AKER STADION (Panorama): Tidligere HiMolde-student Hanne Nilsen Morlandstø ble søndag hedret med MFK-prisen for beste bacheloroppgave i sport management.
Tittelen på oppgaven er «Norske kvinnelige håndballspilleres utfordringer ved overgang til profesjonell heltidspiller i utlandet, og håndtering av disse utfordringene».
Morlandstø er håndballspiller, og var i to studieår en av «håndballjentan» på Molde Elite. Nå spiller hun på Rælingen i 1. divisjon, har 40 prosent stilling som daglig leder i samme klubb og har begynt på masterprogrammet i sport management på Norges idrettshøgskole.
– Det skinner igjennom i oppgaven at dette er et tema du har engasjement for, skrøt HiMolde-professor Harald Dolles til Morlandstø søndag, da prisutdelingen tradisjonen tro startet med en kort orientering på MFKs styrerom.
Dolles har sammen med ØS-dekan Kari Bachmann og MKFs økonomidirektør Ole Jakob Strandhagen vurdert årets kandidater til MFK-prisen.
Strandhagen, som delte ut prisen for fjerde gang, sa at det var interessant å lese Morlandstøs oppgave.
– Vi trenger mer og mer kompetanse i fotballen, og selv om denne oppgaven handler om håndballspilleres tilpasning til en ny klubb, så er mye likt med det som skjer i fotball. I MFK fikk vi en spillerkoordinator for fem år siden med Marcus Andreasson, og nå har Mats Mørch denne rollen i klubben, sa Strandhagen.
Strandhagen fremhevet også at MFK lenge har hatt et godt samarbeid med høgskolen, og at over 30 studenter har hatt praksisplass i klubben.
Morlandstø, som hadde tatt med håndballvenninne Mona Obaidli til prisutdeling og fotballkamp, har selv erfaring med å skifte klubb, og i forbindelse med oppgaven intervjuet hun fire proffspillere i utlandet om fysiske og psykososiale utfordringer knyttet til å spille for en ny klubb.
– Spillerne jeg intervjuet var i god form og holdt nivået til klubbene de kom til, men de savnet familie og venner når de kom til et nytt sted, sa Morlandstø.
Hun fortalte at støtte fra familien var viktig for de intervjuede spillerne, og at det ikke var uvanlig å ta en telefon hjem til mor og far i forbindelse med kampdag.
– Er det noe spillerne selv bør gjøre for at tilpasningen skal gå lettere?
– Det er viktig å bli en del av laget og få et nettverk å støtte deg til blant medspillere. Og så er det viktig å våge å snakke med treneren om du ikke får nok spilletid, slik at du vet konkret hva du trenger å jobbe med, sa Morlandstø.
Birnir Egilsson, forsker ved Møreforsking Molde, var veileder for den prisvinnende studenten da hun skrev oppgaven. Han sa at Morlandstø ar brukt en kjent modell som er benyttet til å forske på spillere som flytter til utlandet, men at den tidligere har blitt mest brukt mest til forskning på menn og fotballspillere.
– Alle som blir proff i utlandet har det tøft. Klubbene som sender spillere ut i verden har i liten grad forberedt spillerne på denne overgangen, så det er noe klubbene kan bli bedre på, sa Egilsson.
Han karakteriserte den prisvinnende studenten som «utrolig flink».
Heller ikke dekan Kari Bachmann sparte på rosen.
– Det er en god oppgave om et tema som er interessant og nyttig, og metodebruken er imponerende, sa hun.
Deretter fikk prisvinner med følge en utmerket middag som oppladning til søndagens festkamp: 4-0 til Molde over Godset, og nok et seriemesterskap til hjemmelaget.