Den nybakte norgesmesteren i godt humør etter seieren. (Foto: Fra toppen av Haugen)

Norgesmester fra Molde

Eliteserien er avsluttet, og hjemmelagets (kanskje noe heldige) sølvmedaljer er behørig feiret. Vi lot oss også imponere av naboene i nord, KBK, som endte på en utmerket 7. plass, langt unna alle eksperttips.

Av HAUGEN og OLAV HAUGE, BJØRN GUVÅG, HALLGEIR GAMMELSÆTER, KNUT P. HEEN, BRYNJULF OWREN, JAN OLA STRANDHAGEN, MORTEN KRINGSTAD og HARRY ARNE SOLBERG (medforfattere)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Det faktum at AaFK rykket ned likte vi selvsagt ikke, kun to lag fra fylket på toppnivå kan fort bli snaut i konkurransen mot trønderne, spesielt når Ranheim fort kan entre neste års eliteserie. Cup-gullet til MFK-juniorene var selvsagt også uhyre velkomment, ikke minst med RBK som tapende finalist.

Denne gangen kan vi faktisk øke den regionale jubelen, ikke bare i konkurransen mot Trøndelag, men også på nasjonalt, og kanskje til og med på internasjonalt nivå. Det dreier seg om tabelltipping.

Dette, akk så interessante, temaet har vært gjenstand for oppmerksomhet i denne spalten tidligere. (Se f.eks.: Spådommer som aldri går i oppfyllelse og Treffsikkerhet per ressursenhet)

I inneværende sesong har teamet på toppen av Haugen kjørt en signifikant utvidet versjon av den sedvanlige tabelltipping-konkurransen. Denne gangen har vi utvidet deltagerlista med fagfolk fra Trondheim, nærmere bestemt NTNU.

Det faktum at aktører fra denne ærverdige, og ikke minst etterhvert store, organisasjonen ble invitert, var selvsagt ikke helt tilfeldig. Ettersom sterke krefter, ikke minst lokalt næringsliv, har vært tydelige på at våre to institusjoner helst – gjennom en fusjon – burde være en, tenkte vi at en uhøytidelig kappestrid kunne være god gjødsel i en fusjonsprosess som synes å ha stoppet litt opp.

De endelige resultatene foreligger i form av tabellen nedenfor:

Plassering Navn Lokalisering Stilling MAD
1. Knut P. Heen HiMolde 1-Aman. 2.375
2. Morten Kringstad NTNU 1-Aman. 3.000
2. Hallgeir Gammelsæter HiMolde Prof. 3.000
4. Kjetil Haugen HiMolde Prof. 3.125
5. Bjørn Guvåg HiMolde 1-Aman 3.250
6. Harry Arne Solberg NTNU Prof. 3.375
7. Olav Hauge HiMolde Aman. 3.625
7. Jan Ola Strandhagen NTNU Prof. 3.625

Tabellen burde være selvforklarende, kanskje med unntak av kvalitetsmålet – MAD. For å avgjøre rangeringen har vi tatt en tippet tabell, sammenliknet denne med sluttabellen og beregnet differansen mellom tippet plassering og plassering på sluttabellen, fjernet alle fortegn (tatt absoluttverdien som vi sier i matematikken), summert og dividert med antall lag. Dette tallet, kalt MAD (mean absolute deviation) i tabellen over, angir dermed gjennomsnittlig antall feiltippede plasseringer (i begge retninger).

Med unntak av den suverene vinneren (behørig omtalt senere), er det et par ting av interesse i tabellen. Først og fremst synes ikke vitenskapelig status å ha særlig positiv effekt på spådomskunsten. Tvert i mot, lista toppes av to førsteamanuenser, mens (de etter sigende både klokere og mer kunnskapsrike) professorene slett ikke lever opp til tittelen.

Mer interessant er nok ”bykampen” mellom Molde og Trondheim. Her er det liten tvil, Molde oppnår fire av de fem første plassene på lista, og utropes prompte til suveren vinner. Om ikke annet, et aldri så lite plaster på såret etter RBKs klare gull i årets eliteserie. Vi må vel også anføre at om disse resultatene skulle tillegges noe som helst vekt, synes ikke en fusjon mellom HiMolde og NTNU som noen særlig god idé. En svak fusjonspartner er vel ikke noe å trakte etter?

La oss imidlertid legge slike lett arrogante og selvbevisste standpunkter til side og konsentrere oss om vinneren. Det faktum at Knut Peder vant er kanskje ikke veldig overraskende. Han er tross alt den eneste deltageren med noe i nærheten av profesjonell erfaring fra bransjen. Mer overraskende er resultatets kvalitet. Et kjapt blikk på tabellen vitner jo om en aldeles overbevisende seier. Avstanden mellom nummer en og nummer to på resultatlista er eksempelvis like stor som avstanden mellom nummer to og sisteplass. Dette resultatet gjorde det nødvendig å se Knut P’s poengsum i et større perspektiv.

I tabellen nedenfor er norske eksperter i form av nyhetsmedia og deres tabelltips, med tilhørende resultater, satt sammen med våre resultater:

Plassering Navn Lokalisering Stilling MAD
1. Knut P. Heen HiMolde 1-Aman. 2.375
2. TV 2 Bergen N/A 2.625
2. Nettavisen Oslo N/A 2.625
2. Dagsavisen Oslo N/A 2.625
2. Eurosport Oslo N/A 2.625
6. Adressavisen Trondheim N/A 2.750
6. Dagbladet Oslo N/A 2.750
8. VG Oslo N/A 2.875
8. Aftenposten Oslo N/A 2.875
8. Bergens Tidene Bergen N/A 2.875
11. Morten Kringstad NTNU 1-Aman. 3.000
11. Hallgeir Gammelsæter HiMolde Prof. 3.000
13. Kjetil Haugen HiMolde Prof. 3.125
13. Nordlys Tromsø N/A 3.125
14. Bjørn Guvåg HiMolde 1-Aman 3.250
15. Harry Arne Solberg NTNU Prof. 3.375
16. Olav Hauge HiMolde Aman. 3.625
16. Jan Ola Strandhagen NTNU Prof. 3.625

Som tabellen med all mulig tydelighet viser:

Knut Peders prestasjon står seg aldeles utmerket også i nasjonal konkurranse. Seiersmarginen er fortsatt både stor og signifikant. Vi nøler ikke med å utrope Knut Peder Heen til uoffisiell norgesmester i tabelltipping.

Faktisk er seiersmarginen så stor at vi måtte ta et globalt sideblikk. Som de fleste leserne vel er klare over, arrangeres ikke offisielle norske eller internasjonale mesterskap i denne ”idrettsgrenen”. Vi nøyer oss dermed med en enkel sammenligning. Paul Merson, tidligere Arsenal-back og engelsk landslagsspiller, er nå kommentator i Sky Sports. Paul tippet utfallet av Premier League (PL) foran fjorårssesongen – se Paul Merson predicts final Premier League table for 201617. Vi har gjort tilsvarende beregninger for Mersons tips og funnet at han oppnådde MAD = 2.8.

Nå er en direkte sammenligning av tippe-kvalitet mellom norsk eliteserie og PL mer komplisert enn som så. PL inneholder eksempelvis flere lag enn Eliteserien: 20 mot 16, for å være nøyaktig. Betrakter vi dette faktum kombinatorisk, betyr det at er 20!/16! = 17 x 18 x 19 x 20 = 116280 ganger flere mulige PL-tabeller å tippe enn Eliteserietabeller.

På den annen side: PL er en langt mer stabil liga, de beste lagene vinner oftere mot de dårlige der enn i Norge. Så på den ene siden er det vanskeligere å treffe i PL, på den andre enklere. Vi velger å konkludere med at om Knut P’s prestasjon ikke innebærer verdensmestertittel, så nøler vi ikke med å kvalifisere ham inn i verdenseliten.

Som sagt, sesongen er over, og vi på toppen av Haugen (og antageligvis også våre kolleger i den trønderske hovedstad) kan begynne å se fram mot en ny sesong. Mange spørsmål skal avklares. Spiller Bendtner i RBK også neste år? Blir André Hansen solgt? Finner MFK kjøpere til Brustad og Ssewankambo? Returnerer Magnus W. Eikrem til hjembyen?

For ikke å fornærme våre gode trønderske kolleger mer enn vi allerede har gjort, får vi denne gang avslutte som følger:

Heia Molde, RBK og selvsagt KBK!

–> Kjetil Kåre Haugen, Odd Williamsen, Arve Hjelseth og Anne Cecilie Rinde er spaltister i Panorama.