Marco Eslafadi snakket om lagspill og tankemønstre på Karrieredagen på Molde campus. Foto: Arild J. Waagbø

Marco Elsafadi: – Skap trivsel, vær optimist!

Marco Elsafadi, programleder og tidligere basketstjerne, sier at det aldri er feil å være en god sosial aktør i fellesskapet – f.eks. på jobben.

I forbindelse med den årlige Karrieredagen på Molde campus holdt Elsafadi et foredrag der han særlig snakket lagspill og egne tankemønstre.

– Vær en god sosial aktør i fellesskapet, en god lagspiller. Da får du nettverk og bedre referanser. Skap trivsel! oppfordret Elsafadi.

Publikum i Haavelmo auditorium lot til å kjenne seg godt igjen i hans beskrivelse av hvor fort de fleste av oss oppfatter om det er godt humør eller dårlig stemning blant folk idet vi trer inn i et rom, og hvor lett både det ene og det andre smitter mellom folk.

Han anbefalte folk å gjøre en øvelse, som består i å være tålmodig, tolerant og raus mot et menneske vi har kategorisert som «energilekkasje».

– Prøv det fram mot påske, så skal du se at du får mer energi og føler deg som et bedre menneske, sa Elsafadi.

Han mener at det er mindre drama i livene til folk som har det bra, og sammenlignet en god dag med å ha på seg vernesko. En dårlig dag, derimot, kan være som å stikke ut en bar fot i håp om at noen tråkker på den, sa Elsafadi.

Elsafadi snakket også varmt om å være bevisst på, og å endre, tankemønsteret sitt. Han brukte dans som eksempel, og pekte på at folk i mye større grad vil danse klokka ett om natta enn klokka ni om kvelden. Hvorfor er det slik (også for avholdsfolk)?

Jo, forklarte Elsafadi, klokka ni (før folk begynner å danse) tenker du på om du er flink til å danse, mens klokka ett (når alle danser) er det bare gøy å danse. Samme aktivitet, men to vidt forskjellige perspektiver.

Man ser mer av det man er innstilt på å se, sa Elsafadi, så han anbefalte tilhørerne i større grad å farge hverdagen sin rosa og våge å være mer optimistisk. Han hadde også klar en øvelse for dette, nemlig å én gang i uka i fire uker tenke positivt om noe som man i utgangspunktet var negativ til.

– Man må trene på å tenke nytt i fredstid, for når det er krig så går vi på autopilot, sa Elsafadi.

Karrieredagen hadde også et tilbud om at studenter kunne få oppdatert sine portrettbilder til bruk på f. eks. CV og LinkedIn. Silje There Ovesen og Barbro Louise Nerland – begge snart i mål med bachelorgrader i logistikk – var blant de nær 40 studentene som ble fotografert av Andreas Hustad, også han logistikkstudent.

Det skal se «profesjonelt» og «ordentlig» ut, sa de to, om hvorfor de benyttet seg av tjenesten.