Sitat fra VG, i papirutgaven lørdag 21. mai 2016.

Uavgjort e meir einn bra nok!

I anledning helgas toppkamp har fra toppen av Haugens utsendte gjort noe så uvanlig som å begi seg inn i fiendens rike.

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.
Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Figuren ovenfor refererer en reportasje i VG, som med all mulig tydelighet, antyder at Nils Arne Eggen fortsatt spiller en ikke ubetydelig rolle i strategi og laguttak for våre aller nærmeste og største konkurrenter – RBK. MFK-patrioter kan sikkert mene mye om Eggens fortsatte innflytelse for trønderklubben, men her oppe på den øverste toppen er vi ikke tvil. Dette gjør jobben vanskeligere enn før. Nils Arne har nemlig en aldeles uslåelig intuisjon og kunnskap.

«Dette er jo helt gresk, Haugen,» lyder det fra konferanserommet. Hele teamet har samlet seg for å gjennom-analysere muligheter, trusler og annet snadder (en såkalt SWOT-analyse) i forbindelse med kampen i Trondheim til helga.

«Nei,» svarere jeg, «dette er ikke helt gresk, det er halvt gresk.»

«=2 er ikke gresk, mens ω og δ er gresk,» fortsetter jeg. med en viss latter i stemmen.

Jeg er nemlig midt inne i en presentasjon av mitt aller siste forskningsarbeid. Følgende artikkel – ”POINT SCORE SYSTEMS AND FOOTBALL COACHING SECRECY” – har nemlig endelig blitt internasjonalt antatt i journalen Mathematics for Applications. (De mer enn gjennomsnittlig interesserte kan etter hvert – en gang i løpet av sommeren) selvsagt lese denne i sin helhet her.

Likningen den noe kryptiske dialogen ovenfor refererer seg til, ser slik ut:

ω=2δ

Her angir ω antall poeng et fotballag får ved seier, mens δ angir uavgjortpoengsummen.

«Nå skjønner jeg absolutt ingen ting,» kommer det litt motløst fra en anonym deltager. «Hva har dette med helgas kamp mot RBK å gjøre; for ikke å snakke om ditt uvanlige besøk i Orkdal?»

«Jo,» svarer jeg, «likningen har selvsagt en betydning. Og, betydninger er at om likningen er oppfylt vil det ikke ha noen betydning ’what-so-ever’ med hemmelighold i relasjon til fotballen; vel og merke om de øvrige forutsetningene mine i den nevnte artikkelen holder.»

«Interessant,» kommer det fra et mer oppvakt team-medlem. «Men, dette er jo snøen som falt i fjor. I gamle dager fikk en to poeng for seier og ett for uavgjort, da er likningen din OK. Men, med dagens poengsystem får en tre poeng for seier og ett poeng for uavgjort; altså . Da spiller det kanskje en rolle allikevel?»

«Helt korrekt,» repliserer jeg (med en viss påtatt professoral holdning), «men det er fortsatt mange situasjoner der det fortsatt ikke spiller noen rolle, så NAEs uttalelse var altså veldig riktig før, men marginalt litt mindre riktig nå,

«Men jeg ser fortsatt ikke hva dette har med helgas kamp å gjøre,» kommer det fra forrige motdebattant.

Vi forlater dialogen for denne gang og oppsummerer: Poenget er enkelt. Nils Arne Eggen forstår mer om fotball enn de fleste skulle tro. Hans intuisjon på dette faktisk ganske så komplekse temaet (se artikkel når den kommer) gir grunn til uro. Når VG rapporterer om hvor sentral han faktisk er som bakmann i Kåre Ingebrigtsens RBK-prosjekt, bør en ta konkurransen fra Trøndelag alvorlig.

Heldigvis er nok helgas kamp mindre viktig enn en skulle tro. Her burde begge lag være svært fornøyde med uavgjort, og slike kamper har en tendens til ende med (ja akkurat) uavgjort. Et av lagene kan selvsagt, på tross av hva forhåndsanalysen antyder, ende opp med å vinne kampen – kanskje til og med litt tilfeldig. La oss håpe at fru Fortuna står «oss» romsdalinger bi denne gangen.

Heia Molde!

–> Hallgeir Gammelsæter, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge er faste spaltister i Panorama.

Én kommentar til “Uavgjort e meir einn bra nok!”

Det er stengt for kommentarer.