HiMoldes førsteamanuensis Knut Peder Heen søker - og finner! - svar i lærkula. For andre året på rad kan Haugen kåre ham til norgesmester i tabelltipping. Foto: Arild J. Waagbø

Dobbelt norgesmester

Året eliteserie er over. Hjemmelaget avsluttet sterkt, åtte seire og to uavgjorte på de ti siste kampene ga svært fortjente sølvmedaljer.

Av HAUGEN og KNUT P. HEEN, OLAV HAUGE, HALLGEIR GAMMELSÆTER, BJØRN GUVÅG, MORTEN KRINGSTAD, HARRY ARNE SOLBERG, BRYNJULF OWREN og JAN OLA STRANDHAGEN (medforfattere)

Kjetil Kåre Haugen er professor ved HiMolde.

Riktignok gjenstår en kamp på søndag som vil avgjøre om AaFK rykker opp og igjen sørger for at hjemfylket framstår som Norges fotballfylke nummer 1. Men, det aldri hvilende teamet på toppen av Haugen kan ta livet litt roligere og puste ut etter en lang sesong.

Vi legger selvsagt ikke skjul på at vinteridrett ikke er totalt uinteressant, selv om den strategiske rikdommen i langrenn, skiskyting og sjakk ikke er i nærheten av å kunne måle seg mot fotballen.  Vi har også notert oss at gamlelandet så absolutt har startet vintersesongen i god stil. Spesielt har nok våre medarbeidere fått øynene opp for Jarl Magnus Riiber. Tre individuelle verdenscupseire på rad er mildt sagt sjelden vare i vår gamle nasjonalgren kombinert.

Det gjenstår imidlertid en liten ting som må rapporteres før fotballferien kan nytes i fulle drag. Tabellen, og dermed også den prestisjetunge duellen mellom HiMolde og NTNU om hvem som best greide (i forkant av sesongen) å tippe de ulike lags plasseringer på tabellen.

Resultatene av konkurransen er framstilt i tabellen nedenfor:

Plass Navn MAD
1. Knut P. Heen 2.875
2. Olav Hauge 3.125
3. Morten Kringstad 3.500
4. Bjørn Guvåg 3.875
5. Jan Ola Strandhagen 4.000
6. Brynjulf Owren 4.125
6. Kjetil Haugen 4.125
8. Harry A. Solberg 4.250
9. Hallgeir Gammelsæter 4.375

Vinneren er som tabellen antyder den samme som i fjor. (Se Norgesmester fra Molde). Videre framgår det at fjorårets øvrige tendenser videreføres. Kampen mellom NTNU og HiMolde avgjøres klart i Moldes favør (tre av de fire øverste er romsdalinger), og tippekvaliteten er omvendt proporsjonal med akademisk posisjon.

De fem dårligste tipperne er nemlig alle professorer, mens mindre prestisjetunge titler som amanuensis, førsteamanuensis og dosent er i klart flertall på toppen av lista. Alt er med andre ord omtrent akkurat som i fjor.

Hva så med vinneren Knut P., som i fjor ikke bare vant lokalt, men også ble utropt til norgesmester – konkurrerer han fortsatt i norgestoppen? Svaret er forbausende tydelig.

Tabellen nedenfor viser de «egentlige» fotballekspertenes tips:

Plass Navn MAD
1. Dagbladet 3.000
2. Nettavisen 3.530
3. Eurosport 3.600
3. TV2 3.600
5. Aftenposten 3.870
6. VG 3.930

Som tabellen viser, Knut P. med sin MAD (gjennomsnittlig feiltippet plassering/mean absolute deviation) på 2.85 vinner også sammenliknet med ekspertvinneren Dagbladet, med 3.0. (Det er selvsagt om å gjøre å oppnå lavest mulig MAD.)

Hvordan skal vi tolke dette? Mester to år på rad i konkurranse med ordentlige eksperter (norsk media) og uordentlige eksperter (HiMolde og NTNU). Her snakker vi åpenbart om et helt eksepsjonelt talent – et talent i verdensklasse. Her snakker vi om «Tab d’Or», for å sette prestasjonen litt i perspektiv.

Om en tipper Eliteserien helt tilfeldig er sannsynligheten for å tippe helt riktig usedvanlig lav. 1/16! for å være nøyaktig, eller omlag 5 x 10-14. En tilfeldig tipper vil eksempelvis (i gjennomsnitt) oppnå en MAD på omlag 5.3. I så måte er faktisk Knut P.’s 2.85 en formidabel prestasjon.

Vi kan ikke annet enn å være stolte over mannen som tippet at Eliteserien ville ende slik:

 1. RBK
 2. STRØMSGODSET
 3. MFK
 4. BRANN
 5. SARPSBORG
 6. HAUGESUND
 7. KBK
 8. VIF
 9. ODD
 10. STABÆK
 11. SANDEFJORD
 12. LSK
 13. RANHEIM
 14. BODØ/GlIMT
 15. TROMSØ
 16. START

 

Det faktum at Ole Gunnar forlenger trenerkontrakten ut 2021-sesongen, hjemmelagets prestasjoner denne høsten og den lokale overlegenhet i tabelltipping gjør oss alle varme om hjertet inn i adventstiden. Vi ser fram mot neste sesong med løftet hode og ranke rygger og utbringer et felles og samstemmig:

God jul og godt nytt år– MFK!

PS! De trønderske medforfatterne er kanskje ikke like enige i den «romsdalstunge» konklusjonen. De har imidlertid både serie- og cup-mesterskap å kose seg med, og burde sånn sett bilegge eventuelle innvendinger.

–> Mads Langnes, Kjetil Kåre Haugen, Arve Hjelseth og Jenny Klinge skriver fast i Panorama.