Bjarni Gunnarson (f.v.), Birnir Egilsson, Sverrir Agustsson og Ottar Thorarinsson før avspark i den historiske kampen mellom Island og England i Nice. Foto: Privat

Birnir var i Nice: – Det skjer noe med hele Island

Emosjonelt og magisk, oppsummerer HiMolde-stipendiat Birnir Egilsson. Han satt på tribunen da Island triumferte over England i Nice.

– Det skjer noe med hele Island nå, sier Egilsson.

Egilsson, som prøver å få stemmen tilbake etter den historiske åttendedelsfinalen mandag kveld, tror det islandske landslaget er i stand til å slå Frankrike på hjemmebane i Paris i kvartfinalen søndag.

– Island har levert fantastisk allerede. Enkel fotball, men god fotball. Jeg tror de kan vinne over Frankrike, for Frankrike har ikke spilt så godt i dette mesterskapet. Går de videre, så møter de trolig Tyskland. Tyskland blir vanskelig. Jeg tror tyskerne vinner mesterskapet, sier Egilsson.

Tilbake til mandagskvelden i Nice.

– Etter seieren over Østerrike så skulle alle – familie og venner- til Nice. At laget skulle møte England var en god grunn, for på Island er det mange Premier League-gærninger. Det gjorde kampen ekstra spennende, sier Egilsson.

Han forteller at de engelske supporterne var selvsikre før kampen. Og de engelske suppporterne støttet laget sitt de ti første minuttene av kampen. Egilsson satt blant islandske og engelske supportere, og karakteriserer stemningen der som «galskap» da Island utlignet til 1-1.

– De gikk tomme, mens vi sang hele kampen, sier Egilsson.

3600 islendinger var på tribunene som rommer 36 000. Det hørtes virkelig ut som om alle heiet på Island.

– Så kom det andre målet. De siste ti minuttene var ganske stressende. Og det ble en veldig  emosjonell stemning da seieren var et faktum. Vi sang en halvtime etter kampen inne på stadion, før festen fortsatte utenfor. Det var en stor opplevelse. Jeg har sett store kamper i England og Norge, men aldri har jeg opplevd en slik stemning som dette, sier Egilsson.

Han sier at de engelske supporterne var hyggelige etter kampen og skålte gjerne med islendingene. Og det er ikke bare nordmenn som har fått islandsfeber etter sensasjonen i Nice.

– Folk fra hele Europa ville snakke med oss og ta bilder etter kampen. Jeg tror at alle skjønner at det er spesielt, at et land med 100 profesjonelle spillere kan prestere så godt, sier Egilsson.

– Hva er forklaringen på suksessen?

– Spillerne har spilt mye sammen og lenge sammen, og de har trent mye i oppveksten på Island. Etter at det har blitt bygd fotballhaller, så har det i realiteten blitt to sesonger i året for unge fotballspillere på Island. Landslaget har gode trenere, én med internasjonal erfaring og én som er kjent for å ha gode lederevner. Og så har laget ikke minst den riktige mentaliteten, sier Egilsson.

Nå har islendingene bare ett problem.

– Alle vil til Paris, men det går ikke nok fly fra Island til Frankrike, sier Egilsson.