HiMolde-studenter og yrkesakltive på kurs om nettverksbygging. Foredragsholder Karen Marie Ramstad Gunnerud står bak til venstre i bildet. Foto: Kari-Anne Flor

Slik får du jobb etter studiene

De aller fleste jobbene blir ikke utlyst på finn.no. Derfor er det viktig å skaffe seg nettverk. Men hvordan gjør du det?

– Nettverksbygging er litt som å få venner på samme måte som da vi var små. Hvis noen gjorde noe morsomt, gikk vi bare bort og spurte om å få være med!

Dert sa foredragsholder (og IT-prosjektleder i Oslo kommune) Karen Marie Ramstad Gunnerud da studentorganisasjonen Econa HiM og Econa Møre og Romsdal torsdag 11. april holdt kurs på restauranten Rød Bare Blå i Molde om hvordan man skal lykkes med nettverksbygging.

Både folk fra arbeidslivet i Molde og studenter fra høgskolen hadde møtt opp.

IT-prosjektleder i Oslo kommune, Karen Marie Ramstad Gunnerud, holdt foredrag om hvordan man kan bli bedre på å bygge nettverk. Foto: Kari-Anne Flor

De du blir kjent med i dag, kan være nyttig nettverk fram i tid

Gunnerud kunne fortelle at hun som student var flink til å ta på seg verv, og at hun var veldig glad i å treffe folk. Da gjorde hun det fordi hun ville ha det gøy, og frodi hun likte å prate. Men etter studietida har folk hun ble kjent med da tipset henne om jobber hun ikke visste om, for de var ikke utlyst.

– Hvis du har en hobby eller interesse på fritiden, så har du en gylden mulighet til vise fram hva du er god på. Gjør du det over tid, vil du være troverdig, og folk vil legge merke til deg. Er du i folks bevissthet, er veien kort til å nevne navnet ditt i en samtale, eller tipse deg om en jobb. Når noen tar kontakt, grip sjansen. Ta iallfall en prat og hør hva tilbudet handler om. Du trenger ikke være perfekt for å si ja, sa Gunnerud.

Konkrete råd for nettverksbygging:

  • Er det et firma eller en arena du vil inn på? Møt opp på steder du vet ansatte i bransjen er. Let dem opp på LinkedIn eller Facebook. Meld deg på frokostseminarer eller kurs. Dette er faglige arenaer, og arrangørene vil ha flest mulig deltagere. Her kan du komme i snakk med mennesker med samme interesser som du, og få høre om jobber.
  • Tegn et nettverkskart. Hvem kjenner du? Kjenner de noen som kjenner noen som kan hjelpe deg? Alt fra familie, venner og lærere til folk du har møtt på cafe, kan regnes som nettverk.
  • Ønsker du deg en jobb, eller vil stige i gradene, så våg å spørre om det er noe ledig. På mange arbeidsplasser sliter ledere med å få ansatte til å melde seg til å ta på seg ansvar og oppgaver. Er du motivert, blir en leder glad for at du tar kontakt.
  • Du trenger ikke være fullt utlært i en jobb for å få den. Motivasjon, og evne og vilje til å lære, teller mye.
  • Plei nettverket ditt. Det betyr ikke at du skal henge med alle hele tiden. Men kommenter dem på SoMe. Smil til Facebook-venner om du ser dem på gata. Vær hyggelig mot dem du møter. Sosiale bånd trigger folk til å ville ha deg med.
Gunnerud anbefaler å tegne opp et nettverkskart, og viser hvilke steg man bør tenke gjennom. Foto: Kari-Anne Flor

«Jeg er dårlig på nettverksbygging fordi jeg er introvert»

Mange tenker at det er lett for en utadvent person å gjøre disse tingene. Men Gunnerud sier at introverte ofte har den fordelen at de er veldig konkrete og raske til å fortelle hva de er ute etter når de møter folk. De bruker ikke mye tid på småprat, og de snakker heller ikke med alle. Hennes erfaring er at introverte raskere enn andre ordner seg riktige kontakter.

Seniorkonsulent i SpareBank1 Regnskapshuset, Silje Øie, som var med på å arrangere kurset, kommenterte dette og sa at hun  i utgangspunktet er introvert, men at hun har lært seg å være bekvem sosialt.

Selv om du er sjenert som ung, betyr det ikke at du vil være slik hele livet. Du kan øve deg på å ta kontakt med ukjente, og etter hvert tenke at det er helt greit, mener Øie.

Rangering av ulike mennesketyper, fra den passive til den hyperaktive, og hva som kjennetegner hvordan de bygger nettverk. Foto: Kari-Anne Flor

Råd når du er i en sosial setting

Det kan være utfordrende å ta kontakt med folk. Hva skal du si når du står der med en person du ikke kjenner, men du gjerne vil snakke med?

Gunnerud fortalte hva hun gjør:

– Jeg pleier å ha tenkt ut noen trygge temaer å starte samtalen med. Ofte er det været, kanskje fotball, eller hva de studerer eller jobber med. Men det kan også være lurt å ha tenkt over hvordan du skal få samtalen over på det du egentlig vil vite. For eksempel om personen vet om noen jobbmuligheter.

Noen ganger blir du kanskje stående med en person for lenge, og vet ikke hvordan du skal forlate samtalen uten at det blir flaut.

Gunnerud har tips også for dette:

– Jeg pleier å introdusere en tredje person i samtalen. Og så sier jeg noe sånt som at jeg vil ta meg litt mer kaffe, eller at jeg må på do. Det funker alltid.

Ikke gå for tidlig!

Hvis du er på et kurs, et sted hvor det holdes foredrag eller er et oppsatt program, ikke gå med en gang det er ferdig. Bli litt og snakk med folk. Det er da du bygger nettverk.