Erlend Loe snakket om den urbane naturen. Foto: Andreas Hustad

Naturen i våre hender

Omfavn naturen. Den er din venn, ikke en fiende. Menneskeheten er bare et fnugg i verdenshistorien.

Av ANDREAS HUSTAD (tekst & foto)

Under tittelen «Naturens verdi» møttes biologen Dag O. Hessen og forfatterne Erlend Loe og Alfred Fidjestøl fredag til en humoristisk sammenkomst i regi av Bjørnsonfestivalen der naturen sto som hovedpunkt på agendaen. Salen på Plassen i Molde – Storyville – var fullsatt, og det var tydelig at publikum koste seg.

Dag Hessen begynte med å forklare hvordan han vokste opp i en familie som var mye ute, og han trakk frem hvordan naturen i dag brukes svært forskjellig fra hvordan den ble brukt tidligere. Dagens samfunn har et helt annet forhold til hvordan vi bruker naturen med alle våre nymotens gadgets og apper som måler og sier hvor du har vært. Hvis Nansen og Amundsen hadde hatt tilgang til utstyr og forskjellige gadgets, kunne vi med sikkerhet anta at de ville utnyttet alt til sitt fulle potensiale, og ikke minst blogget om sine ekspedisjoner.

Den tørre og konsise humoren til Loe leverte, og forfatteren holdt bokstavelig talt ingenting tilbake. Biolog Dag O. Hessen til venstre i bildet. Foto: Andreas Hustad
Den tørre og konsise humoren til Loe leverte, og forfatteren holdt bokstavelig talt ingenting tilbake. Biolog Dag O. Hessen til venstre i bildet. Foto: Andreas Hustad

Den urban-romantiske tilnærmingen til naturen er blitt mer og mer vanlig for det moderne menneskene. De forklarer hvordan «byfolk» bruker fritiden sin til å gå ut i naturen og nyte den. Hessen nevnte hvordan han og en kompis hadde gått over et fjell på en nytelsestur, og da de kom frem møtte de bestefaren til kompisen og fikk bare et oppgitt uttrykk tilbake. Dette fordi den eldre generasjonen har et helt annet forhold til naturen, der de er vant til å bruke naturen for sysselsetting og overlevelse.

På spørsmål fra Alfred Fidjestøl om hva de tenkte om at naturen også kan være farlig, og om de har opplevd hat mot naturen, fortalte Hessen om at han opplevde å være fanget i storm mitt på fjellet i tre dager og ble reddet i tolvte time. Han fikk beskjed at han kanskje måtte amputere syv–åtte fingre på grunn av forfrysninger. Men han har aldri opplevd hat mot naturen, sa han, selv etter slike opplevelser. Naturen er aldri ute etter å ta deg, sa Hessen.

Klarer jorden seg uten oss? Mennesket er ikke kongen på haugen, selv om vi ofte liker å se på oss selv som toppen av næringskjeden. Mennesket har blitt portrettert som en kreftsvulst på jorden fordi menneskeheten ønsker kontroll. Vi er for flinke, men ikke kloke nok. Loe sa at det er uheldig at vi føler oss for smarte. Det hemmer vår fremgang i verden, og det gjør at vi skader oss mer enn vi skaper framgang.

Latteren satt løst da Erlend Loe leste fra bøkene sin om Andreas Doppler. Den tørre og konsise humoren til Loe leverte, og forfatteren holdt bokstavelig talt ingenting tilbake.

Det var svært god stemning blant publikum i Storyville. Foto: Andreas Hustad
Det var svært god stemning blant publikum i Storyville. Foto: Andreas Hustad

I programposten «Inn i naturen» fredag – med forfatterne Maja Lunde, Ida Hegazi Høyer og Erlend Loe – samtalte de med journalist og forfatter Svein Sæter om hvorfor naturen har fått så stor plass i bøkene deres.

Skjæringspunktet mellom menneske og natur ble ofte nevnt i samtalen. Det å leve i pakt med naturen er vanskelig i dagens samfunn, det er vanskelig for det gjennomsnittlige mennesket. Mange ønsker seg vekk fra hverdagens mas og kjas, men de som har prøvd ser raskt hvor vanskelig situasjoner man raskt kommer opp i.

Nordmenn blir raskt dratt inn i situasjonen som selvproklamerte naturelskere. Men har nordmenn glorifisert hvordan vi ser på oss selv og naturen? Når noen sier de skal på hytta og fyre i peisen, kjenner mange seg igjen i dette bildet som blir skapt. Men egentlig er det bare et slit. Man må først drasse med seg all bagasje frem til den kalde hytten som ligger der i den glorifiserte, norske naturen uten innlagt vann eller strøm. Når vi tenker over dette, er det sant. Men de minnene som ligger lettest tilgjengelig i hukommelsen er de minnene der vi er kommet frem, har fyrt i peisen, fått hentet vann, kokt kaffe og sitter i en lun krok med pledd og tøfler strikket av mormor.

Det var god kjemi mellom Erlend Loe (f.v.), Ida Hegazi Høyer, Maja Lunde og Svein Sæter på scenen. Foto: Andreas Hustad
Det var god kjemi mellom Erlend Loe (f.v.), Ida Hegazi Høyer, Maja Lunde og Svein Sæter på scenen. Foto: Andreas Hustad

Mange nordmenn kvier seg for å godta virkeligheten. Loe er, som nordmenn flest, veldig glad i naturen. Han sa han savner den bondeaktige tausheten som rår over den urørte naturen, men at han liker seg i den urbane jungelen som hersker i store deler av verden. De tre forfatterne sa seg godt enig i at det er ingen forskjell på hvor man geografisk kommer fra.

Miljø er en stor faktor i vår oppfatning av verdier. Vår levestil er sterkt påvirket av hvordan vi har vokst opp, hvilke personer vi menger oss med og hvor vi bor. En av menneskets evige utfordring er at få vet hvordan man skal leve uten kontakt med det moderne samfunn.