Teatersjef Thomas Bjørnager leste fra diktsamlingen «Kapteinens vers» av Pablo Neruda. Foto: Arild J. Waagbø
Teatersjef Thomas Bjørnager leste fra diktsamlingen «Kapteinens vers» av Pablo Neruda. Foto: Arild J. Waagbø

Lidenskapelig start på høstens Lunsj og lyrikk-serie

Det var tid for lidenskap og begjær, og et snev politikk, da teatersjef Thomas Bjørnager i formiddag leste dikt fra chilenske Pablo Nerudas verk «Kapteinens vers».

Klokken 12 i dag startet teatersjefen selv høstens serie med Lunsj og lyrikk-arrangementer i Kafé Kurt på Plassen, som skal gå til samme tid hver tirsdag til og med 14. november. Det er fri adgang til arrangementene.

Pablo Neruda var en en chilensk poet, sosialist, diplomat og politiker, og Bjørnager kunne fortelle at Neruda skrev diktsamlingen «Kapteinens vers» om forholdet mellom han og elskerinnen Matilde Urrutia da de to levde i eksil på den italienske øya Capri i 1952. Urrutia ble med tiden Nerudas tredje ektefelle.

Thomas Bjørnager med Pablo Nerudas diktsamling «Kapteinens vers». Foto: Arild J. Waagbø
Thomas Bjørnager med Pablo Nerudas diktsamling «Kapteinens vers». Foto: Arild J. Waagbø

Samlingen ble først utgitt anonymt for å skåne Nerudas daværende kone. Neruda mottok forøvrig Nobelprisen i litteratur i 1971.

Bjørnager leste blant annet diktet «Soldatens elskede», som kan leses her.

Formidlingsleder Marianne Myrbostad ved Teatret Vårt opplyser at dette er det andre året med Lunsj og lyrikk på Plassen.

– Når man tar seg tid til å sette seg ned og høre diktene, så er det fint påfyll til tankene. Selv synes jeg at jeg blir mer effektiv på jobben etter Lunsj og lyrikk, sier Myrbostad.

Tirsdag 31. oktober er det skuespillerne Dagfinn Tutturen og Sofia Knudsen Estifanos som skal lese dikt. Sistnevnte er forøvrig en av landets ledende slampoeter.

Tirsdag 7. november leser skuespiller Sigmund Njøs Hovind dikt, og det er skuespiller Vivi Sunde som avslutter høstens serie når hun leser dikt tirsdag 14. november.