Høgskolelektor Ole Martin Kleivenes (f.v.) og MFKs spillerkoordinator Mats Mørch, samt MFK-spillerne Álex Craninx og Henry Wingo, snakket om sine erfaringer som såkalte utenlandsproffer. Foto: Arild J. Waagbø

– Fotballtalenter må være modige for å ta universitetsutdanning

MFKs nye spillerkoordinator, tidligere Derby-keeper Mats Mørch (26), mener det krever mot av fotballtalenter å gi seg i kast med høyere utdanning.

Det kom fram under en paneldebatt på Molde campus sist onsdag om hvordan det er å være ung idrettsproff i utlandet. Mørch sa at han selv alltid har vært opptatt av utdanning, og at det å ta fag på videregående skole da han tidligere spilte for Derby County fra han var 16 år bidro til å holde ham mentalt skjerpet.

Mørch, som nå studerer til en bachelorutdanning i logsitikk ved HiMolde ved siden av jobbene som spillerkoordinator i MFK og keepertrener for både Akerakademiet og U20-landslaget, mener at for mange blir det en stor og utfordrende kontrast mellom det å prestere sterkt på fotballbanen og potensielt svakt i en utdanningssituasjon.

– Fotballtalenter må være modige for å ta universitetsutdanning, konluderte Mørch.

Henry Wingo (24), som i august kom til Molde FK fra Seattle Sounders og fikk sin eliteseriedebut på Aker stadion mot Haugesund i går kveld, mener også at utdanning er viktig for fotballproffer.

– Jeg har studert til en bachelorgrad i økonomi og administrasjon i to år, og har to år igjen av utdanningen. Man må jo ha en jobb etter fotballen, sa Wingo under onsdagens paneldebatt.

Det var godt oppmøte av studenter og fagansatte til paneldebatten om utfordringer knyttet til å være utenlandsproff. Professor Alex Krumer (t.v.) ledet utspørringen av to nåværende og to forhenværende utenlandsproffer. Foto: Arild J. Waagbø

Det var sportsprofessor Alex Krumer som tok initativet til og ledet paneldebatten om utenlandsproffenes spesielle utfordringer, der også HiMoldes høgskolelektor Ole Martin Kleivenes (tidligere volleyballproff i Tyskland) og MFK-keeper Álex Craninx (han fyller 24 år i dag!) fra Málaga i Spania var paneldeltagere.

Krumer innledet med å si at det å flytte unge fotballspillere fra en kultur til en annen ofte er sportslig ineffektivt. Spillerene kan være dyre i innkjøp, men ofte bruker klubbene for lite ressurser på at spillerne skal passe inn i et nytt land og en ny kultur, sa Krumer, før han begynte å spørre ut paneldeltagerne om deres erfaringer med å være utenlandsproffer.

Wingo sa at han syns det har vært lett å lande i Molde.

– Det er en liten by sammenlignet med Seattle, med kort vei til alt. De første månedene har det bare handlet om fotball, men etterhvert blir det jo et spørsmål om hva som ellers skjer her, sa Wingo.

Álex Craninx, som har vært innom både Real Madrid og Sparta Rotterdam før han kom til Molde, sa at småbylivet medvirker til at det for hans del blir stor fokus på fotball. Han avslørte at han ikke kunne engelsk da han kom til Molde for ett års tid siden, men har lært det siden da.

Wingo sa at det er fint at alle – inkludert de i MFK-garderoben – snakker engelsk, men at han likevel har lyst til å lære seg norsk, selv om han på Krumers spørsmål måte medgi at det kan være en fordel å slippe å lese eventuell kritisk omtale av seg selv i norske presse.

– Når du har selvtillit, så virker ikke kritikk negativt. Det er mye verre med kritikk når du tviler på deg selv, skjøt Mats Mørch inn.

Angående kritikk, så sa Wingo at hans syns det er stor forskjell på offentlig og intern kritikk:

– Det er verre at det står i avisa – og alle leser det – at du er en dårlig professor, enn om noen sier det til deg på tomannshånd!

Også Ole Martine Kleivenes sa at kritikk i pressen kan være en tøff opplevelse:

– Det svir hvis kritikken er korrekt, og kanskje særlig om sporten er det eneste du har.

Krumers utspørring avdekket ellers at mental trening er høyt prioritert i Real Madrid, mens dataanalyser er et viktig grunnlag for hvor ballen skal spilles i Seattle Sounders.

Wingo sa at han ikke synes det er noen stor kulturforskjell mellom Seattle og Molde, selv om det å flytte til Norge har gjort ham oppmerksom på at han må få seg et kontaktnett her til lands.

– Det er nesten litt overveldende hvor velkommen jeg har følt meg her i Molde, også utenfor klubben. Det er fint å oppleve fellesskapsfølelsen i en liten by, sa Wingo.

Angående språkferdigheter, sa Álex Craninx at det ikke er overveldende mange ord man trenger å lære seg av et språk for å fungere som spiller under kamp.

– Du må kunne høyre og venstre, og rundt ti ord til, mente Craninx.

Craninx, som i år har fått 24 kamper med A-laget mens Andreas Linde har vært skadet, sa at MFK har en god filosofi når det gjelder å bruke unge spillere.

– Molde er ikke en klubb for hele fotballkarrieren, men en god klubb for å klatre opp til et høyere nivå, sa Craninx, og viste til Erling Braut Håland (19) som i januar gikk til Red Bull Salzburg og har opplevd stor suksess der etter to sesonger som moldespiller.