Samfunnsøkonom Lage Lyche (53) tiltrer 1. desember som daglig leder for Møreforsking Molde. Foto: Arild J. Waagbø

Ny Møreforsking-sjef vil skape attraktivt og konkurransedyktig fagmiljø

– Jeg vil skape et attraktivt, spennende, artig og konkurransedyktig fagmiljø som tiltrekker seg flink folk, sier Lage Lyche (53).

Slik svarer samfunnsøkonomen fra Molde på spørsmålet om hva han har ambisjoner om å utrette i jobben som daglig leder for Møreforsking Molde, en stilling han trer inn i 1. desember i år. For sin egen del, opplyser han, ønsker han å utvikle seg faglig og som leder.

Over en bit sushi på Roseby kjøpesenter forteller Lyche at veien hans til å bli samfunnsøkonom ved Universitet i Oslo startet med en to-årig høgskolegrad i transportøkonomi i Molde i årene 1984-86.

– På universitetet hadde jeg Trygve Haavelmo som gjesteforeleser, og Jens Stoltenberg var hjelpelærer. Høgskolens Arild Hervik var veileder for meg da jeg skrev hovedoppgaven, så han regner jeg som en viktig mentor, sier Lyche.

Lyche, som også fikk med seg et grunnfag psykologi på vegen til cand. polit.-graden, sier at samfunnsøkonomer er poteter. De kan altså  brukes til alt.  Men han sjøl, sier han, er ikke en typisk akademiker.

– Jeg må innrømme at jeg ikke liker tungt fagspråk. Jeg er mer en praktiker og forretningsmann. Da jeg var ansatt i Møreforsking Molde, så skjønte jeg at jeg ikke kom til å ta en doktorgradsutdanning. Det er ikke meg, sier Lyche.

Etter studiene jobbet han fem år i Vegdirektoratet i Oslo, blant annet med vegforvaltning og Nasjonal transportplan, men i 1996 gikk vegen tilbake til hjembyen Molde og stilling som prosjekleder i Møre og Romsdal fylkeskommune. Han fikk ansvar for fylkesdelplanen om Kvivsvegen på E39 mellom Hornindal og Austefjord på Sunnmøre.

– Det er der det er så mange padder som skal over veien, det?

– Ja, det er det. Jeg var der med en professor og så padder overalt. Det var en artig dag på jobben, sier Lyche.

Senere jobbet Lyche sju år i Møreforsking fra 1999, mye med kost-/nytte-analyser knyttet til veg, og han opplyser at han sammen med HiMoldes professor Svein Bråthen leverte fergemodulen til håndboken i konsekvensanalyse som benyttes i Statens vegvesen. Deretter fulgte nær ni år i Møre og Romsdal fylkeskommune, først som prosjektleder for for Ferjefri E39, deretter som seksjonsleder for Infrastrukturseksjonen på Samferdselsavdelinga. Siden mai 2015 har Lyche vært seksjonsleder for plan og samferdsel i Norconsult.

Etter jobb går Lyche hjem til kone, tvillinggutter og huskatten Zippo. Han sier at han slapper av med friluftsliv, i form av aktiviteter som padling, ski og toppturer.

– Men kultur, som litteratur og konserter, er også viktig for meg, sier Lyche.

– Er det noen konsertopplevelser du vil nevne spesielt?

– Ja, to fra Moldejazz! Midnattskonserten med Miles Davis var stor, men det var også til å få frysninger av da jeg hørte Bob Dylan og Van Morrison synge duett, sier Lyche.