Russiske Galina Budyuk (26) tok en mastergrad i logistikk ved Høgskolen i Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Lærte seg norsk og fikk drømmejobben i Molde

Først ble Galina Budyuk (26) norgesfrelst, så ble hun moldefrelst. Og etter å ha lært seg norsk, fikk hun endelig drømmejobben i Molde.

I juni begynte russiske Galina Budyuk som konsulent i Maritech Systems i Molde, et firma som leverer programvareløsninger til sjømatindustrien verden over.

Og med det kunne hun krysse av ved alle tre kravene hun har til en jobb: at den skal være i Molde, at den skal være knyttet til den raskt voksende fiskeindustrien og at hun får brukt fagkretsen sin fra logistikkmastergraden i jobben.

– Vi hadde faktisk en businesscase om Maritech i et av kursene på masterstudiet. Det var da jeg oppdaget bedriften, forteller Budyuk, som i dag snakker flytende norsk.

Hun startet utdanningsløpet sitt i hjembyen Taganrog, en havneby ved Svartehavet sør i Russland.

– Det første studieåret mitt i Norge var i Halden ved Høgskolen i Østfold i 2010-2011, da jeg fullførte en bachelorgrad i økonomi og administrasjon. Jeg trivdes veldig godt i Norge, og jobbet blant annet frivillig som yogalærer i Halden, sier hun.

I 2012 til 2014 tok hun en mastergrad i logistikk ved HiMolde, og ble da tatt under førsteamanuensis Per Kristian Rekdals vinger som hjelpelærer i matematikk og statistikk. Fra desember 2014 til juli 2015 var hun trainee hos sjømatprodusenten Pelagia i Bergen. Deretter ble det deltidsjobbing i Bergen, slik hun var vant til også fra studietida i Molde. Her i Molden har hun blant annet jobbet ved Peppes Pizza, Cafe Opus og Moldebadet.

– Jeg var inne til intervju hos Maritech tidlig i 2016, men fikk ikke jobb da. Noe av årsaken var nok at jeg ikke hadde gode nok norskferdigheter på det tidspunktet, sier Budyuk.

Galina Budyuk begynte som konsulent i Maritech Systems AS i Molde i juni i år. Foto: Arild J. Waagbø

Som student og i Pelagia-jobben hadde hun klart seg med engelsk som arbeidsspråk, men i 2015/2016 begynte hun for alvor å lære seg norsk.

– Jeg så norske sendinger på TV, snakket norsk med venner og leste norske aviser, som f.eks. Rbnett. Også brukte jeg lærebøkene «Norsk på 1-2-3» og «Stein på stein», sier hun.

På Romjulstreffet på Molde rådhus i fjor – en årlig  jobbmesse i miniatyr – tok hun igjen kontakt med Maritech. Og de kunne skilte med en ledig konsulentstilling i mai. Den fikk Galina Budyuk, som da kom fra et halvårs vikariat som logistikkleder ved Langø Service i Trondheim.

– Hvorfor ville du så gjerne leve i Molde?

– Det er en koselig by. Jeg har venner her, og danser salsa og tango. Jeg liker å bo ved sjøen, og at det er lett tilgang til fjellet. Oslo er for meg ikke å regne som Norge. Oslo kunne vært hvor som helst i Europa. Og Bergen? Der regnet det for mye, sier hun.

– Hva gjør du som konsulent i Maritech?

– Jeg får finner løsninger på problemer, noe som blant annet kan innebære noe programmering. Som konsulent her må du forstå hva kundene dine driver med, så kunnskaper om logistikk og fiskeindustri er helt sentralt, sier Budyuk.

Operativ leder Odd Arne Kristengård i Maritech bekrefter at det var manglende norskferdigheter som gjorde at  Budyuk ikke fikk jobb hos dem første gang hun søkte.

– Vi har mange norske kunder, og da er det viktig at våre konsulenter kan snakke med dem, sier Kristengård.