Sykepleiestudentene Eline Østbye Norden (t.v.) sminker realistiske skader på medstudent Jørgen Skjørli. Foto: Arild J. Waagbø

Realistisk simulering av akuttberedskap på campus

– Jeg har to brudd og et kutt i ansiktet, forklarer sykepleiestudent Jørgen Skjørli (22) fra Skåla.

Førsteårsstudenten skal være markør som offer for en bilulykke i en simulering av akuttberedskap for tredjeårsstudentene i sykepleie som har pågått tirsdag og onsdag.

Skjørli får teatersminke påført av medstudent Eline Østby Norden (20) fra Son. Hun skal også være markør i en bilulykke, og avslører at hun har teatersminke som hobby og lidenskap.

F.v.: Ambulansearbeiderne Tommy Tornes og Sindre Kallmyr, samt markørene Marine Haldorsen og Knut Ingvar Furset. Alle fire er også sykepleiestudenter ved HiMolde. Foto: Arild J. Waagbø

I et annet hjørne av spiserommet øst i B-bygningen er sykepleiestudentene Martine Haldorsen (25) fra Kristiansund og Knut Ingvar Furset (44) fra Batnfjorden allerede klare for markørjobben.

Haldorsen skal spille at hun er skadet i en arbeidsulykke, mens Furset skal forestille at han har en nevrologisk skade.

Sykepleierstudenter og markører: Sofie Melhus (f.v.), Anette Solheim Malones og Trygve Aasum. Foto: Arild J. Waagbø

Høgskolektor Bente Malones opplyser at 85 studenter deltar i førstehjelpsøvelsene, som involverer hele 25 markører. De fleste av markørene er førsteårsstudenter på sykepleie ved HiMolde, på et kull som har en andel mannlige studenter på nær 20 prosent.

I de to dagene simuleringene har pågått på campus, har tredjeårsstudentene fått bryne seg på sånt som trafikkulykke og arbeidsulykke, samt pasienter med brystsmerter og krampe.

– Med levende markører blir øvelsene veldig realistiske, så vi skulle hatt mer av det, sier Malones, som peker på at markørene også har god læringseffekt av å delta i simuleringene.

Nytt av året er at høgskolen har leid inn skuespillerne Bjørnar Lisether Teigen og Daniel Karlsson til å spille psykisk ustabile pasienter, en rolle som tidligere er blitt fylt av fagansatte.

Skuespiller Daniel Karlsson i aksjon som psykotisk pasient under en simuleringsøvelse for sykepleierstudenter. Foto: Arild J. Waagbø

På et grupperom i tredjeetasje i B-bygningen leverer Daniel Karlsson en nifs og psykotisk rollefigur.

– Det handler mest om teknikk, sier Karlsson i lunsjpausen, og forteller at han bruker blikk, bevegelser og bryter med vanlige sosiale mønstre for å fremstå som psykotisk og ustabil.

– Alt er improvisert, og jeg spiller på signaler jeg tar fra studentgruppa. Det er veldig gøy! Studentene tar dette på alvor, sier Karlsson, som erklærer seg fornøyd med at han har klart å skremme flere studenter med overbevisende markørspill.

Skuespillerne Karlsson og Teigen øver for tiden inn klassikeren Sporvogn til begjær, som har premiere på Teatret Vårt i Molde 4. mai og kan ses til og med 19. mai.

Ambulansearbeider Tommy Tornes (t.v.) i aksjon som markør og veileder, mens Anette Solheim Malones og Trygve Aasum spiller at de er skadet i en bilulykke. Foto: Arild J. Waagbø