Verken full jobb eller barnefødsel hindret Eva Lysen fra Tørvikbygd i å ta en bachelorgrad som fjernstudent ved HiMolde. Foto. Privat

Hadde full jobb og barn – tok petlog-grad som fjernstudent

I vår fikk Eva Lysen (31) en bachelorgrad i petroleumslogistikk. Den tok hun på deltid over seks år som fjernstudent.

– Jeg syns det er viktig å få det fram, at det faktisk er mulig å være fjernstudent, sier Lysen.

Studietida har hun stort sett hatt hjemme i Tørvikbygd i Hardanger, like øst for Bergen. Lysen er utdannet barnevernpedagog fra Høgskolen i Sogn og Fjordane, og hun hadde jobb i barnevernet da hun fant ut at hun ville ha flere faglige ben å stå på.

– At ble petroleumslogistikk og HiMolde var litt tilfeldig, bare noe jeg googlet meg fram til. Jeg var interessert i å ta administrative fag, sier Lysen.

De første to årene av studietida – fra høsten 2012 – tok hun et årsstudium i petlog på Sotra. Studiet ble gitt av Folkeuniversitetet i samarbeid med HiMolde. Der fulgte hun fysisk undervisning en kveld i uka. Det videre løpet for en bachelorgrad i petroleumslogistikk tok hun som fjernstudent ved HiMolde.

– Det er utfordrende å studere alene og jobbe for egen maskin. Men jeg har lest pensum, absolutt alt som har vært pensum. Og jeg har sett forelesningsvideoer, løst øvingsoppgaver og levert inn det jeg skal. Gruppeoppgavene kunne bli krevende, siden kravet er det samme som om flere skulle ha levert dem. Men jeg er veldig fornøyd med vitnemålet mitt, og har fått mange gode karakterer, sier Lysen.

LES MER: Rekordmange petlog-studenter med Statoil-somerjobb

Hun sier det har gått greit å holde kontakt med faglærerne underveis, og at informasjonen har vært rikelig særlig i fagene med videoforelesninger. Ellers har hun brukt telefon og epost om det er noe praktisk eller faglig hun har lurt på.

– Studieleder Terje Bach har vært til stor hjelp for meg. Han er veldig positiv, og han har gjort det han kan for å løse problemer og utfordringer jeg har hatt, sier Lysen.

LES MER: Reisebrev fra petlog-studenter på tur til Nederland

De fire siste årene har hun reist til Molde og Kristiansund med Widerøe og tatt inn på hotell for å ta eksamener. Men da hun fikk barn og skulle opp til eksamen bare ni dager etter fødselen, ble det organisert slik at hun fikk ta den lokalt på en videregående skole.

– Jeg dro til Kristiansund én dag for være på forelesning. Det var i faget Vedlikehold og vedlikeholdsstyring, som jeg syns var et krevende fag. Vi hadde en stor oppgave i faget og jeg trengte informasjon, så det er den ene gangen jeg fulgte undervisningen Kristiansund, sier Lysen.

Nå flytter Lysen til Bergen, og der søker hun også på jobber.

– Jeg søker på mye forskjellig, men særlig jobber innen innkjøp og HR, sier Lysen.