde med at forelesningene i tre av fire fag dette semesteret gis på video. Foto: Privat

Kalsås – som er tillitsvalgt for førsteårsstudentene på bachelorgradsstudiet i petroleumslogistikk og leder for studentorganisasjonen Petroforum – sier at færre og færre studenter følger fellesvisningene av forelesningene ved Høgskolesenteret i Kristiansund.

– Man sitter jo der og glor på fellesvisningene, og så blir det færre og færre som møter opp. Og til slutt så er det to studenter igjen. Det føles ikke som om vi går på en skole. Vi har ikke en foreleser å gå til. De som studerer i Molde får mye mer utbytte av forelesningene enn det vi gjør, sier Kalsås.

I andresemesteret har petlog-studentene  videoforelesninger i fagene MAT110 (Statistikk), IBE201 (Informasjonsbehandling) og SCM200 (Lager- og produksjonsplanlegging), og en sprell levende faglærer i  BØK205 (Økonomistyring og regnskap).

– Det beste hadde vært å flytte hele studiet til Molde. Å høre en faglærer forelese er en grunn til å komme seg opp og gå på skolen. Det høres kanskje ut som en filleting, men det har mye å si, sier Kalsås.

LES MER: Tar ikke opp subsea-studenter i Kristiansund

Han sier at saken er et hett tema blant studentene i klassen, og at mange føler at petlogstudentene blir nedprioritert.

– Video er bra som supplement, men det må ikke erstatte levende forelesninger, sier Kalsås.

Dekan Hans Fredrik Nordhaug ved Avdeling for logistikk sier at han tar petlog-studentenes synspunkter på alvor.

– Intensjonen er at halvparten av forelesningen gis med base i Molde og halvparten i Kristiansund, mens alle lab-, gruppe- og øvingstimer finner sted i Kristiansund,  sier Nordhaug.

Nordhaug opplyser at forelesningene i de forskjelle fagene har følgende «base» – semester for semester – i bachelorstudiet:

  1. semester: 3 av 4 i Kristiansund
  2. semester: 2 av 4 i Kristiansund
  3.  semester: 2 av 4 i Kristiansund
  4. semester: Utplassering/utveksling
  5. semester: 3 av 4 i Kristiansund
  6. semester: 1 av 2 i Kristiansund + bacheloroppgave

Høgskolelektor Terje Bach – som er faglærer i IBE201 Informasjonsbehandling – har sitt daglige virke ved Høgskolesenteret i Kristiansund. Han sier at faget er et verktøykurs i bruk av programvare som Excel, Access og Word, og at han syns videoforelesninger fungerer godt i det faget.

– Mange studenter etterspør video, og jeg har lagt mye arbeid i de videoene for at de skal være av høy kvalitet. Jeg er til stede i alle  øvingstimene i Kristiansund, og vi har også Facebook-gruppe for de som tar kurset. For studentene her på HiKsu er det kort vei til kontoret mitt. Jeg har sagt at det  er bare må komme om det er noe de trenger hjelp med, sier Bach.